Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 385433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #1365 dnia: Października 26, 2014, 22:22:02 »
Temat morski: Brytowie kończą renowację monitora,
A ten to nadawał by się do wątku o najbrzydszych samolotach: XC-120.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1367 dnia: Października 28, 2014, 18:41:16 »
Za bardzo "targali"? ;)  http://nt.interia.pl/raport-wojna-przyszlosci/lotnictwo/news-eurofighter-typhoon-ma-powazna-wade-fabryczna,nId,1528781

No to wesoło jak się płatowiec może rozlecieć, że aż trzeba o połowę zmniejszyć nalot na samolot, aby pozostawić go tak samo długo w służbie - wygląda na to, że wada jest nieremontowalna :(
Nota bene Eurofighter i u nas się mocno promuje.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1368 dnia: Października 28, 2014, 23:45:40 »
Skąd wnosisz że jest nieremontowalna?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1369 dnia: Października 29, 2014, 07:26:27 »
Fanem Eurofightera nigdy nie byłem i nie jestem, ale wszystko da się wyremontować, kwestia opłacalności - np wymiana centralnej sekcji kadłuba w Kanadyjskich i Australijskich F/A-18 była możliwa, ale dla jednego kraju opłacalna, dla drugiego nie. Co do tej wady w EF, to loty maszyn nie zostały wstrzymane, więc to nic co by wpływało na bezpieczeństwo lotów, obcięcie zakupów i nalotu, też zapewne z innych przyczyn niż wykryta wada, a nie oszukujmy się, w każdej maszynie jakaś jest, zwykle tak długo jak jakaś maszyna jest produkowana - coś cały czas się poprawia.

« Odpowiedź #1371 dnia: Października 29, 2014, 15:08:39 »
http://biznes.onet.pl/polska-armia-bez-black-hawkow,18564,5662508,1,news-detal
 W zasadzie nie do końca jestem pewien , czy nie powinno to trafić do LOL-a. Może osoby bardziej zorientowane w temacie będą wiedziały czy odczytac te notkę jako :
a / foch naszych "aliantów"
b / zakamuflowane info o przekrętach na szczytach władzy
Pozdrawiam
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1372 dnia: Października 29, 2014, 15:19:22 »
Fochy mogą sobie mieć. Oni są oferentami i czytali wcześniej warunki przetargu. Ja jako kupujący nie pozwoliłbym sobie na dyktat sprzedającego. Nie widzę tutaj niczego nienormalnego ze strony polskiej. No może poza długim czasem. Poza tym  to są poważne kwoty, tu każdy chwyty są dozwolone, a Amerykanie nie przebierają w środkach. Czuli się zbyt pewnie, a życie pokazuje, że mogą się przeliczyć.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #1373 dnia: Października 29, 2014, 16:48:44 »
To chyba nie jest dyskusja na ten wątek, ale w tym względzie popieram Siemoniaka - w wolnym tłumaczeniu: to MON zna najlepiej potrzeby WP, a nie oferenci. No jeszcze tego by było mało, aby ustawiać przetarg pod Amerykanów. Jakoś nie mieli skrupułów, przenosząc montownie do Turcji z klauzulami zapewnienia sprzedaży na zewnątrz Turcji, co automatycznie ubija polskie S-70i. Z takim szantażem niech się pocałują .... . Jeśli widzieliście te maszyny z bliska, to Hawk jest sprawdzony, ale mały - wnętrze najmniejsze spośród oferowanych, AW - niesprawdzony, ciągle w próbach, a Caracal to typowy CSAR, więc po jego odchudzenia pozostał by jeszcze spory potencjał. Cóż ucieknie Sikorski, wejdzie Airbus - czego tu żałować?

« Odpowiedź #1374 dnia: Października 29, 2014, 17:31:23 »
To chyba nie jest dyskusja na ten wątek, ale w tym względzie popieram Siemoniaka - w wolnym tłumaczeniu: to MON zna najlepiej potrzeby WP, a nie oferenci. No jeszcze tego by było mało, aby ustawiać przetarg pod Amerykanów. Jakoś nie mieli skrupułów, przenosząc montownie do Turcji z klauzulami zapewnienia sprzedaży na zewnątrz Turcji, co automatycznie ubija polskie S-70i. Z takim szantażem niech się pocałują .... . Jeśli widzieliście te maszyny z bliska, to Hawk jest sprawdzony, ale mały - wnętrze najmniejsze spośród oferowanych, AW - niesprawdzony, ciągle w próbach, a Caracal to typowy CSAR, więc po jego odchudzenia pozostał by jeszcze spory potencjał. Cóż ucieknie Sikorski, wejdzie Airbus - czego tu żałować?

Calkowicie sie zgadzam. Pomijajac wzgledy polityczne, maszyna ma w przyszlosci zastapic smiglowiec Mi-8 i patrzac na gabaryty i parametry techniczne Caracal wydaje sie sensowniejszym wyborem.

« Odpowiedź #1375 dnia: Października 29, 2014, 17:58:58 »
Korzystając, że jest OT, to ja bym kupił od USA śmigłowce.
Powód - Francja, Włochy i inne państwa europejskie zbyt łatwo ulegają Rosji. Rosja tupnie i powie nie sprzedawać części Polakom - to będzie embargo na części dla nas..
Amerykanie mogą nas co najwyżej sprzedać, ale przynajmniej się nie boją Rosjan.

Następna sprawa. Za chwilę będziemy kupować śmigłowce szturmowe. Mam nadzieję, że skończy się na AH-64G. Nie wiem czy tam jest jakaś unifikacja, bo to dwie różne firmy, ale może US wymogło jakiś stopień unifikacji.

Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1377 dnia: Października 29, 2014, 20:34:52 »
Korzystając, że jest OT, to ja bym kupił od USA śmigłowce.
Powód - Francja, Włochy i inne państwa europejskie zbyt łatwo ulegają Rosji. Rosja tupnie i powie nie sprzedawać części Polakom - to będzie embargo na części dla nas..
Amerykanie mogą nas co najwyżej sprzedać, ale przynajmniej się nie boją Rosjan.
Następna sprawa. Za chwilę będziemy kupować śmigłowce szturmowe. Mam nadzieję, że skończy się na AH-64G. Nie wiem czy tam jest jakaś unifikacja, bo to dwie różne firmy, ale może US wymogło jakiś stopień unifikacji.

Fakt, że UH-60 i AH-64 korzystają z tych samych silników (chyba), ale GE, a nie PW. Mimo, iż w PL mamy wile oddziałów PW to i tak nie mamy zdolności serwisowych ;(, więc tym nie ma się co przejmować. Idąc ta drogą to może skoro mamy f-16 z silnikami rodziny F100, to może trzeba by było kupić w przyszłości, jak się dumnie zapowiada zamiast Su-22, duże UAV a'la X-47, bo tez mają silniki F-100 ;) Oczywiście na dziś to tylko żart.
Na HeliRussia Safran aż piszczał od pięknych modelek, żeby być zauważonym, ale tak mają wszystkie duże korporacje europejskie. Nie zmienia to faktu, że Caracal gabarytowo bije konkurentów na głowę, no i te drzwi desantowe w środku podłogi + wyciągarka na zewnątrz - bez komentarza :D

« Odpowiedź #1378 dnia: Października 29, 2014, 21:09:16 »
Niemcy coś knują. Najpierw Eurofightery się im psuły, a teraz NH90:

Uziemienie może grozić flocie śmigłowców wielozadaniowych NH90 Bundeswehry ze względu na problemy techniczne w układzie napędowym. Raport sporządzony dla niemieckiego ministerstwa obrony mówi, iż maszyny nie będą się kwalifikować do wsparcia operacji NATO i innych działań poza granicami kraju do roku 2016, a być może niezbędne będzie wstrzymanie ich lotów. Problemy ujawniło awaryjne lądowanie NH90 mającego wspierać misję w Afganistanie. 

http://www.defence24.pl/news_niemieckie-smiglowce-nh90-nie-moga-wspierac-nato

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1379 dnia: Października 29, 2014, 23:44:47 »
A wcześniej uziemili Lynx'y... Na pewno knują, pewnie umówili się z Putinem i oddają Polskę Rosji, a informacje o niesprawnym sprzęcie to tylko tak dla usprawiedliwienia.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.