Autor Wątek: Mapa Polski i Niemiec  (Przeczytany 11337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pogo

• Gość
Odp: Mapa Polski i Niemiec
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 25, 2008, 09:12:42 »
Ja jakoś tej mapy nie widzę chyba że będzie bardzo ale to bardzo uboga mapa

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 25, 2008, 11:31:08 »
Eee, można wszystko zrobić, problemem jest czas i chęci:)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

PFT_Sid

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 26, 2008, 09:49:31 »

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 26, 2008, 12:57:15 »
A ramu to chyba bym musiał mieć z 6 GB .
Mapę Polski podzielona na 4 części jeszcze sobie wyobrażam ale całości raczej nie .
Zresztą wiecie co mi to przypomina to …

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9315.0.html

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 19, 2008, 00:49:32 »
Zarejestrowałem się na forum AAA i zaoferowałem swoją pomoc odnośnie mapy Polski. Mam dużo materiałów (mapy, drogi, lotniska), więc jest szansa, że może coś by się ruszyło.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 19, 2008, 15:28:33 »
Lucas moim zdaniem lepiej by było skupić się nad jednym fragmentem mapy i zrobić go dokładnie niż całość połebkach .

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 19, 2008, 18:27:25 »
Pogo, moim marzeniem jest zrobienie takiej mapy. Do tej pory nie miałem gry, gdzie mógłbym coś takiego urządzić (wop ma dość prymitywne rozwiązania odnośnie terenu).
Może to potrwać, ale będę chciał uzyskać przyzwoity efekt. Już jestem po wymianie emaili z tym typem co robi mapę. Odpowiadać będę za posadzenie polskich lotnisk. No i będę chciał mieć wpływ na położenie detalu w charakterystycznych obiektach na mapie (np. Warszawa dla Pościgowej). Jak pisałem, materiały mam i nie zamierzał robić czegokolwiek po łebkach.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 22, 2008, 23:22:39 »
Lucas ja nie twierdze że zamierzasz zrobić mapę po łebkach chodzi mi o to że jest to zbyt wielki obszar ! Sorry ale jak Warszawa ma składać się z paru budynków i ulic to ja dziękuje taka mapa traci strasznie na wartości w końcu latamy dla grafy no nie ? Bo dla mnie latanie dla widoków też jest ważne .A co do Wopa to chylę czoło może mnie akurat nie wciągneło właśnie przez tą archaiczną już grafikę ale pokazaliście że jak ktoś coś chce to da radę to zrobić uwzględniając pewne ograniczenia enginu . Dlatego moim skromnym zdanie robienie całości mapy jest błędem bo ił2 też ma ograniczenia .Jaki komp to kurcze uciągnie i ile pracy by to wymagało prędzej się gra zestażeje i znudzi niż całość wyjdzie na światło dzienne . Nie lepiej stworzyć tąką mapę podzieloną na mniejsze ale dokładniejsze fragmenty ?

Offline Egon

• *
  • Szanowne GG: 5415434
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 23, 2008, 03:07:03 »
Pogo, jesteś strasznie sceptyczny. Co prawda masz racje co do zżerania  pamięci przez tą piękną mapkę Polski, ale to nie zmienia faktu. :118: No, mam nadzieje, że wam się uda i mam rozumieć, że do wersji 4.08, znaczy to raczej pewnie, no, ale się spytam.

Pozdrawiam
Egon
"Myśliwiec - Na ziemi człowiek normalny jak każdy inny - w powietrzu staje się szaleńcem szybkości, człowiekiem-błyskawicą" Arkady Fiedler "Dywizjon 303"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 23, 2008, 09:30:57 »
Egon weź sobie rozwiń mapę polski a zobaczysz o co mi chodzi albo włacza zoomi.pl 

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 23, 2008, 13:40:41 »
Ja rozumiem to tak, mapa Polski w całości z drogami, szlakami kolejowymi, rzekami, wsiami i miastami dla potrzeb budujących scenariusz/kampanię.
Do kampanii/scenariusza wykorzystujemy tylko fragment mapy, na którym rozgrywają się wydarzenia i na którym budujący scenariusz dostawia obiekty 3D.
Bo, po co mi przykładowo Zat. Gdańska, gdy robię kampanie dotycząca Brygady Pościgowej i Warszawy.
Jednak mając całą mapę Polski możemy tworzyć bez ograniczenia terenem przykładowo kampanie i scenariusze dla poszczególnych pułków we wrześniu 1939 i pozwoli to na „łagodne” przejścia i odtworzenie szlaku bojowego jednostek.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 23, 2008, 17:14:06 »
To prawda, to jest ogromna mapa. Zerkałem na możliwości iłka i wygląda to tak, że:

-układ rzek da się sterować dowolnie.
-układ dróg już nie bardzo: są tylko drogi góra-dół, lewa-prawa i na skos. Tu będą największe ograniczenia
-lasy też są specyficzne i nie da się ich kreślić tak jak by się chciało. Owszem, będą tam gdzie trzeba, ale nie można się spodziewać zbyt wielkiego detalu.
-Co do lotnisk.. hmm zobaczymy na co pozwoli iłek. To przecież nie były betonowe pasy startowe, tylko coś takiego jak jest na mapie Słowacji.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 23, 2008, 17:35:48 »
No właśnie chodzi mi o odległości wiesz żeby lot z Krakowa do Warszawy nie trwał 5 minut . I tu mam taki pytanie które mnie już od dawna nurtuje odnośnie Il-2 a FS 2004
Chodzi mi o odwzorowanie tych odległości pamiętam włączyłem sobie kiedyś w szturmie mapę z wyspami hawajskimi i chciałem przelecieć z wyspy Oahu do Kauai .

http://81.0.212.220/files_deo/mapy_country/44.gif

Lot trwał strasznie długo a wyspa wyłoniła się po paru ładnych minutach lotu (już nie pamiętam ile ale chyba z 20-30 minut to trwało ) .
Natomiast ten sam lot w FSie trwał bardzo krótko ledwo się wzbiłem nad Oahu Piperem a już z nad lini brzegowej była widoczna ta wyspa .

Więc teraz pytanie kto tutaj za przeproszeniem ciu... Olo czy Microsoft i spółka ???  :P

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 23, 2008, 17:43:33 »
W przypadku odległości, w FS jest to raczej niemożliwe. Może to kwestia widoczności i optyki w obu programach.

Kończąc temat map: duża mapa to więcej możliwości: można spokojnie wtedy zrobić scenariusze z 1944/45 (choć tekstury będą letnie :/ ) oraz z samego początku Barbarossy.