Autor Wątek: Samolot dla FSX: RWD-8pws  (Przeczytany 27636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Samolot dla FSX: RWD-8pws
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 27, 2008, 21:46:42 »
Widzę, że Polski Przedwojenny Przemysł Lotniczy się rozpędza :). Gratulacje! Maszyna pierwsza klasa :023:

W końcu to były lata świetlności naszego Aviabiznesu  :001:

Dzieki Lukas i wszystkim za parcę nad tym projektem. Jest to kolejny świetny model i do tego z naprawdę dużą ilością pracy. Gratsy!
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 27, 2008, 22:23:47 »
Dziękuję za RWD 8, naprawdę fajny samolocik. Troszkę brak w drugiej kabinie wskaźników ale w sumie naprawdę fajny samolocik. Dziękuję i czekam na następny ze stajni 20 lecia międzywojennego.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 27, 2008, 22:55:53 »
Troszkę brak w drugiej kabinie wskaźników ale w sumie naprawdę fajny samolocik.

Ich nie brakuje, ich tam po prostu nie było ;)

Co będzie kolejne to jeszcze nie wiadomo. Dopiero trwają prace :)

Dzięki w imieniu wszystkich.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 27, 2008, 23:06:50 »
No 5 bis  :020: ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 27, 2008, 23:25:48 »
No 5 bis  :020: ?

Przykro mi, ale z powodu zagrożenia szpiegostwem przemysłowym, wszystkie prace nad nowymi płatowcami są ściśle tajne :)

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 27, 2008, 23:44:45 »
Przykro mi, ale z powodu zagrożenia szpiegostwem przemysłowym, wszystkie prace nad nowymi płatowcami są ściśle tajne :)

Zeby nas Chinczycy nie ubiegli! Ich wywiad przemyslowy jest wszedzie.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 28, 2008, 00:29:05 »
Dziękujemy wszystkim za miłe słowa. Czekamy na repainty (paint kit w PSD jest w folderze głównym samolotu)!
Wysokich lotów :)

Darek, pilot-instruktor siedzący z tyłu miał do dyspozycji tylko manometry oleju w swojej kabinie. Prędkościomierz i obrotomierz były również widoczne, przez to, że zawieszono je na "uszach" na zewnątrz kadłuba (naciśnij 2-3 razy klawisz A gdy siedzisz w tylnej kabinie). Wersja "pws" była używana do podstawowego pilotażu przy dobrej pogodzie, w okolicach własnego lotniska. Dlatego brak jest busoli. Oryginalny RWD-8 z wytwórni DWL miał trochę inaczej zaaranżowany kokpit i komplet instrumentów w obu kabinach. Ale on był robiony dla aeroklubów, a nie do jednostek wojskowych i szkół lotniczych.
Przeczytać jeszcze manual! Samolot ma świetny patent autorstwa ROBa - okienko do trymowania samolotu, gdy jest na ziemi. Wciskamy shift+2, ustawiamy kursor myszy na stateczniku poziomym i obracamy rolką myszy aby uzyskać konkretne ustawienie statecznika. Maszyna musi stać w miejscu. Tak samo było to zrobione w oryginalnym RWD-8, gdzie kąt zaklinowania dobierano w zależności od ilości paliwa i czy leciało dwóch pilotów, czy jeden.

Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 28, 2008, 01:21:46 »
No tak, nie wiedziałem, że tablica przyrządów była aż tak uboga czyli chłopaki kochali prawdziwy hardcore. Fakt, pilot wychylając się z kabiny widział wskaźniki umieszczone na burcie samolotu. Ciekawe rozwiązanie, bardzo proste i skuteczne. Nie zmienia to faktu, że samolot jest naprawdę niezły i zostaje wraz z Lublinem na zaszczytnym miejscu. Czekam na następne z tego okresu.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 28, 2008, 01:47:44 »
Acha, żeby maszynka brzmiała jak oryginalny samolot, wyszukajcie w serwisach FSowych samolotu DH Chipmunk autorstwa Ricka Pipera (chipmunk2004.zip na avsim). Samolot ma dźwięki oryginalnego silnika DH Gipsy Major, który był konstrukcyjnie bardzo podobny do PZInż Walter Junior instalowanego na RWD-8. Opcjonalnie można użyć dźwięku z płatnego Tiger Motha od Just Flight, lub z DH Dragon Rapide Dave'a Garwooda.
Ze szkolnych maszyn marzy mi się jeszcze PWS-26. Dwa razy mocniejszy silnik niż w RWD-8, solidny układ dwupłata, karabin maszynowy i bomby do ćwiczeń (ba, nawet odsuwane okienko w dnie kadłuba, aby można było obserwować ziemię podczas ćwiczebnego ataku bombowego), no i komplet instrumentów dla ucznia i instruktora.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 28, 2008, 02:06:09 »
Acha, no i świetnie się nadaje jako samolot rajdowy ;) Wczoraj przeleciałem nim trasę z Pucka do Warszawy przez Bydgoszcz. Trochę zeszło, ale paliwa starcza na jakieś 450 km :)

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 29, 2008, 11:41:04 »
No to sobie polatałem. Z Gdańska, międzylądowanie w Gdyni (przestawiłem ster wysokości), potem Puck, Władysławowo i lądowanie na Helu... w polu, a raczej na plaży  :004: Ten samolot lata sam ( jak nazwa wskazuje) Jeżeli nie będziesz mu przeszkadzał, powiedz mu tylko gdzie chcesz lecieć, a on cię tam zawiezie. (W latach 30- tych, zdaje mi się, łatwo było zostać pilotem, nawet wojskowym) Udało mi się lądowanie przy 16 KIAS (tak, tak, to nie pomyłka) Trochę tylko opony zaskrzypiały... (na full real, żeby nie było, że czituje  :021:)
Natomiast mam pytanie odnośnie ustawienia statecznika poziomego. O ile zachowanie samolotu zgadza się z opisami w oknie ustawiania (schift+2), tak graficznie to mi to nie pasuje.

Tu mi pisze, że mam ciężki ogon i to się zgadza z zachowaniem aeroplanu, natomiast mnie się wydaje, że takie ustawienie statecznika poziomego, gdzie kr. natarcia jest wyżej niż kr. spływu powinno raczej skutkować ciężkim dziobem. Wyprostujcie mnie proszę, bo mogę się mylić w ocenie rzeczywistości. ( Ale chyba nie?)
No i druga rzecz. W kabinie kursanta, rozglądanie się za pomocą Hat-a jest bardzo spowolnione. Trwa to wieki. Natomiast myszą na tym fotelu, mogę się rozglądać bez problemu. Na fotelu instruktora, nie ma takich anomalii. Nie sprawdzałem rozglądania się przy pomocy klawiatury (brak przypisanych klawiszy) ani za pomocą free locka , track_ir -a (tych z kolei nie posiadam fizycznie)
Oczywiście, jak już mówiłem wcześniej, wielkie podziękowania dla ekipy, która ten samolot skonstruowała, zrobiła animację, oraz takie smaczki, jak ten statecznik poziomy i otwieranie klapy silnika.... naprawdę Wielkie Dzięki. Dzięki Wam mój Fs nabiera smaku. ( myślę tutaj również o sceneriach :020:)
Jeszcze raz Dziękuję  :002:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 29, 2008, 15:17:35 »
Co do pierwszej rzeczy, czy ktoś mógłby jeszcze potwierdzić, że opisy położeń trzeba by było odwrócić ? Być może przygotujemy service pack dla RWD-8 ;) i poprawka znalazłaby się w paczce.

Co do rozglądania w kabinie ucznia, to jest to dodatkowy widoczek, a taki zawsze działa domyślnie z małą prędkością. Podobnie jest np. w C172, gdy przeskoczysz na fotel obok. Głównym "widoczkiem" jest fotel instruktora i tam płynność rozglądania jest najlepsza. Niestety, dla RWD-8 najlepszy jest track ir 4, bo wtedy można spokojnie się rozglądać po kabinie i mieć możliwość obserwowania obrotomierza i prędkościomierza zamontowanych na "uszach" na zewnątrz kabiny.

« Odpowiedź #57 dnia: Maja 29, 2008, 18:53:18 »
Potwierdzam - takie ustawienie statecznika, jak na przytoczonym przez kol. Glebasa zdjęciu, odpowiada położeniu (i zachowaniu samolotu!) "ciężki na nos" (Nose heavy). Jeśli więc zachowanie samolotu zgadza się z opisem (a tak napisał Glebas), to zamianie powinny ulec nie tylko napisy, ale również animacja (o ile taka jest) położenia statecznika.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 29, 2008, 19:02:31 »
Dzięki Miron, o to chodziło!

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 08, 2008, 15:23:46 »
Samolot rewelacja! Bardziej mi sie podoba nawet niż Lublin. Do lotów VRF złoto! Mam pytanie tylko czy aby i ten i Lublin trochę za łatwo nie latają. Zwłaszcza chodzi mi o prędkość i siłę wznoszenia się - wiem że tego typu samoloty były dość lekkie, ale czy aż tak?
Ale naprawdę szacunek dla autorów! Świetna robota. Ah gdyby tak powstał Antek...  :004: