Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #255 dnia: Maja 31, 2012, 22:49:10 »
Ja tez gratuluje, i wlasnie widze ze z tego co czytam to niewiele juz brakuje dlatego czekam z niecierpliwoscia:]

« Odpowiedź #256 dnia: Maja 31, 2012, 23:17:59 »
Ja już się nie mogę doczekać aby wymienić szwankujące Mjoy'e.

Damos jeśli będę mógł w czymś pomóc to daj znać.

« Odpowiedź #257 dnia: Czerwca 01, 2012, 07:23:58 »
Panowie, piękna robota! Leo Bodnar wcale nie zrobił lepszej. A z tego co mówicie i funkcjach jakie oferuje, jest o niebo lepsza, no i na pewno będzie TAŃSZA  :banan
Chyba wszyscy którzy jechali do tej pory ma starym mjoyu właśnie tego potrzebowali.
Dzięki, że Wam się chciało :)

« Odpowiedź #258 dnia: Czerwca 01, 2012, 07:47:47 »
Płytka jest mała, uniwersalna i może służyć do wielu rzeczy (Joy, Keyboard, sterowanie LED, 7SEG, LCD, przekaźniki ) - więc pod tym względem projekt jest interesujący.
Ponieważ biorę udział w testach obu wersji tej płyty to dodam od siebie, że obie wersje rozszerzą znacznie możliwości MJoya.
Chciałbym wyjaśnić co oznacza ten cytat. Damos ma zamiar nie tylko zastąpić funkcjonalnie starego MJoya, ale rozszerzyć możliwości swojego sterownika o funkcje opisane w wspomnianym cytacie, ale to wymaga czasu. Można wejść na stronę Damosa i poczytać na temat projektów http://www.mpds.damos.pl/

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #259 dnia: Czerwca 01, 2012, 08:10:03 »
Co do ceny, Mjoy sam w sobie nie jest wcale kosztowny - jest tańszy od urządzeń Bodnara o co najmniej połowę. DMjoy z kolei o ile posiada mniej elementów i znacznie mniejszą PCB, to ogólnie kosztami powinien wyjść podobnie - taniej tylko przy dużym nakładzie.

W cenie nie doszukiwałbym się przełomowości, ale w możliwościach - zaczynając od programowania, do którego nie potrzeba żadnego dodatkowego urządzenia. Ustawień funkcji jakie mają spełniać podłączone komponenty, które możliwościami wykraczają poza SVmappera, czy pod pewnymi względami oprogramowanie Thrustmastera. Czy zupełnie nowe możliwości, jak np zintegrowany w joystick trymer.

To zapewne dopiero początki, bo na oku jest trochę komponentów z którymi warto byłoby zintegrować układ, a które nie są obsługiwane przez żadne inne znane mi urządzenie tego typu.

« Odpowiedź #260 dnia: Czerwca 07, 2012, 17:42:00 »
Pytanie dla pitbuilderów. Czy Waszym zdaniem byłby przydatny przycisk lub przełącznik realizujący funkcję synchronizacji przełączników tych z fizycznego kokpitu z tymi z symulatora (na ekranie monitora) w DMKey. Jakie istnieje niebezpieczeństwo stosowania tego przycisku. W ramp start jeśli mamy źle ustawione przełączniki i naciśniemy ten przycisk to musimy poszukać gdzie jest błąd. Byłby to taki "dydaktyczny przycisk". Jakie jest Wasze zdanie na ten temat, czy jest sens zastosowania takiej funkcji w DMKey. W kokpicie musiałby być specjalny przycisk do synchronizacji.

« Odpowiedź #261 dnia: Czerwca 08, 2012, 12:58:19 »
Sensowne do realizacji wyjścia z sytuacji niezsynchronizowanych przełączników są dwa:
- albo działa się z listą, i pieczołowicie ustala położenie przycisków w picie, zgodne z tym w symulacji.
- albo program obsługujący pit sam sprawdza położenie przełączników w porównaniu do symulacji i pokazuje różnice, ewentualnie przekazuje symulacji położenie rzeczywiste,
czyli wymusza przełączenie ich w pozycje odpowiadające pitowi.

Oba rozwiązania mają wady. W pierwszym wada jest oczywista, w drugim wadą mogą być niekontrolowane wyłączenia lub załączenia systemów. O ile w działaniu z Ramp Start będzie to niegroźne, o tyle gdybyśmy chcieli polecieć szybkie Taxi lub Runway, to już robi się problem. Tak czy siak wracamy do czeklisty i badamy co się przestawiło.

Ideałem byłoby posiadać w rzeczywistym picie mechanizm ustalający położenie każdego z przełączników. Wczytujemy misję, jakiś programik bada ustawienie wszystkiego w symulacji i przekazuje pozycje psztyczków do pitu, a elementy wykonawcze dokonują przełączenia ich na wymagane pozycje.
Osobiście budując własny pit, byłbym załamany taką komplikacją. Wszyscy posiadający pity raczej pomysł odrzucą ze względu na komplikację i koszty.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #262 dnia: Czerwca 08, 2012, 14:18:16 »
Tak czy siak wracamy do czeklisty i badamy co się przestawiło.

Do tego samego doszedłem wniosku.
Ideałem byłoby posiadać w rzeczywistym picie mechanizm ustalający położenie każdego z przełączników.
To byłoby możliwe, ale DMKey ma być uniwersalny dla każdego symulatora i to trochę komplikuje.
elementy wykonawcze dokonują przełączenia ich na wymagane pozycje
DMKey działa w jednym kierunku tak jak klawiatura.
Dzięki yano za opinię. Mam nadzieję, że już we wrześniu spotkamy się na wirtualnym niebie gdzieś w Korei.

« Odpowiedź #263 dnia: Września 03, 2012, 15:41:39 »
Informacje na temat DMKeys8 są na stronie Damosa https://sites.google.com/site/damosmpds/project-updates/dmkeys8ukonczony Są tam szczegółowe informacje na temat programowania uP oraz sterownika DMKeys8. Zadaniem mojego projektu jest zrobienie matrycy z 160 wyjściami. Punktem wyjścia jest opis matrycy tzw. big matrix na stronie Damosa. Matryca ma 16 kolumn oraz 10 wierszy. Kolumny oraz wiersze są ozn. zgodnie z schematem sterownika DMKeys8. W moich schematach zmieniłem  oznaczenia kolumn w następujący sposób : C1-PB0, C2-PB1, C3-PB2, C4-PB3, C5-PB4, C6-PB5, C7-PB6, C8-PB7, C9-PD0, C10-PD1, C11-PD2, C12-PD3, C13-PD4, C14-PD5, C15-PD6 oraz C16-PD7. Podobnie wiersze : Row1-PC6, Row2-PC7, Row3-PE6, Row4-PE2, Row5-PF7, Row6-PF6, Row7-PF5, Row8-PF4, Row9-PF1 oraz Row10-PF0.
Mój projekt składa się z 2 płytek ozn. MasterDMKey oraz DMKeyOut i realizuje funkcję matrycy diodowej oraz rozdzielacza sygnałów. Płytkę MasterDMKey zrobiłem na płycie uniwersalnej natomiast  DMKeyOut zaprojektowałem w programie Eagle (darmowy ale z ograniczeniami).
Zadaniem płyty MasterDMKey jest wyprowadzenie uporządkowanych sygnałów z sterownika DMKeys8 na łączówki. Na schematach ideowym oraz montażowym jest opis sygnałów oraz sposób ich wyprowadzenia na łączówki. W moim projekcie powielone wiersze są wyprowadzone na 5 łączówek 16 pin co daje możliwość podłączenia 5 płyt DMKeyOut. Z płytą MasterDMKey współpracują płyty córki DMKeyOut, które są matrycami diodowymi z 32 wyjściami. Można zrobić uproszczoną wersję płyty MasterDMKey wyprowadzając 16 kolumn C1-C16 na jedną łączówkę 16 pin. Powielenie sygnałów można zrobić podłączając odpowiednio do taśmy sygnałowej łączówki (tak jak w pc). Ja zrobiłem wersję tzw. gwiazdy tzn. 5 niezależnych kierunków rozprowadzania sygnałów.
Płyta master ma wyprowadzone 5 par wierszy na łączówkach 2 pin.
Płyty córki DMKeyOut są takie same. Połączenie łączówki 2 pin RA, RB z płytą master decyduje, które wyjścia są realizowane. Jest to opisane na schemacie ideowym oraz montażowym płyty MasterDMKey.
Mam już zrealizowaną płytę  MasterDMKey, jest pokazana na zdjęciu. Zrobiłem także projekt płyty DMKeyOut w Eagle. Jestem na etapie trawienia miedzi metodą domową. Dokumentację umieszczę na stronie EGHI.
Reasumując, mój projekt jest jedną z propozycji praktycznego zastosowania DMKeys8 do realizacji sterowania przełączników, przycisków lub enkoderów w kokpicie.

« Odpowiedź #264 dnia: Września 04, 2012, 15:36:01 »
Vito, Damos,

Jeszcze raz gratulacje i podziekowania za Wasza prace...

Mam tylko pytanie, gdzie mozna znalezc schemat plytki DMKeys8 (najlepiej w pdf-ie) aby mozna bylo samemu wykonac taka plytke? Przekopalem cala strone Damosa i jakos nie znalazlem... Chyba ze cos mi umknelo (co sie moglo zdarzyc...).

« Odpowiedź #265 dnia: Września 04, 2012, 16:02:40 »
Zobacz tutaj (files). Powinny być schematy oraz soft.
https://sites.google.com/site/damosmpds/file-cabinet
Myślę, że Damos da znać na  forum. Zaglądał tutaj w lipcu. Przy okazji małe wyjaśnienie dotyczące nazwy mojej płytki DMKeyOut. Powinno być DMKeyInput, ponieważ to są wejścia, ale nie ma to znaczenia dla jej działania. Jeśli w praktyce trzeba inaczej rozprowadzić sygnały w kokpicie to można to zrobić na kilka sposobów np. zamiast 5 córek DMKeyOut zastosować większą ich liczbę i podłączać tylko tyle wejść ile potrzeba w danym miejscu (zamiast 32 np.12 itp.).
Za pomocą DMKeys8 można podłączyć 160 wejść. Kolejny projekt DMJoy będzie realizował oprócz wejść cyfrowych wejścia analogowe. Ten projekt jest w fazie projektowania oraz testów.

« Odpowiedź #266 dnia: Września 05, 2012, 08:11:04 »
Vito - gratulacje! Niezły "pająk" :)

Mam tylko pytanie, gdzie mozna znalezc schemat plytki DMKeys8 (najlepiej w pdf-ie) aby mozna bylo samemu wykonac taka plytke? Przekopalem cala strone Damosa i jakos nie znalazlem... Chyba ze cos mi umknelo (co sie moglo zdarzyc...).
Schemat raczej nie będzie bardzo pomocny w samodzielnym wykonaniu. Obawiam się, że możesz nie dać rady samodzielnie wykonać tej płytki - jest dwustronna, ma metalizowane otwory i bardzo cienkie ścieżki.

Nawet firma zajmująca się wykonywaniem płytek drukowanych miała problemy:

Planuję  udostępnienie możliwości zamówienia płytki w drukowane.pl tak, jak jest w przypadku Mjoy'a i płytki z enkoderami. Ze względu na niewielkie rozmiary płytka powinna kosztować kilka PLN. Jednak zanim opłacę u nich tę usługę chcę zakończyć testy DMJoy8, aby mieć pewność, że nie będzie konieczności wprowadzania zmian na płytce. Stworzenie dokumentacji umożliwiającej masowe zamawianie płytki nie jest najtańsze.
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2012, 08:58:35 wysłana przez Sundowner »

« Odpowiedź #267 dnia: Września 05, 2012, 11:47:16 »
Damos,

Wielkie dzieki za rozjasnienie tematu... W takim razie czekam dalej i trzymam kciuki!

« Odpowiedź #268 dnia: Września 06, 2012, 19:00:45 »
Córka DMKeyInput już gotowa. Zaprojektowana w Eagle, są tylko 2 mostki. Ścieżki są stosunkowo grube gwarantujące dobre lutowanie elementów.

Płytkę DMKeyMaster byłoby trudno zaprojektować na druku jednostronnym (duża liczba mostków).

« Odpowiedź #269 dnia: Września 26, 2012, 07:25:38 »
W ostatnim czasie kilka elementów w moim kokpicie uległo uszkodzeniu między innymi powrócił stary problem z jednym z moich MJoy. Mógłbym próbować zaprogramować nową kość uP, ale doszedłem do wniosku, że jest okazja zaimplementować nowy sterownik DMKeys8 zamiast MJoy.
Na pierwszym zdjęciu jest pokazany rozdzielacz sygnałów dla kilku paneli kokpitu z starym sterownikiem. Na drugim zdjęciu jest ten sam rozdzielacz, ale z DMKeys8. Na ostatnim jest DMKeys8, który można wymontować z rozdzielacza i użyć jako sterownik dla mojego ICP.

Na ostatnim zdjęciu widać, że DMKeys8 jest przykręcony do małej płytki, która posiada złącze szufladowe 16 pin do połączeń z ICP lub np. z rozdzielaczem sygnałów. Na tej płytce są także dwa złącza do połączeń z DMKeys8 (wiersze oraz kolumny matrycy). Płytkę można wykonać w Eagle. Mnie zależy na czasie dlatego druk uniwersalny. Teraz muszę zaprogramować uP w DMKeys8 zgodnie z poprzednim mapowaniem MJoy.
Na tych przykładach pokazałem jak można zaimplementować DMKeys8 dla potrzeb budowy paneli w kokpicie.