Autor Wątek: UTX Europe  (Przeczytany 18571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
UTX Europe
« dnia: Lutego 08, 2008, 22:35:49 »
Garść informacji na temat UTX Europe, premiera zapowiadana na ten tydzień.

http://www.simforums.com/forums/forum_posts.asp?TID=24937

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kapulet

• Gość
UTX Europe
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 13, 2008, 13:10:10 »

Offline some1

• Global Moderator
UTX Europe
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 14, 2008, 22:53:41 »

empeck

• Gość
UTX Europe
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2008, 23:11:49 »
Fajnie :)

I tak muszę poczekać do wypłaty, może już wyjdzie wersja box.

Offline Rosomak67

• *
  • gg4075796
UTX Europe
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2008, 23:20:34 »
czy ja dobrze patrzę ~25 euro x 4 zeta to daje 100
Proszę o recenzje jak ktoś kupi

Offline some1

• Global Moderator
UTX Europe
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 14, 2008, 23:29:51 »
I tak muszę poczekać do wypłaty, może już wyjdzie wersja box.

Ja też, nie trzeba było kupować nowej karty graficznej ;)

czy ja dobrze patrzę ~25 euro x 4 zeta to daje 100
Dokładnie 105 zł poprzeliczeniu dolarów na złotówki i dodaniu podatku. Cena w euro jest tylko orientacyjna. Za box w pilots.pl życzą sobie jak na razie 140zł + przesyłka.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
UTX Europe
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 15, 2008, 19:14:23 »
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az=show_topic&forum=292&topic_id=106&mode=full

Porównanie fotek burzy, która przeszła 4 lutego nad Phoenix, i interpretacji depeszy metar z tego dnia przez engine pogodowy Real Environment Extreme.

Offline some1

• Global Moderator
UTX Europe
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 17, 2008, 14:18:24 »
No i jednak kupiłem UTX Europe. Co mogę powiedzieć po chwili testów, to to że Polska nie jest tak dobrze odwzorowana jak na przykład Niemcy. Co prawda sieć drogowa jest ok i znalazłem nawet małą uliczkę szeroką na 1 auto obok mojego bloku, to jednak linia brzegowa rzek i jezior nie jest niestety tak dokładna jak u naszych zachodnich sąsiadów. Parę fotek:

Tutaj mieszkam. Widać charakterystyczne dla Pruszkowa zakręt Alei Jerozolimskich, wiadukt nad torami, stawy w parku, stawy rybne w oddali, tory PKP i WKD. Zabudowa jednak jest w rzeczwistości dużo gęstsza, nie mieszkam na drzewie :D :

Kilka ujęć Warszawy. Zrobił mi się mały mix z obiektami z fotoscenerii Warszawy, nie powiem nawet się udało, jednak budynki z WPS są trochę przesunięte względem UTX. Jedno co niezbyt ciekawie wygląda to duże ulice które miejscami przeskakują na szersze/węższe na krótkich odcinkach:

W nocy, przez mały zoom na panoramicznym monitorze światła ulic zrobiły się ciut za duże, ale to można poprawić:

Tutaj widok z satelity porównujący UTX i WPS - z takiej wysokości widać że w UTX nie wiedzą o istnieniu Puszczy Kampinoskiej - a przynajmniej nie wiedzą że jest taka duża:

Na takich screenach jak powyżej UTX przegrywa z fotoscenerią, ale wystarczy zbliżyć widok żeby zobaczyć różnicę - granica UTX / WPS:

I jeszcze parę ujęć z wybrzeża:

Mazury i uberwoda. Niestety widać słabą linię brzegową jezior. Wystarczy przekroczyć Odrę i już witają nas dużo ładniejsze widoki:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
UTX Europe
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 17, 2008, 20:42:38 »
Też już mam UTE X, na razie latałem mało, ale noc nabiera wyrazu  :D  . Screeny wykonane nad Salzburgiem, oraz Wawa. Dx9 + o wiele lepszy klimat . Baaaardzo długa instalacja

i lato:

Widoczki za oknem całkiem przyjemne

A tu screeny UTE X w połączeniu z WPS, start w Góraszce

Te dodatkowe światełka wyglądają świetnie w nocy
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2008, 22:38:29 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
UTX Europe
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 18, 2008, 18:27:58 »
Dodam kilka słów od siebie, gdyż od wczoraj testuję intensywnie ten dodatek.
Jestem bardzo zadowolony z poziomu odwzorowania dróg w UTX. Twórcy zakupili najnowsze dane z firmy TeleAtlas i to widać. Testowałem kilka znanych mi okolic, gdzie kilka lat temu miały miejsce przebudowy nawierzchni i w programie to wszystko jest. Za to należą się wielkie brawa twórcom. Podobnie wysoki poziom prezentują rzeki.
Osobiście chciałbym poruszyć temat landclassu, bo to ciekawe zagadnienie w UTX. Aby uzyskać najlepszy efekt, trzeba dodać do całości produkt Cloud9 i ustawić go w hierarchii nad landclassem UTX-Urban/Vegetation, ale pod UTX-Roads, itd. Co nam to da? Ano, uzyskamy o niebo lepszy landclass Europy, wliczając w to lasy, a będziemy mieli dodatkowo widoczny wektorowy landclass z UTX. Ten ostatni przedstawia parki, pola golfowe i ośrodki wypoczynkowe. Bardzo dobrze widać to na przykładzie Warszawy, gdzie mamy wyraźnie zaznaczone Pola Mokotowskie, Park Saski, park z Uniwersytetem, cmentarze, okolice portu praskiego. Widać też obszary fabryczne, m.in. w okolicach Dworca Zachodniego. Skoro jesteśmy przy liniach kolejowych, to dla twórców należy się kolejny plus z ich wykonanie.
Minusem są obciążenia dla komputera, dające się we znaki szczególnie na procach z jednym rdzeniem w okolicach silnie zurbanizowanych. Pomóc może  albo redukcja autogenu, albo konfiguracja samego UTX, gdzie można włączyć/wyłączyć dowolny typ dróg/mostów/kolei, itp. To jest naprawdę świetna rzecz. Bo np. Vector Europe czegoś takiego nie ma i wszystkie pliki bgl pakowane są do jednego folderu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline some1

• Global Moderator
UTX Europe
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 18, 2008, 20:26:20 »
Dzięki Lucas, faktycznie Cloud9 robi dużą różnicę., powiększa obszary zurbanizowane i dodaje więcej lasów. Właśnie kupiłem (wstrzymywałem się czekając na UTX ale widać w tej kwestii flight1 dał ciała, przynajmniej w Polsce). No i oto efekt:

Warszawa. Od lewej UTX / UTX + Xclass / fotosceneria dla porównania:

Warszawa. Po lewej UTX, po prawej UTX + Xclass. Ursynów ma pecha, akurat bez Xclass wygląda lepiej.

Pruszków. Po lewej UTX po prawej Xclass + UTX.

Z drugiej strony w przypadku małych miejscowości Xclass nie sprawdza się tak dobrze, czasem w ogóle ich nie ma lub są resztki. Przykład rodzinna wiocha ;). Sam UTX po lewej. Za to dołożenie Xclass poprawia lasy (po prawej).

Podsumowując nie jest źle, za 85 zł za UTX (drogi, rzeki, jeziora, wybrzeża, nocne oświetlenie i parę innych rzeczy) + 30 zł za Cloud9 Xclass (lepiej odwzorowane obszary zurbanizowane i lasy) mamy całą zachodnio-centralną Europę.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
UTX Europe
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 18, 2008, 20:38:56 »
Akurat co do drog - prznajmnie ten screen http://img217.imageshack.us/my.php?image=utexnightwawa4fd2.jpg pokazuje ze mapy z PL nie do konca byly aktualne, widac ze nitka Trasy Siekierkowskiej konczy sie za mostem, a tak nie jest chyba juz od 1,5 roku...  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
UTX Europe
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 18, 2008, 20:40:22 »
Z drugiej strony w przypadku małych miejscowości Xclass nie sprawdza się tak dobrze, czasem w ogóle ich nie ma lub są resztki. Przykład rodzinna wiocha ;). Sam UTX po lewej. Za to dołożenie Xclass poprawia lasy (po prawej).

Nie zawsze tak jest. Xclass dodaje m.in. Kruszwicę, której w defaulcie nie ma w ogóle :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
UTX Europe
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 18, 2008, 20:42:12 »
XClass ciągnie się aż po Ural. Więc państwa jak Białoruś, Ukraina, kraje bałtyckie oraz europejska część Rosji, mają porządny landclass. Jeszcze wracając do niego. Przy tak wielkim terytorium nie oczekujmy cudów. Lasy, czy miasta, nie są też kreślone ścieżkami wektorowymi, tylko malowane zwykłą techniką landclassu (czyli takimi "plamami" o okrągłym obrysie). Jest naprawdę świetnie.

PS: Coraz bardziej podoba mi się UTX właśnie przez odwzorowanie obszarów fabrycznych. Leciałem dziś z Okęcia do Szwederowa i mogłem zaobserwować rafinerię w Płocku, Azoty we Włocławku, obszary industrialne w Toruniu, itp. Jak kiedyś dojdzie rozbudowany VFR Polish Landmarks, to będziemy mieli naprawdę super oddany kraj.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: UTX Europe
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 22, 2008, 11:19:20 »
W sezonie jesienno zimowym podkład pod drogami UTX robi się pustynny, co z dodatkowymi (darmowymi) teksturami razi:

Rozwiązanie tego problemu jest proste. Wchodzimy do folderu "FSX\Flight One Software\UTEurFsx\TEXTURE\HIGH" (bądź MED albo LOW zależnie od tego jakiej rozdzielczości tekstur używamy). Oryginalne pliki UTEnWiW, UTEnWiD, UTEnFaD usuwamy a w ich miejsce wstawiamy pliki o tej samej nazwie będące kopią pliku UTENSuD2. Następnie celem przeładowania tekstur włączamy UTX Setup tool, z menu na górze wybieramy "Change Resolution Of Ultimate Terrain Textures", wybieramy inną niż używamy, klikamy "Modify", a następnie wracamy do poprzedniego ustawienia i znowu "Modify". Tekstury zostały przeładowane i oto efekt: