Autor Wątek: Drzewa przebijają przez chmury i dziwna linia widoczna z kabiny.  (Przeczytany 3953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Na wstępie mam pytanie-sugestię do moderatorów. Może dobrze byłoby utworzyć wątek dotyczący bugów i sposobów ich rozwiązywania. Z tego co zauważyłem jak ktoś ma problem techniczny, to na ogół zakłada nowy temat. Szczerze mówiąc nie bardzo wiedziałem gdzie wrzucić tego posta, zdecydowałem się tutaj, bo jeden z bugów dotyczy dodatku.

A teraz do rzeczy. Mam dwa niechciane fjuczersy w Loczku i chcę się ich pozbyć.
Po pierwsze - dziwna biała linia na ziemi, w widoku z kabiny. Porusza się do przodu razem z samolotem, jakby była do niego przyczepiona, obraca się również kiedy poruszam głową. Widać ją tylko na ziemi.

Po drugie - po zainstalowaniu moda Tree Shader 2.0 by TekaTeka drzewa widać przez chmury. Od dawna nie mogę się tego pozbyć. W międzyczasie testowałem niezliczone ilości ustawień, a także reinstalowałem całą grę, a to cholerstwo nie chce zniknąć. U Was też tak to wygląda?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Drzewa przebijają przez chmury i dziwna linia widoczna z kabiny.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2008, 19:36:05 »
Nie ma sensu tworzenia jednego tematu, bo i tak nikt do niego nei zaglądnie. Niestety nie każdy jest na tyle kumaty, żeby użyć opcji szukaj więc nowe tematy pokroju "Mam Problem HEEEEEEEEEEELLLLLP!!!!!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!" Będą się pojawiać. Zresztą nie wymagajmy zbyt wiele skoro większośc nie potrafi poprawnie nazwać tematu, a co dopiero porywac się na szukanie rozwiązania w wątku. Zresztą, najlepszy przykład w dziale IL2. Temat jest, odpowiedzi na pytania padły bo miliard razy ale nikomu nie chce się poszukać. Poza tym tego nie musi zakładac moderator. Forum tworzymy wszyscy.

Co do opisywanych to moim jest to wina zbabolonych sterów Nvidii (złooooooooooooooooo :D) dlatego, że u mnie wyżej wymienionych objawów nie ma. Ta linia może być linią filtrowania anizotroficznego ale pewności nie mam. Pozostaje zabawa z opcjami graficznymi ale w sterowniku nie w LO.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 13, 2008, 20:07:59 »
Czitujecie, jakieś ... mody wgrywacie, to i wam się krzaczy.
To już zwykły loczek kłuje w oczy?!

pozdrawiam,
krakonos

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 13, 2008, 20:10:14 »
Co do opisywanych to moim jest to wina zbabolonych sterów Nvidii (złooooooooooooooooo :D)

Ja także miałem tą cienką białą linię, z ATI. Dodam, że na "gołym LO", qrdl. Chyba, że w przypadku nowszych Catalystów już tego nie ma.

Open Graphics.cfg and use:
near_clip = 0.2;
middle_clip = 2;

Z oficjalnego forum. Czy działa, tego nie wiem.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 13, 2008, 22:00:59 »
Dostałem na forum LockonFiles tę samą odpowiedź, którą podał Jascha, zadziałało, chociaż to w istotny sposób ogranicza te parametry, no ale póki co zostawiam, linia była irytująca zwłaszcza w nocy. Dzięki Jascha. Teraz jeszcze te drzewa schować za chmury i będzie git. Dodam, że oczywiście eksperymentowałem z różnym zasięgiem widoczności i nic to nie dało.

Cytat: qrdl
Czitujecie, jakieś ... mody wgrywacie, to i wam się krzaczy.
To już zwykły loczek kłuje w oczy?!

pozdrawiam,
krakonos

Jak mogę mieć loczka zbliżonego wyglądem do FSX to dlaczego mam pozostać przy podstawce? Problemy i tak będą, w końcu się je rozwiąże. W tym tygodniu reinstalowałem całą grę, więc miałem okazję sobie przypomnieć, jak wygląda naga jak ją developer stworzył. Jak zobaczyłem F-15 przed wrzuceniem modelu Walmisa to aż mnie otrzepało. W subiektywnej skali od 0 do 10 gołego loczka oceniam na 6, modowanego na 8, naprawdę przyjemniej się lata, jak domy nie wyskakują 200m przed samolotem, drzewa nie są przezroczyste, a różnica pomiędzy teksturami z podstawki, a tymi z loreload jest kolosalna.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 13, 2008, 22:30:45 »
Teraz jeszcze te drzewa schować za chmury i będzie git. Dodam, że oczywiście eksperymentowałem z różnym zasięgiem widoczności i nic to nie dało.

Z tego co znalazłem ten problem pojawiał się także bez Tree Moda i nie jest przez niego spowodowany. Tu pewnie coś z grafiką/sterownikami jest przyczyną bo bug występuje chyba losowo.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 13, 2008, 22:34:46 »
Jak losowo, to los jest dla mnie wyjątkowo niełaskawy, bo miałem tego buga na Radeonie 9800Pro, i mam nadal na GF 8800GTS więc sterowników to bym raczej nie podejrzewał. Jeśli już, to jakąś opcję w sterownikach włączoną, tylko trudno zgadywać jaką.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2008, 22:47:13 »

Jak mogę mieć loczka zbliżonego wyglądem do FSX to dlaczego mam pozostać przy podstawce?

Bo chcesz być mężczyzną?

pozdrawiam,
krakonos

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2008, 22:54:00 »
Bo chcesz być mężczyzną?

Ależ ja nigdy w życiu tak nie twierdziłem  :118:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 13, 2008, 23:46:31 »
Dobra, dorzucę jeszcze jedno pytanie. Być może to nie bug, ale nie chcę zakładać kolejnego tematu.
Otóż w sytuacji kiedy na ekranie pojawia się w oddali samolot widzę go jako małą kropkę (nie do końca kropkę ale wiecie o co chodzi, mam na myśli maksymalny dystans, z jakiego zaczynamy widzieć samolot). Jeśli w tym momencie zoomuję widok w celu lepszej identyfikacji, to zamiast przybliżać się jak reszta obrazu widocznego na ekranie (domy, drzewa etc) samolocik zwyczajnie znika. Pojawia się jeśli powrócę zoomem mniej więcej do neutrum. Podejrzewam, że jest to związane z przełączaniem LOD (samoloty w oddali, to inne modele, niż te, które widać z bliska). Czy jest jakiś sposób, aby temu zaradzić, bo trochę to idiotyczne?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 14, 2008, 00:49:11 »
A czy tak samo dzieje się bez Anizo i AA?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2008, 07:44:03 »
Co do "Linii" też ją mam, tyle że u mnie jest jakby w osi obrotu przedniej goleni podwozia. Drzewa czasami wyskakują ponad chmury ale rzadko, natomiast samoloty na Zoomie widzę w całym zakresie zoomowania. Może przesadziłeś z AA . Ja mam na 2x i anizo wyłączone. Albo na odwrót. Jak wrócę do domu to sprawdzę.

P.S. Poprawiłem Dziadku
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2008, 07:50:55 wysłana przez Szelma »
11:05 PM

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 14, 2008, 08:08:30 »
Ależ ja nigdy w życiu tak nie twierdziłem  :118:

Chcesz być kobietą  :010:

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 14, 2008, 09:28:56 »
Vowthyn nie śpiewaj dzisiaj szlagieru Edyty Górniak :118
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2008, 09:36:50 wysłana przez Szelma »
11:05 PM

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 14, 2008, 10:49:38 »

Chcesz być kobietą  :010:

Zawsze chciałem być lesbijką :-P

Co do AA i Anizo to jest x8 (AA) x16(AF), niżej nie próbowałem bo kłuje w oczy, ale przetestuję.
@Szelma, już napisałem że sposób podany przez Jascha jest skuteczny na pozbycie się linii, tylko ja ustawiłem wartości 0.1 i 1.

Dlaczego wyraz "kłuje" podkreśla mi na czerwono?