Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 503987 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3765 dnia: Sierpnia 24, 2018, 17:55:35 »
Jeśli puszczą GTX, czyli bez owego wątpliwego ray trackingu, w cenach znacząco niższych niż RTX, to strzelą sami sobie w kolano. Ile jest/będzie tytułów wykorzystujących RT w chwili premiery oprócz nieśmiertelnej Lary? Tak więc jeśli za GTX 2080Ti byłoby 4k pln, a nie 6, jak za RTX, to wątpię żeby ta  druga zawojowała rynek ergo nie będzie na tę technologią nowych tytułów, bo po co marnować środki, skoro będzie to np. 10% użytkowników z ogólnej liczby 5% wszystkich co mają topowe karty od nv… Wszystko to jawi mi się  jako dość dziwne...

Qrdl, z tego co wiem to będzie tak: RTX 2080Ti-2070, reszta to GTX 2060 - ... itp. Nie będą dublować marek. RTX'ami nazywają karty górnej półki.
Puszczenie GTX 2080Ti byłoby zabójstwem dla RTX na ten moment. Kolejne przecieki pokazują, że i Battlefield V ma po 30-40 klatek z tym i to na 1080pxt, a Tomb Raider faktycznie gania na 40. Metro Exodus - dziś potwierdzili, że cel dla nich to maks 60 klatek ale to cel najwyższy jaki mogą osiągnąć, więc tutaj też pewnie chlupocze woda w kloszach. Jak ludzie to dostaną (a pamiętajmy, że najczęściej te kompy, do prezentacji są ostro rasowane i składane przez inżynierów techniki PC ;>) to im szczena opadnie z wrażenia, że połasili się na jakieś preordery za 1200 dolarów, nie mówiąc o wydumanych z brudu zza paznokcia cenach u nas. Oznacza to tyle, że RTX to pieśń przyszłości i może za parę lat coś z tego będzie jak już wyjdzie ich 2-ga albo i 3-cia generacja. Jeśli by był np. GTX 2080Ti bez RT to wolałbym to bez dwóch zdań jeśli cena byłaby o 2k PLN niższa. Przepłaca się za coś, co i tak się nie będzie włączać, zwłaszcza w grach typu FPS, gdzie ważna jest duża liczba FPS (100, 144 itp), bo ktoś nawet nie zauważy, że dostał kulką w czuprynę online., mowa o zawodowych, czy quasi zawodowych graczach. Tak na moje trzeba czekać na testy, a potem liczyć, że cena spadnie jak ludzie zobaczą, że to kwiatek do kożucha. Ciekawe, że NVidia zakazała podawania testów do 15.09.18, no a w sklepach karty będą od 20.09. Coś w tym jest ;).

https://www.gram.pl/news/2018/08/25/metro-exodus-tworcy-celuja-w-wydajnosc-60-fps-dla-full-hd-przy-wlaczonym-rtx.shtml ;P
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2018, 07:42:18 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3766 dnia: Sierpnia 25, 2018, 15:28:39 »
Właśnie, wygląda na to, że dołożyli wszystkim na siłę moduł raytrackingu i doliczyli za to ~2000 pln. W symulatorach, które nas tutaj interesują, to chyba dość zbędna nowość (w DCSie to pewnie zobaczymy w wersji 4.x ), w przeciwieństwie do czystej siły obliczeniowej, która prawdopodobnie wzrośnie 20-40%. Tak więc Trochę lipton z ceną.

« Odpowiedź #3767 dnia: Sierpnia 25, 2018, 18:16:05 »
RTX to linia z rdzeniami Tensor odpowiedzialnymi za uczenie maszynowe oraz jednostkami RT odpowiedzialne za ray tracing.
Pytanie czy linia GTX będzie miała rdzenie Tensor - nie chciało mi się szukać, podejrzewam, że nie. Jeżeli jednak tak, to tu może być poletko dla programistów.
Co jeżeli by przerzucić część obliczeń AI na kartę graficzną, wtedy albo polepsza się AI albo zwiększa ilość FPS.

Jednak co do samego RT, to daję sobie rękę obciąć, że spokojnie RTX-y będą oferowały płynność 60 FPS przy Full HD a docelowo może i przy 4k (2080 Ti).
Przecież RT, to nie jest proces zero - jedynkowy, włącz - wyłącz. Włączasz i wszystko jest generowane z wykorzystaniem RT albo wyłączasz i nic nie widzisz.
Teraz są tech-dema, które mają być prześliczniaste, nawet kosztem ilości FPS aby budować hype na nową technologię.
Docelowo obetnie się ilość promieni, niektóre się wyłączy, innym ograniczy ilość odbić. Uzyska się płynność. Zresztą twórcy nowego Metro już z miesiąc - dwa temu mówili, że RT wykorzystają tylko do niektórych cieni. Teraz mogą się chwalić, że uzyskają te 60 FPS przy 4k.
Twórcy Tomb Ridera twierdzili, że na premierę dopracują RT aby uzyskać zadowalające FPS.

Nie dajmy się zwariować.
Techdemo ze świata Gwiezdnych Wojen generowały w czasie rzeczywistym 4 Volty plus 20 rdzeniowy Xoen, a to tylko "film" w zamkniętym pomieszczeniu.
Ray Tracing jest fajny, zwiększa "śliczność", w przyszłości będzie wykorzystywany, ale teraz to dopiero początek drogi. DirectX 12 ma 4 lata (3 jeżeli licząc od wypuszczenia Windows 10) i ciężko znaleźć nowe gry, które wymagają DX 12 do uruchomienia. Nie licząc gier od MS, ale to zrozumiałe.
Z RT będzie podobnie. Muszą nakręcić hype, żeby to w ogóle ruszyło. Co bogatsi sobie kupią RTX-y. Reszta kupi GTX 20x0 albo przesiądą się z 9x0 na 10x0.

Do 20. września i tak nie poznamy wyników wydajności nowych kart, więc nie ma co się napalać.
Patrząc na porównanie 2080 Ti i 1080 Ti widać wzrost mocy obliczeniowej na poziomie ~18 %. Ale nie wiadomo czy w tym jest też wliczona moc obliczeniowa jednostek Tensor i RT. Większa przepustowość pamięci - oczywiście, bo przecież dochodzi Tensor i RT. Ale dalej nie wiemy co w przypadku gier niekorzystających z tych dwóch jednostek.
Poczekamy, pożyjemy, ponarzekamy, że drogo i niewiele to zmieni w przypadku większości polaków. Niewiele, bo wygląda na to, że nvidia nie będzie konkurować wewnętrznie ceną i nie obniży cen linii 10x0.
Pytanie ile odrzutów RTX będzie w linii GTX i czy będzie się dało włączyć BIOSem Tensor albo RT. ;)

EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=WoQr0k2IA9A
RTX to pay-to-win!
W BFV z włączonym RTX będzie można zauważyć przeciwnika w odbiciu szyby i kałuży. ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2018, 18:31:52 wysłana przez RzEmYk »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3768 dnia: Sierpnia 26, 2018, 21:43:26 »
750W od 6 lat (Be Quiet) i chodzi wszystko bez zarzutu. To co miales to typowy przyklad niewyrabiania mocy przez zasilke wlasnie.

Ja mam 1kW tej firmy i też nie narzekam. Pozostałość z dawnych czasów. ;).

Coś mi się zdaje, że może mam ten sam problem od jakiegoś czasu, czyli sporadyczne restarty kompa ale tylko w DCSie. Chociaż mój zasilacza to Modecom 600W, ale karta 1070 Ti.

Modecom modecomowi nierówny. Ta firma często gęsto brandowała zasilacze FSP i te były kapitalne jak na owe czasy choć nie grzeszyły kulturą pracy. Niewykluczone, że to wina zasilacza ale dopóki nie złapiesz za rękę to trudno wyrokować.

Właśnie, wygląda na to, że dołożyli wszystkim na siłę moduł raytrackingu i doliczyli za to ~2000 pln. W symulatorach, które nas tutaj interesują, to chyba dość zbędna nowość (w DCSie to pewnie zobaczymy w wersji 4.x ), w przeciwieństwie do czystej siły obliczeniowej, która prawdopodobnie wzrośnie 20-40%. Tak więc Trochę lipton z ceną.

Tak samo było z Gsync'iem i jakoś to przeżyliśmy. Nic nie poradzisz, po prostu będziesz musiał dorzucić te 2k zł ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3769 dnia: Września 05, 2018, 19:52:51 »
Jeszcze o RT a raczej o jego selektywności stosowania:
https://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=110948
https://www.purepc.pl/rozrywka/battlefield_v_ma_problem_z_ray_tracingiem_dice_obnizy_jakosc_grafiki
Czyli jak zwykle - na pokazy ma być prześlicznie a na koniec i tak będzie downgrade. ;)

PS Aż się łezka w oku kręci jak się przypomni Wolfenstein 3D na 386 SX albo Doom 1 na Pentium 150 i zachwyt szczeniaka nad fotorealistyczną grafiką. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3770 dnia: Września 12, 2018, 13:12:57 »
Z racji rozrastającego się DCS'a powoli zaczynam myśleć o zakupie większego dysku SSD. W tej chwili mam Goodram 240GB i zostało zaledwie 23GB wolnego miejsca. Przymierzam się do zakupu dysku SSD M2, zwróciłem uwagę na dwa modele:

GOODRAM IRDM Ultimate (480 GB)

Samsung SSD 970 EVO (500 GB)

Zastanawiam się, który model byłby lepszym wyborem. A może jeszcze jakiś inny model? Moja płyta główna to Asus TUF Z370-PLUS GAMING. Dziękuje z góry za wszelkie porady.
F-16C Block50 driver...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3771 dnia: Września 12, 2018, 13:47:39 »
Oba są godne polecenia. Goodram jest na MLC i ma 5 lat gwarancji. Samsung na autorskich TLC i 3 latka gwarancji. Osiągi w zasadzie kosmos. Z goodramem były ostatnio jakieś podejrzenia, że coś namieszał z kontrolerem w dyskach 2,5 calowych. Do tej dwójki możesz sobie dołożyć i zerknąć na Adata SSD SX8200 M.2 2280. Co prawda kostki TLC + cache SLC ale za to 5 lat gwarancji i cena przyzwoita.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3772 dnia: Września 12, 2018, 13:51:33 »
Dziękuje Mazak, co do Samsunga to również już daje 5 lat gwarancji na ten model.

Czym najlepiej sklonować cały dysk tak żeby system przenieść i móc wyjąc ten mniejszy SSD?
F-16C Block50 driver...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3773 dnia: Września 12, 2018, 13:53:54 »
A faktycznie, zerknąłem na 960 Evo i na morelu była gwarancja 3 lata ale 970 Evo ma tak jak mówisz.

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Nie wiem jak jest teraz ale jak ja kupowałem dysk Goodrama i w sumie on rozkręcał swoją nową markę nie robił problemów z gwarancjami i nie zwracał uwagi na ilość cykli zapisu czy GB zapisu. Jak jest teraz nie wiem.

Natomiast porównując te dyski zauważyłem, że Samsung daje 20GB więcej miejsca (480 vs 500GB). Wiadomo, że to wartości teoretyczne, bo w Goodramie z 480GB realnie zostanie 440-450GB (piszę z pamięci to się mogłem machnąć) ale w takiej sytuacji przy Samsungu za podobną kasę dostaniesz kilka GB więcej. Warte przemyślenia. Dysk w końcu na gry, więc liczy się pojemność i rodzaj kostek można przeboleć. Zresztą nie ma to już takiego znaczenia dzisiaj (no i 5 lat gwarancji, więc można katować ;)).

PS. Klonuj czym Ci pasuje, może być wersja trialowa Acronis True Image 2019, Clonezilla czy inny darmowy soft.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2018, 14:07:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3774 dnia: Września 12, 2018, 14:20:31 »
Dzięki - postudiuje sobie to klonowanie ;) Chyba faktycznie samsung wypada korzystniej :)
F-16C Block50 driver...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3775 dnia: Września 12, 2018, 15:03:51 »
Banalna sprawa z klonowaniem. Dwa kliknięcia i ogień ;). Zerknij sobie jeszcze na soft:

- EaseUS Partition Master 12.10 Free Edition
- GParted
- MiniTool Partition Wizard Free
- AOMEI Partition Assistant 7.0

Co mi wpadnie w łapska tym robię. Nie ukrywam, że Acronis u mnie najczęściej gości, bo mogę sobie swobodnie przeglądać obrazy partycji z poziomu Windowsa i wyciągać potrzebne mi pliki. Niemniej jest to trochę kobyła. Sporo też Gparted robiłem. ogólnie wszystkie te programy są podobne do siebie i mają podobną funkcjonalność.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3776 dnia: Września 12, 2018, 15:27:14 »
Super dzięki ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #3777 dnia: Września 21, 2018, 12:26:34 »
Zastanawiam się nad kupnem dodatkowego SSD (raczej 512 GB). Zainteresowało mnie coś takiego:

Adata SSD Ultimate Su900 512GB 2,5"

Kierowałem się tym, żeby dysk miał 3D NAND MLS. Warto go kupić? Czy za tą cenę możecie polecić coś lepszego? Dysk typowo na instalki gier.

Co do dysków Goodram - niestety zniechęcił mnie ten "skandal" - https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_ssd_goodram_irdm_gen2_rozne_wersje_i_rozna_wydajnosc?page=0,18

Na ten moment ten producent jest dla mnie spalony.

Co do klonowania systemu - czy zwykły obraz dysku z poziomu Windowsa również się do czegoś takiego nadaje? Tzn. na ten moment mam już system postawiony na SSD na 2-letnim Samsungu EVO, ale nie wiem czy nie warto jednak przenieść system na nowy SSD. Da się jakoś ustalić ile ten EVO jeszcze powinien bezawaryjnie pociągnąć?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3778 dnia: Września 21, 2018, 12:47:59 »
Goodram ustosunkował się do tego testu, więc sam nie wiem co o tym myśleć.  Wszak wciąż jest polecany. Nikt też nie potwierdził tego na innym portalu. Niemniej ostrożności nigdy za wiele, wiadomo ;). Także rozumiem Cię doskonale.

Po drodze masz Cruciala MX500, do gier to nie ma znaczenia jaki dysk na jakich kostkach. Starszy model MX300 też godny polecenia i zawsze kilka GB więcej. Może jeszcze SU800. Znowu, nie MLC ale to znowu nie ma już takiego znaczenia. Zerknij sobie na okres gwarancji, im dłuższy tym lepszy - wiadomo :).

https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx500-500gb-sata3-ct500mx500ssd1-979472/
https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx300-525gb-sata3-ct525mx300ssd1-963109/
https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-su800-512gb-sata-3-asu800ss-512gt-c-1052354/

Pamiętam też, że Crucial BX300 był na kostkach które szukasz ale znowu to budżetowa konstrukcja.

Do kondycji dysku poszukaj softu na stronie producenta ale też np. był SSD-Z, może on coś więcej powie.

Z poziomu Windowsa nigdy nie robiłem, z Crucialem dostaniesz soft "Acronis True Image for Crucial", Samsung też miał swojego "magika". Nie mam jakoś zaufania do tych narzędzi Windows aczkolwiek pewnie też sobie poradzą :).
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2018, 12:53:55 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3779 dnia: Września 21, 2018, 13:09:51 »
Ja do dysków Adata mam ciężki uraz, miałem dwa, kupione w sporym odstępie czasu. Oba dyski zmarły śmiercią "szufladową". Kupiłem większe dyski na ich miejsce, po pewnym czasie coś tam chciałem z nich zgrać, najpierw przestał działać jeden, po kiluk miesiącach drugi. Jedynymi dyskami, z którymi nie miałem dotąd problemów, są Samsungi EVO. Powtykałem setki tych dysków do serwerów, gdzie są katowane w bazach danych. Jak dotąd miałem tylko jedną reklamację, w dodatku dysk nie działał od razu po wyjęciu z pudełka, ot felerna sztuka. To jedyne dyski SSD, które ze spokojnym sumieniem mógłbym polecić. Dyski innych firm padały, zwalniały, przestawały być widoczne przez kontroler w losowy sposób, uszkadzały się partycje. Ponadto producenci serwerów najczęściej używają właśnie samsungów, tylko przebrandowanych pod siebie i sprzedawanych w cenie x5.