Autor Wątek: Czy kod Battle of Bodenplatte ze strony producenta aktywuje się na Steam?  (Przeczytany 3047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podpinam mój post na stronie il2Sturmovik.
https://forum.il2sturmovik.com/topic/42975-double-account-problem/

Generalnie chodzi o to, że mam jakby dwa konta. Dla strony il2Sturmovik nie istnieje mój kontent kupiony na Steam. Instalnąłem sobie il2 z installera i tam przy odpaleniu gry prosi mnie o login i hasło, a ja mam BoS i BoM kupiony na Steamie. Chodziło mi o kupno Bodenplatte, którego nie ma na Steamie. W sumie interesuje mnie to, czy mając il2 na Steamie mogę kupić na stronie producenta Battle of Bodenplatte i aktywować kod na Steam?

Pytam tu, bo znając refleks Supportu ila2, nie doczekam odpowiedzi do jesieni.

Nazwa tematu. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2019, 08:42:13 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Dziwny problem na linii Steam/Il2Sturmovik Store
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2019, 08:14:44 »

Odp: Czy kod Battle of Bodenplatte ze strony producenta aktywuje się na Steam?
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2019, 13:36:36 »
Dako, te linki są albo trochę nie na temat, albo nie wyjaśniają jak wyjść z tego bajzlu.

BM, z tego co kojarzę, generalnie "da się", ale musisz przeprowadzić jednorazową procedurę łączenia kont. Sam tego nie robiłem, bo od początku jadę na wersji sklepowej, ale tu masz rozpiskę odnośnie łączenia przy wszelakich możliwych kombinacjach:
https://il2sturmovik.com/m/SteamAndIL2AccountGuide.pdf

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2019, 20:07:19 »
Wysłałem już info do ichniego supportu, bo się odezwali na privie. Myślę, że nie obędzie się bez skasowania mojego konta tam, niepowiązanego z niczym.

Jeszcze temat związany: wie ktoś, gdzie znajdę kody aktywacyjne do produktów kupionych na Steamie? Na Steamie jest to czarna magia.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2019, 20:25:21 »
Jeszcze dopowiem, że w pdfie, który posłal Art-J jest opcja "Link Accounts And Login", a ja mam takie coś (być może tak jest, bo nie jest to pierwsze odpalenie):

P.S.: Spróbuję odinstalować Ila2 zainstalowanego z installera i jeszcze raz zainstalować.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2019, 19:56:27 »
Sprawdziłem. Po ponownym zainstalowaniu i odpaleniu mam ten sam wybór na ekranie. Jak zatem uzyskać ekrany, które zapodał Art-J? Podejrzewam, że może być to spowodowane, że na il2sturmovik mam tylko konto bez żadnego zakupu. Być może kiedy kupie jakiś samolot albo Bodenplatte, launcher będzie miał co linkować.

Boję się jednak, że wydam pieniądze na darmo. Napisałem jeszcze do nich info.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2019, 12:52:34 »
Support gry odezwał się do mnie. Poprosili o ID mojego Steama oraz screen menu gry.

Jednak zanim odpowiedzą, postanowiłem sprawdzić, czy produkt kupiony w sklepie Il2 da się aktywować na Steamie. W tym celu kupiłem taniego Ła-5 (25 zł). Na stronie pojawił się kod aktywacyjny, który spróbowałem aktywować na Steam. Oczywiście kod niepoprawny. Ktoś pisał, że produkty kupione na Il2 Store bez problemu aktywują się na Steam...

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 11, 2019, 14:21:43 »
Gadam sam ze sobą, ale wiem, że ludzie interesują się tym tematem. Oto mój mailing z betonem z Supportu Il2. Ich email pokazuje, że nie zakumali o co mi chodzi:

Dear user,

Your Steam ID *************** is linked to f*********r@poczta.fm account.

After update 3.004, purchases made on Steam do not require any activation on our site. Therefore, these purchases are not displayed in your profile on our website.
To have an access to the content you bought on Steam you have to launch the game from Steam ("Play" button on the game page in the Steam "Library). 

I moja odpowiedź:

You totally don't know what is going on with my problem. Again:

1. I bought BoS and BoM on Steam. Content I bought on Steam works perfectly.
2. I'm going to buy BoBP at your store (il2sturmovik website). That's why I downloaded installer from il2 site and run it. Installer asks me about login and password to play.
3. I don't have any password made at il2 site because I log in via Steam - I never registered my f*********r@poczta.fm account at il2 site. However, I can buy products with hope to activate them on Steam where I usually play Il2Sturmovik.
4. Despite of my Steam account is linked with my il2sturmovik account - as you say - I can't play using the installer. It's obvious for me because content I bought on Steam doesn't appear on il2 site as I log in via Steam.
5. To test the case if I would activate on Steam products bought at il2 site store, I bought La-5 Collector Plane at il2 site store. I try to activate it on Steam using its serial number - IT DOESN't WORK.
6. After dozens of emails with your support I still CAN'T PLAY the game using il2 Launcher or I CAN'T ACTIVATE my La-5 plane on Steam.
7. If you can't solve the problem (of course it may be too complicated case due to Steam restrictions), please send my money back - 6,79 USD for La-5 Collector Plane to my PayPal account. I will buy it on Steam and I will use only Steam as my game platform. I will wait until Battle Of Bodenplatte will appear on Steam too. Pity and hard but the problem with Laucher and Steam seems to be "Gordian knot".

So, forget about the linking the accounts and forget about the Launcher. Just refund my La-5 and I will enjoy this great game playing on Steam.

Finally, find enclosed the picture of the Launcher - how can I log in to the game if I log in at the website only via Steam). There is no option for users like me. My f*********r@poczta.fm account is made via Steam and I don't need or have any password.

Czekamy na odpowiedź. Na razie wygląda na to, że wtopiłem na Ła-5 kupionym na ich stronie. Nawiasem mówiąc PayPal przeliczył nieco drożej niż na Steam, póki co, wszystko co kupiłem na Steam, było tańsze. Minusem jest na razie niemożność grania w BoBP.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 11, 2019, 18:08:31 »
Nawiasem mówiąc PayPal przeliczył nieco drożej niż na Steam, póki co, wszystko co kupiłem na Steam, było tańsze. Minusem jest na razie niemożność grania w BoBP.

Ponieważ na Steamie od jakiegoś czasu masz polską walutę, a Paypal zawsze dolicza prowizję ale bez tragedii.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 11, 2019, 19:19:35 »
Zgadza się.

Wracając do tematu głównego chyba rozkminiłem z pomocą Supportu Sturmovika o co kaman z tym bajzlem. Dziś już odpowiadali w tempie ekspresowym. Otóż...

Mam konto na Steam i tam kupiłem BoS i BoM, a także dwa Collector Planes - P-40 i Fw 190A-3. Logując się na stronę Il2 musimy zalogować się przez Steam (jest taka opcja). Il2 nadaje nam nazwę profilu - mail - mnie nadało chyba mail z PayPala (nie jest to mój steamowy mail). To jest bez znaczenia. W momencie, kiedy jesteśmy zalogowani na stronę Il2, musimy zlinkować naszego Steama z tym kontem. Zaraz po zalogowaniu mam tę opcję - pojawia się ona za każdym razem przy logowaniu poprzez Steam. W momencie, kiedy mamy zlinkowanego Steama ze stroną Il2 (po pierwszym zlinkowaniu mamy już to zrobione forever), możemy dokonywać zakupów w sklepie Il2. Doświadczalnie kupiłem Ła-5 i tu niby zaczęły się schody, ponieważ zakup pojawił się w sklepie Il2, natomiast nie pojawił się na Steamie w liście posiadanych produktów DLC. To mnie zmyliło, że pomimo zlinkowania Steama z Il2 nie mam tego samolotu w kolekcji Steam (i do teraz nie ma przy nim oznaczenia "w bibliotece"). Dopiero organoleptyczne odpalenie gry poprzez Steama i wejście na serwer online pokazało, że mogę latać Ła-5.

Reasumując, po zlinkowaniu Steama ze stroną Il2 nie ma znaczenia, gdzie kupujemy produkt. Musimy jedynie, tak wywnioskowałem, jeśli mamy coś kupione z serii BoX poprzez Steama, odpalać grę poprzez Steama. Do Steama idzie automatyczna informacja o tym, co kupiliśmy w sklepie Il2. Nie wiem, czy odwrotnie takie coś działa, ale w sumie jeśli ktoś odpala grę poprzez Launchera, bez sensu, aby robił zakupy na Steamie.

Tak więc można chyba śmiało kupić Bodenplatte na stronie Il2 i odpalać grę na Steamie. Samoloty będą dostępne. Dzieje się tak od nowego patcha (mówiąc po staropolsku - "putcha"). :)

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 25, 2024, 06:44:33 »
Temat jakby teraz zaczął dotyczyć mnie. W pięknej promocji są kolekcjonerskie samoloty i czołgi na stronie 1CGS i teraz pytanie: Czy coś się zmieniło w temacie dodawania zakupionych produktów na stronie IŁ-2 i aktywowania ich następnie na Steam? :roll:

pozdr
mac
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2024, 07:51:07 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 25, 2024, 08:21:28 »
Jest taki dokument ale na ile on jest aktualny tego nie wiem: https://il2sturmovik.com/m/SteamAndIL2AccountGuide.pdf i czy to dalej działa i czy w obie strony. Nie mam wersji Steam.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 25, 2024, 08:37:15 »
Tak, okazało się że ja tu konta miałem powiązane wcześniej.
Jeszcze jedno pytanko którą formę płatności wybieracie z tej ruskiej listy?

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore