Wzorem Empecka i Some1 zakładam nowy wątek poświęcony pracom nad kolejnym polskim samolotem pod FSX.
Tym razem na "tapecie" znalazł się RWD-8, samolot podstawowego pilotażu stosowany w szkołach wojskowych oraz aeroklubach. Prosty jak cep, tani. Zbudowano go w ilości ponad 500 sztuk, co czyni go najliczniejszym samolotem zbudowanym przed wojną w Polsce.
Samo 3D pochodzi z naszego projektu War over Poland. Autorem modelu jest Bociek, który jak na warunki TW sobie zaszalał, robiąc modelik z dużą ilością super szczegółów. Jakiś czas temu, rozmawiałem z Empeckiem o jego potencjalnej konwersji do FSX. Nasz forumowy miszczu od 3D wyraził zgodę na podjęcie prac, a oryginalny autor na dalsze prace nad modelikiem.
Obecnie samolot ma niekompletne animacje: brakuje mu elementów animacji śmigła oraz całego podwozia. Jest już wykonana animacja lotek, steru kierunku i sterów wysokości. Wszystko połączone ze sobą z kompletem linek i popychaczy. Empeck odwalił kawał świetnej roboty. Tymczasem ja oswajam się z nowinkami 2D: czyli normalmapami oraz specularem. Powoli to ograrniam i jestem już w miarę zadowolony z efektu. Przygotowane będą dwa malowania wojskowe: CWL Dęblin oraz ET z 1.PL. Do tego harcerski SP-ZHP (co prawda to była inna wersja samolotu, czyli oryginalny RWD-8dwl, ale fajnie mieć jakieś malowanie cywilne). Planuję też wykonać malowanie Luftwaffe, lotnictwa węgierskiego, rumuńskiego, izraelskiego oraz przedwojenne z Palestyny.
Projekt jest z gatunku pobocznych. Ale myślę, że za kilka miesięcy zostanie sfinalizowany. Szczególnie, że jak pisałem, konstrukcja jest prosta jak cep, brak oświetlenia, elektryki, hamulców, itp

Zegary będą z Lublina, jako, że były prawie identyczne. OK, przejdźmy do obrazków