Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 384394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #1786 dnia: Października 07, 2017, 15:24:07 »
Ochota, Warszawa
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1789 dnia: Października 18, 2017, 11:34:09 »
No fajne są pomniejszone repliki, ale z daleka. Jak się dokładniej przyjrzeć np. występom Pterodactyl Flight to niestety skala powoduje pewien dysonans. Miło by było, gdyby ktoś szarpnął się na modele 1:1 ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1790 dnia: Października 19, 2017, 12:50:26 »
Byli wysocy generałowie alarmują o sytuacji w polskiej armii.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/byli-wysocy-generałowie-alarmują-o-sytuacji-w-polskiej-armii/ar-AAtGPKm?li=BBr5CAq
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1792 dnia: Października 24, 2017, 16:51:13 »
Podobno znaleziono elementy silnika Me-163 i aparat tlenowy - mam nadzieję że lotniczy ;-)
http://fakty.interia.pl/dolnoslaskie/news-sensacyjne-odkrycie-na-zamku-czocha,nId,2456349
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #1793 dnia: Października 25, 2017, 00:11:22 »
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #1794 dnia: Października 25, 2017, 21:16:30 »
 :o VIS 9x18? Nie żartuj.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1795 dnia: Października 25, 2017, 21:26:02 »
Kilkanaście dni temu, w trakcie prac konserwacyjnych na ORP „Orzeł” doszło do pożaru w przedziale z akumulatorami zasilającymi jednostkę. Pożar był na tyle duży, że na miejsce ściągnięto również cywilne zastępy straży pożarnej. Ze względu na specyfikę gaszenia okrętu podwodnego jednostka zalana została dużą ilością piany pożarniczej. Pożar ugaszono, ale przy okazji zalano wyposażenie jednostki.

Do pożaru doszło w czasie nocnych prac, kiedy przy okręcie pracowało zaledwie kilka osób. Nikt nie odniósł poważnych obrażeń. Za to do dziś nie wiadomo, jak bardzo uszkodzony jest okręt i czy jego ewentualna naprawa będzie opłacalna. MON nie odpowiedział na pytania wysłane w tej sprawie, a postępowanie objęte jest tajemnicą. Według specjalistów pożar na „Orle” może oznaczać ostateczne przypieczętowanie losu jednostki. W lutym 2014 r. okręt wysłano do remontu, który miał trwać 9 miesięcy, ale przeciągnął się do początku kolejnego roku. Jednak w czasie wychodzenia z suchego doku doszło do poważnego uszkodzenia jednostki: okręt zawadził o poszycie doku lewą burtą. Winą za wypadek wykonawca, który wynajął holownik, przerzucał się z załogą, która nadzorowała manewr.

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1724936,1,spalony-zatopiony.read

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1796 dnia: Października 26, 2017, 11:05:35 »
Nie znam się, to się wypowiem: uważam, że nie powinniśmy mieć okrętów, a w szczególności podwodnych, o nazwie Orzeł. To chyba jakaś pechowa nazwa...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1797 dnia: Października 26, 2017, 15:24:15 »
A mnie zastanawia, dlaczego okręty nazywa się od ptactwa. To raczej dla statków powietrznych ma sens, a tu brzmi idiotycznie.

Dlaczego nie mamy ORP Karp, ORP Szczupak i ORP Węgorz? Ja się pytam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1798 dnia: Października 26, 2017, 16:41:31 »
Bo ryba się nie wynurza, a okręt tak :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #1799 dnia: Października 26, 2017, 17:53:53 »
...Dlaczego nie mamy ORP Karp...

Bo jedzie szlamem :evil:...