Ostatnio pojawiło się zestawienie holdingu Вертолеты России odnośnie produkcji śmigłowców w RF za rok 2012:
http://bmpd.livejournal.com/491764.htmlOgólnie wyprodukowano przeszło 290 wiatraków różnych typów, z czego w podziale na poszczególne wytwórnie wygląda to z grubsza następująco:
ОАО КВЗ ("Казанский Вертолетный Завод") w Kazaniu - 98 śmigłowców (w tym 93 serii Mi-8/Mi-17 oraz 6 egzemplarzy Anstat-U)
ОАО КумАПП ("Кумертаусское авиационное производственное предприятие") - 17 śmigłowców (jeden Ка-31, 5 egz. Ka-32А11ВС oraz 11 egz. Ka-226)
ОАО ААК (Арсеньевская Авиационная Компания) "Прогресс" w Arsienjewie - 21 śmigłowców Ka-52
ОАО У-УАЗ ("Улан-Удэнский авиационный завод") w Ułan-Ude - 100 śmigłowców serii Mi-8/Mi-17
ОАО "Роствертол" w Rostowie nad Donem - 54 śmigłowce (7 egz. Mi-26, 18 egz. Mi-28N oraz przeszło 29 śmigłowców Mi-35M2)
Z tego dość znaczna część opiewa na zamówienia krajowe, złożone przez MO FR, MCzS i inne resorty. Trzeba przyznać że na dzień dzisiejszy w dziedzinie wiatraków wygląda to całkiem nieźle (uwzględniając jeszcze że tendencja jest na razie zwyżkowa), porównując zwłaszcza z tym co miało miejsce jeszcze kilka lat temu.
Dość powiedzieć że z tej liczby MO FR otrzymało z produkcji za 2012 rok przeszło
50 śmigłowców bojowych (18 x Mi-28N, 21 x Ka-52 oraz 11 x Mi-35M2 - pozostałe Mi-35M2 to zamówienia zagraniczne).