Autor Wątek: Symulator Cessna 172R  (Przeczytany 7531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Symulator Cessna 172R
« dnia: Marca 24, 2013, 15:45:45 »
Witam wszystkich!

Wreszcie po długim czasie udało mi się znaleźć chwilę i opisać urządzenie będące jednocześnie moją pracą dyplomową. 4 lata temu postanowiłem w ramach pracy inżynierskiej zbudować symulator. Z racji iż byłem wtedy studentem Chełmskiego PWSZ na specjalizacji pilotaż, skupiłem się na samolotach na których się szkoliłem / będę się szkolił. Aby ułatwić sobie i innym trening procedur lotniczych wybór padł na Cessne 172N z klasyczną analogową awioniką.

Obudowa symulatora zbudowana jest ze sklejki i tworzyw typu PVC. Wewnątrz obudowy znajduję się wszystko co jest niezbędne do pracy symulatora: Komputer, zasilacze, nagłośnienie, elektronika kokpitowa itp. Jedynymi zewnętrznymi urządzeniami są orczyki i ekran monitora.  Dzięki temu urządzenie jest można powiedzieć mobilne i nie potrzebuje zewnętrznych urządzeń do funkcjonowania.

Wybór elektroniki nie był prosty. Początkowo zakładałem wykorzystanie FSBUS'a jednak problem z supportem zniechęcał mnie do Fsbusa i motywował do szukania jakiejś alternatywy. Pewnego dnia przypomniał mi się znaleziony w internecie projekt SimOUT. Napisałem wtedy do twórcy SimOUT - Codekinga. Zaoferował mi pomoc. Mając polskie wsparcie wybrałem postanowiłem wykorzystać SimOUT'a. Codeking od tego momentu aż do samego końca udzielał pomocy nawet w naglących sytuacjach :). Chciałbym mu z tego miejsca podziękować za pomoc i anielską cierpliwość bo czasem potrafiłem zaspamować jego skrzynkę kilkoma e-mailami czasem z głupimi pytaniami na które zawsze odpowiadał. Podziękowania należą się również Zającowi, który również dużo pomógł zwłaszcza przy modyfikacjach i programowaniu SimOUT Dzięki SimOUT zrealizowałem działanie wyświetlaczy LCD i 7-seg, pokręteł, przełączników, całego bloku radio-nawigacyjnego a także serwomechanizmów i silników krokowych.

Serwomechanizmy napędzają wskaźnik położenia klap oraz wskaźnik wychylenia trymera. Wolant stanowi zmodyfikowane urządzenie Saitek Pro Yoke. Orczyki - mojego autorstwa - wykonane są z laserowo wyciętej stali. Obsługę osi potencjometrów zapewnia poczciwy Mjoy :) z którym miałem na początku kilka problemów.

Nie lada sztuką okazało się znalezienie części i elementów do mojego symulatora. Część z nich musiałem wykonać ręcznie lub zlecić ich wykonanie specjalistycznym firmom (cięcie i toczenie cnc).

Oprogramowanie symulatora stanowi system operacyjny Microsoft Windows XP z Flight Simulator 2004: Century of Flight oraz oczywiście FSUIPC i Home Sim Cockpit. Przyrządy wyświetlane są na ekranie monitora. Blok radio-nawigacyjny zaprojektowałem od zera. Wzorowałem się oczywiście na rzeczywistych urządzeniach firmy Bendix/King.

Symulator będący owocem mojej 3 letniej pracy, zaprojektowałem i zbudowałem pod kątem moich rówieśników - studentów. Zakładałem, że gdy się obronie odsprzedam symulator uczelni i z urządzenia będą korzystać następne pokolenia pilotów. Wtedy, na mojej uczelni nie było jeszcze symulatora na którym studenci specjalności lotniczych mogliby (za darmo i bez konieczności obecności instruktorów) przećwiczyć i potrenować.  Niestety niby z przyczyn finansowych moja "Alma Mater" odwróciła się ode mnie i symulatora nie odkupiła. Jako student poniosłem spore koszty. Lwią część funduszy stanowiły moje stypendia a także to co udało mi się zarobić w trakcie studiów. Nie ukrywam w dniu obrony urządzenie zrobiło nie lada furorę zarówno wśród studentów jak i samej komisji. Mam trochę żal do uczelni wyższych bo nie wspomaga się studentów, którzy chcą coś zrobić - lepiej odwalić 60 stron suchego tekstu i mamy gotową pracę "inżynierską". Jestem teraz trochę w szachu bo chcę kontynuować naukę na studiach magisterskich, które niestety kosztują. Z racji iż, symulator stanowi pewien zamrożony kapitał z bólem serca jestem ZMUSZONY go sprzedać. Tak więc Ten opis jest jednocześnie ofertą sprzedaży.

Szczegółowych informacji dotyczących oferty sprzedaży udzielę e-mailem lub przez komunikator GG:#9213406

Na koniec zamieszczam zdjęcia i filmiki mojego symulatora.

Z góry przepraszam za jakość filmików. Niestety są mocno skompresowane.

http://www.youtube.com/embed/xI4Ynr5YZJg

http://www.youtube.com/embed/rYfj5_LZrpE

http://www.youtube.com/embed/CtHtbq1_ukA

http://www.youtube.com/embed/Gi8P60pZL6w
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2013, 18:32:56 wysłana przez some1 »

Odp: Symulator Cessna 172N
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 26, 2013, 14:15:29 »
Piękna robota.

Może warto rozesłać ofertę do różnych szkół pilotażu - w samej Warszawie jest kilka.

Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 26, 2013, 14:34:36 »
Bardzo ładne wykonanie, widać wkład pracy jaki w to włożyłeś. Jaką kwotę chciałbyś uzyskać ze sprzedaży urządzenia ?

Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 26, 2013, 15:59:52 »
Robi wrażenie. Gratuluję.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 26, 2013, 16:58:27 »
Może warto rozesłać ofertę do różnych szkół pilotażu - w samej Warszawie jest kilka.

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Szkół pilotażu trochę w tym kraju jest. Poza tym skoro na allegro poszedł kokpit F-16 zrealizowany na dotykowych monitorach (a więc nie taki znów super-realistyczny) za 20.000 PLNów, to sądzę, że Twój powinien bez problemu znaleźć nabywcę, tym bardziej, że można zrobić mu niezły marketing, jako sprzęt tworzony stricte pod naukę pilotażu, a nie dla przyjemności jako takiego odwzorowania otoczenia w kabinie.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 26, 2013, 17:49:55 »

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 26, 2013, 17:51:08 »
A jakbyś miał czas, chęci i zdrowie, to po wymianie FS'04 na X-Plane można by nawet próbować uzyskać uznianie symulatora jako sprzęt oficjalnie dopuszczony do szkolenia. Chociaż nie jestem do końca pewien, czy w Polsce takie przedsięwzięcie ma w ogóle szanse powodzenia...

Gratuluję. Wrażenie niesamowite.

P.S. Widze że już oferta jest, więc to tak na wypadek gdyby (odpukać) nie poszło.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

_michal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 26, 2013, 18:00:55 »
A jakbyś miał czas, chęci i zdrowie, to po wymianie FS'04 na X-Plane można by nawet próbować uzyskać uznianie symulatora jako sprzęt oficjalnie dopuszczony do szkolenia.

Software użyty w symulatorze nie ma znaczenia. Są certyfikowane urządzenia bazujące na kodzie z FSX.

Odp: Symulator Cessna 172R
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 26, 2013, 18:29:33 »
Wolałbym się nie "pchać" w ośrodki szkoleniowe.
Teraz zauważyłem błąd w opisie na forum. Mój symulator wzorowany jest na  samolocie Cessna w wersji R a nie N :)

Dodam, że urządzenie jest ciągle ulepszane, modernizowane i poprawiane po to by działało szybciej, realistycznie i lepiej :).
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2013, 19:01:03 wysłana przez Mekki »

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 26, 2013, 21:32:10 »
Moje gratulacje. Też jestem zwolennikiem polskiej myśli technicznej mam na myśli projekt Codeking oraz Damosa. Dobrze, że zastosowałeś HSC oraz SimOut. Widzę, że są już moduły do sterowania serwo oraz silników krokowych. W tym momencie można pomyśleć o budowie full kokpit na bazie SimOut, DMKeys8 oraz DMJoy8.

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 27, 2013, 00:12:21 »
Wielki szacunek!

Co do uczelni, niestety tak bywa w większości przypadków, że nieodpowiedzialni promotorzy obiecują cuda, a potem nie ma realnych szans, aby te cuda spełnić: zasada jest prosta dajecie materiały do budowy lub finansujecie faktury z odroczonym terminem płatności, albo nie bawię się w te klocki - to jest nonszalancja i naciągactwo. Niestety wiem co piszę :(

Wykonałeś kawał dobrej roboty! (... i powodzenia na allegro)

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 27, 2013, 07:22:53 »
Przejrzałem dokładniej opis na aukcji oraz obejrzałem załączone filmy i jestem pod wrażeniam. Sam buduję kokpit i wiem ile to kosztuje czasu, wysiłku i pieniędzy tym bardziej, że jest to praca inżynierska. Moim zdaniem cena 7000zł jest atrakcyjna to można bardzo łatwo uzasadnić. Wracajac do projektu to jestem pełen uznania z kilku powodów. Dobrze, że wybrałeś platformę HSC oraz SimOut. Od kilku lat próbuję tam gdzie mogę promować projekty Codeking oraz Damosa. Ponieważ mam u siebie w moim projekcie kilka systemów to mam pewien pogląd na te sprawy.
Nie znam Cessny 172R, ponieważ od lat zajmuję się F16, ale z tego co napisałeś wynika, że wskaźniki są na dużym panoramicznym LCD. Mam w związku z tym pytanie, jak rozwiązaleś probem umieszczenia względem siebie LCD, płytę czołową z wskaźnikami (ramki, osłona) oraz pokrętła (czy są to enkodery).
Kolejne pytanie dotyczy zastosowania serw oraz silników krokowych. Czy mogę prosić o szczegóły oraz zdjęcia. Pytam dlatego, że chcę moje wskażniki, które są podłączone do sterownika z OpenCockpits podłączyć do SimOut i je testować. Chcę też wrócić do projektu busoli na silniku krokowym.
Życzę powodzenia na aukcji, cena jest atrakcyjna.

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 27, 2013, 12:03:04 »
Może warto spróbować na tym forum:

http://lotnictwo.net.pl/forum/

Jest tam sporo osób 'z branży', a także wielu realnych pilotów.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 29, 2013, 14:38:41 »
Bardzo ładna tablica. Uproszczona ale ma wszystko co potrzeba na początku nauki. Myślę że znajdą się chętni na taki sprzęt.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 29, 2013, 15:44:06 »
Uproszczona mówisz? Tak głupio zapytam, czego jej brakuje?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT