Informacje na temat DMKeys8 są na stronie Damosa
https://sites.google.com/site/damosmpds/project-updates/dmkeys8ukonczony Są tam szczegółowe informacje na temat programowania uP oraz sterownika DMKeys8. Zadaniem mojego projektu jest zrobienie matrycy z 160 wyjściami. Punktem wyjścia jest opis matrycy tzw. big matrix na stronie Damosa. Matryca ma 16 kolumn oraz 10 wierszy. Kolumny oraz wiersze są ozn. zgodnie z schematem sterownika DMKeys8. W moich schematach zmieniłem oznaczenia kolumn w następujący sposób : C1-PB0, C2-PB1, C3-PB2, C4-PB3, C5-PB4, C6-PB5, C7-PB6, C8-PB7, C9-PD0, C10-PD1, C11-PD2, C12-PD3, C13-PD4, C14-PD5, C15-PD6 oraz C16-PD7. Podobnie wiersze : Row1-PC6, Row2-PC7, Row3-PE6, Row4-PE2, Row5-PF7, Row6-PF6, Row7-PF5, Row8-PF4, Row9-PF1 oraz Row10-PF0.
Mój projekt składa się z 2 płytek ozn. MasterDMKey oraz DMKeyOut i realizuje funkcję matrycy diodowej oraz rozdzielacza sygnałów. Płytkę MasterDMKey zrobiłem na płycie uniwersalnej natomiast DMKeyOut zaprojektowałem w programie Eagle (darmowy ale z ograniczeniami).
Zadaniem płyty MasterDMKey jest wyprowadzenie uporządkowanych sygnałów z sterownika DMKeys8 na łączówki. Na schematach ideowym oraz montażowym jest opis sygnałów oraz sposób ich wyprowadzenia na łączówki. W moim projekcie powielone wiersze są wyprowadzone na 5 łączówek 16 pin co daje możliwość podłączenia 5 płyt DMKeyOut. Z płytą MasterDMKey współpracują płyty córki DMKeyOut, które są matrycami diodowymi z 32 wyjściami. Można zrobić uproszczoną wersję płyty MasterDMKey wyprowadzając 16 kolumn C1-C16 na jedną łączówkę 16 pin. Powielenie sygnałów można zrobić podłączając odpowiednio do taśmy sygnałowej łączówki (tak jak w pc). Ja zrobiłem wersję tzw. gwiazdy tzn. 5 niezależnych kierunków rozprowadzania sygnałów.
Płyta master ma wyprowadzone 5 par wierszy na łączówkach 2 pin.
Płyty córki DMKeyOut są takie same. Połączenie łączówki 2 pin RA, RB z płytą master decyduje, które wyjścia są realizowane. Jest to opisane na schemacie ideowym oraz montażowym płyty MasterDMKey.
Mam już zrealizowaną płytę MasterDMKey, jest pokazana na zdjęciu. Zrobiłem także projekt płyty DMKeyOut w Eagle. Jestem na etapie trawienia miedzi metodą domową. Dokumentację umieszczę na stronie EGHI.
Reasumując, mój projekt jest jedną z propozycji praktycznego zastosowania DMKeys8 do realizacji sterowania przełączników, przycisków lub enkoderów w kokpicie.