Taa lubię Onet, choć porządek z forami i wypowiedziami powinni zrobić i to bezwzględnie.
Prawdą jest, że media mają ogromny wpływ na sytuację polityczną w danym kraju, np. Polsce. Ale też nie zauważam jakoś by to, że media prywatne w większości (nie wiem ile i skąd ty masz info, że 80-90% to "niepolskie") coś szkodziły. Każdy ma swój rozum, mózg i umie dostrzegać fakty, opinie, starać się z tych informacji wybrać to co mu się zdaje, że jest prawdziwe. Co do wyborów... na moim przykładzie mówiąc dobrze widziałem podział linii kto jest za jaką partia w mediach publicznych a kto w prywatnych. Zanim się to wszystko zaczęło rozkręcać i tak miałem wyrobioną opinię (nie na podstawie jednej stacji) więc nawet pro-opozycyjna TVN nie zmieniła mojej opinii, a tym bardziej pro-rządowa TVP.
Dlatego walka o niezależne, polskie i wolne od wszelkich nacisków media należy traktować w kategorii walki o wolność kraju.
Też jestem za, ale kapitał obcy jakoś mi nie przeszkadza - a kapitał obcy, a to co mówią w danej stacji to dwie różniące się sprawy. Co do mediów polskich publicznych to szczerze powiedziawszy wolałbym prywatne zagraniczne niż takie publiczne prorządowe obsadzane wg zachcianek rządu. A tak to było. Przez wiele lat, a najbardziej zapadło mi w pamięci ostatnie 2 lata. Może dlatego jestem tak zdegustowany mediami "polskimi".
Zjechałem na politykę, ale to Twoje zdanie o polityce dało mi chęć do napisania, tymbardziej, że lubię politykę.
PS.
Onet (przypominam, że należy do TVN) tak jak TVN, GW, Newsweek, Dziennik mają swoją "prawdę".
Dzięki wielkim pieniądzom obcych koncernów oraz rodzimych "biznesmenów" post PRL-owskich kupili sobie całkiem pokaźny "rząd dusz".
Odnosze wrażenie czy może się mylę (ale taki wniosek miałem po przeczytaniu posta), że nie na ręke jest Ci, że były rząd przegrał tak miażdżąco i dlatego tak wspominasz o wyborach i polityce i o prywatnych koncernach (jak wspomiany TVN itd)?
Pozdro