Dodam kilka słów od siebie, gdyż od wczoraj testuję intensywnie ten dodatek.
Jestem bardzo zadowolony z poziomu odwzorowania dróg w UTX. Twórcy zakupili najnowsze dane z firmy TeleAtlas i to widać. Testowałem kilka znanych mi okolic, gdzie kilka lat temu miały miejsce przebudowy nawierzchni i w programie to wszystko jest. Za to należą się wielkie brawa twórcom. Podobnie wysoki poziom prezentują rzeki.
Osobiście chciałbym poruszyć temat landclassu, bo to ciekawe zagadnienie w UTX. Aby uzyskać najlepszy efekt, trzeba dodać do całości produkt Cloud9 i ustawić go w hierarchii nad landclassem UTX-Urban/Vegetation, ale pod UTX-Roads, itd. Co nam to da? Ano, uzyskamy o niebo lepszy landclass Europy, wliczając w to lasy, a będziemy mieli dodatkowo widoczny wektorowy landclass z UTX. Ten ostatni przedstawia parki, pola golfowe i ośrodki wypoczynkowe. Bardzo dobrze widać to na przykładzie Warszawy, gdzie mamy wyraźnie zaznaczone Pola Mokotowskie, Park Saski, park z Uniwersytetem, cmentarze, okolice portu praskiego. Widać też obszary fabryczne, m.in. w okolicach Dworca Zachodniego. Skoro jesteśmy przy liniach kolejowych, to dla twórców należy się kolejny plus z ich wykonanie.
Minusem są obciążenia dla komputera, dające się we znaki szczególnie na procach z jednym rdzeniem w okolicach silnie zurbanizowanych. Pomóc może albo redukcja autogenu, albo konfiguracja samego UTX, gdzie można włączyć/wyłączyć dowolny typ dróg/mostów/kolei, itp. To jest naprawdę świetna rzecz. Bo np. Vector Europe czegoś takiego nie ma i wszystkie pliki bgl pakowane są do jednego folderu.