Witam wszystkich!
Wreszcie po długim czasie udało mi się znaleźć chwilę i opisać urządzenie będące jednocześnie moją pracą dyplomową. 4 lata temu postanowiłem w ramach pracy inżynierskiej zbudować symulator. Z racji iż byłem wtedy studentem Chełmskiego PWSZ na specjalizacji pilotaż, skupiłem się na samolotach na których się szkoliłem / będę się szkolił. Aby ułatwić sobie i innym trening procedur lotniczych wybór padł na Cessne 172N z klasyczną analogową awioniką.
Obudowa symulatora zbudowana jest ze sklejki i tworzyw typu PVC. Wewnątrz obudowy znajduję się wszystko co jest niezbędne do pracy symulatora: Komputer, zasilacze, nagłośnienie, elektronika kokpitowa itp. Jedynymi zewnętrznymi urządzeniami są orczyki i ekran monitora. Dzięki temu urządzenie jest można powiedzieć mobilne i nie potrzebuje zewnętrznych urządzeń do funkcjonowania.
Wybór elektroniki nie był prosty. Początkowo zakładałem wykorzystanie FSBUS'a jednak problem z supportem zniechęcał mnie do Fsbusa i motywował do szukania jakiejś alternatywy. Pewnego dnia przypomniał mi się znaleziony w internecie projekt SimOUT. Napisałem wtedy do twórcy SimOUT - Codekinga. Zaoferował mi pomoc. Mając polskie wsparcie wybrałem postanowiłem wykorzystać SimOUT'a. Codeking od tego momentu aż do samego końca udzielał pomocy nawet w naglących sytuacjach

.
Chciałbym mu z tego miejsca podziękować za pomoc i anielską cierpliwość bo czasem potrafiłem zaspamować jego skrzynkę kilkoma e-mailami czasem z głupimi pytaniami na które zawsze odpowiadał. Podziękowania należą się również Zającowi, który również dużo pomógł zwłaszcza przy modyfikacjach i programowaniu SimOUT Dzięki SimOUT zrealizowałem działanie wyświetlaczy LCD i 7-seg, pokręteł, przełączników, całego bloku radio-nawigacyjnego a także serwomechanizmów i silników krokowych.
Serwomechanizmy napędzają wskaźnik położenia klap oraz wskaźnik wychylenia trymera. Wolant stanowi zmodyfikowane urządzenie Saitek Pro Yoke. Orczyki - mojego autorstwa - wykonane są z laserowo wyciętej stali. Obsługę osi potencjometrów zapewnia poczciwy Mjoy

z którym miałem na początku kilka problemów.
Nie lada sztuką okazało się znalezienie części i elementów do mojego symulatora. Część z nich musiałem wykonać ręcznie lub zlecić ich wykonanie specjalistycznym firmom (cięcie i toczenie cnc).
Oprogramowanie symulatora stanowi system operacyjny Microsoft Windows XP z Flight Simulator 2004: Century of Flight oraz oczywiście FSUIPC i Home Sim Cockpit. Przyrządy wyświetlane są na ekranie monitora. Blok radio-nawigacyjny zaprojektowałem od zera. Wzorowałem się oczywiście na rzeczywistych urządzeniach firmy Bendix/King.
Symulator będący owocem mojej 3 letniej pracy, zaprojektowałem i zbudowałem pod kątem moich rówieśników - studentów. Zakładałem, że gdy się obronie odsprzedam symulator uczelni i z urządzenia będą korzystać następne pokolenia pilotów. Wtedy, na mojej uczelni nie było jeszcze symulatora na którym studenci specjalności lotniczych mogliby (za darmo i bez konieczności obecności instruktorów) przećwiczyć i potrenować. Niestety niby z przyczyn finansowych moja "Alma Mater" odwróciła się ode mnie i symulatora nie odkupiła. Jako student poniosłem spore koszty. Lwią część funduszy stanowiły moje stypendia a także to co udało mi się zarobić w trakcie studiów. Nie ukrywam w dniu obrony urządzenie zrobiło nie lada furorę zarówno wśród studentów jak i samej komisji. Mam trochę żal do uczelni wyższych bo nie wspomaga się studentów, którzy chcą coś zrobić - lepiej odwalić 60 stron suchego tekstu i mamy gotową pracę "inżynierską". Jestem teraz trochę w szachu bo chcę kontynuować naukę na studiach magisterskich, które niestety kosztują. Z racji iż, symulator stanowi pewien zamrożony kapitał z bólem serca jestem ZMUSZONY go sprzedać. Tak więc
Ten opis jest jednocześnie ofertą sprzedaży.Szczegółowych informacji dotyczących oferty sprzedaży udzielę e-mailem lub przez komunikator GG:#9213406
Na koniec zamieszczam zdjęcia i filmiki mojego symulatora.
Z góry przepraszam za jakość filmików. Niestety są mocno skompresowane.
http://www.youtube.com/embed/xI4Ynr5YZJghttp://www.youtube.com/embed/rYfj5_LZrpE
http://www.youtube.com/embed/CtHtbq1_ukAhttp://www.youtube.com/embed/Gi8P60pZL6w