Autor Wątek: Pomocy F4 + OF 4.5 , TrackIR (don't shoot please :) )  (Przeczytany 3394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k1oor

• Gość
Pomocy F4 + OF 4.5 , TrackIR (don't shoot please :) )
« dnia: Maja 22, 2008, 16:42:48 »
Witam,

Mam problem z Falconem.
Kiedyś się nim bawiłem (daaawno temu) i teraz postanowiłem sobie odnowić wrażenia, szczególnie po tym co wyczytałem o Open Falcon... :icon_redface:

Ale do rzeczy.

Problem 1.
Instaluję Falcona 4.0 potem na niego Open Falcon 4.5 (instalacja nie upgrade - o tym też ale później), odpalam jakąś misję treningową i jak kończę misję (katastrofa itp) to pojawia się obrazek z facetem w kabinie z tą łapą do góry i potem tylko czarny ekran i koniec... -> Task manager -> End Task -> FalconBMS.

Jak próbuję zainstalować Open Falcona 4.5 na F4 AF (da się po tym jak zainstaluje się w F4 i w rejestrze pomiesza) to wyskakuje jakiś błąd pliku st80.dll (czy jakoś tak).
Jak próbuję na F4 zainstalować Open Falcona 4.3 to wyskakuje jakieś łączenie z serwerem i koniec...

Problem 2.
Zainstalowany F4 + OF 4.5 - nie działa TrackIR.
Żeby było ciekawiej kiedy odpalony jest TrackIR nie da się zmienić widoku z klawiatury (tylko HUD).
Po wyłączeniu TrackIR'a zmiana widoku z klawiatury już działa... :065: :632:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Pomocy F4 + OF 4.5 , TrackIR (don't shoot please :) )
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 22, 2008, 23:26:10 »
1. Open Falcon działa tylko z oryginalnym, starym Falconem 4.0. Nie z Allied Force.

2. Black screen - problem był już wielokrotnie poruszany. Przeszukaj to forum.

3. Co do tego czemu nie działa ci TIR... Sam miałem wielokrotnie ten problem. Nie wiem czym jest to powodowane i za każdym razem inna metoda pomagała mi go naprawić. Spróbuj przeinstalować sterowniki i oprogramowanie. Jeśli nie pomoże to przełącz profil na na przykład LockOn (nie jestem pewien czy jest taka opcja w >TIR2).

4. Co do widoków to może masz przypisane 2 i 3 (pod tym widokiem działa track) w oprogramowaniu do TIR? Jeśli tak to to jest przyczyną.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2008, 11:08:11 »
1. Open Falcon działa tylko z oryginalnym, starym Falconem 4.0. Nie z Allied Force.

Wiem, czytałem. Ale komuś się podobno ta sztuka z F4AF udała. Mnie nie bardzo.
2. Black screen - problem był już wielokrotnie poruszany. Przeszukaj to forum.

Znalazłem - konfig ffdshow załatwia sprawę. Przepraszam za zaśmiecanie forum.
3. Co do tego czemu nie działa ci TIR... Sam miałem wielokrotnie ten problem. Nie wiem czym jest to powodowane i za każdym razem inna metoda pomagała mi go naprawić. Spróbuj przeinstalować sterowniki i oprogramowanie. Jeśli nie pomoże to przełącz profil na na przykład LockOn (nie jestem pewien czy jest taka opcja w >TIR2).

TIR w F4AF działa. W widoku "2" dziwnie jakoś ale coś się dzieje. W widoku "3" jakby 2D + zoom...
Popróbuję z F4 + OF 4.5

4. Co do widoków to może masz przypisane 2 i 3 (pod tym widokiem działa track) w oprogramowaniu do TIR? Jeśli tak to to jest przyczyną.

Hotkeys TIR'a? W tym profilu akurat jakoś standardowo chyba - F8, F9, F10.

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 23, 2008, 23:04:05 »
OK. Walki ciąg dalszy...

Wywaliłem wszystko czyli F4, OF, F4AF.
F4AF już nie instalowałem bo było widać że Track z tym działa.

Zainstalowałem F4, potem do tego OF 4.5 (install, nie upgrade).
W configu F4BMS zaznaczyłem "black screen" więc już sensownie działa, bez task managera.

Wyczytałem że po instalacji Falcona trzeba zainstalować Tracka więc tak zrobiłem.

Efekt dalej marny - włączam grę (zapala się diodka zielona i niebieska więc jakby są szanse na powodzenie) wchodzę w misję treningową, ląduję w kabinie na rampie, chętnie bym się rozejrzał a tu nic. Działa tylko klawisz "3" na numerycznej pokazując widok z "godziny 6tej".

No tylko normalnie grzywką w parapet... :566:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2008, 00:32:07 »
Hmm... Sprawdź czy masz zaznaczoną opcję w Setup->Controller->Advanced->View "Enable 3d cockpit" albo "Enable TrackIR Vector". Jeśli tak to odznacz je. Wiem, że JankeS tak rozwiązał swój problem.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 24, 2008, 16:12:56 »
Hmm... Sprawdź czy masz zaznaczoną opcję w Setup->Controller->Advanced->View "Enable 3d cockpit" albo "Enable TrackIR Vector". Jeśli tak to odznacz je. Wiem, że JankeS tak rozwiązał swój problem.

Wyłączałem i włączałem wszystko co się dało na zmianę i razem, nic nie pomogło.
Track nie działa, zmiana widoku "2" na zmianę albo tak albo nie.
W widoku "3" HUD na środku i nic więcej.

Podobno do Falcona jest jakieś narzędzie do wspólpracy z Trackiem... Może go użyć?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 24, 2008, 20:22:19 »
Użyj :021:
11:05 PM

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2008, 00:20:14 »
Na kompie czy na sobie? :P
Na obecną chwilę to raczej tego :icon_wkolano_354: na kompie...

Może w Red Viper Track działa? Tylko skąd go wziąć?

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 25, 2008, 00:57:22 »
Aha jak odznaczę wszystkie opcje Tracka to chociaż myszą mogę się porozglądać...
Jak zaznaczę "3d clickable cockpit" to rozglądam się klawiaturą, a myszą mogę sobie poklękać na przełącznikach...

Oczywiście przy wyłączonym Tracku...

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 26, 2008, 14:07:44 »
Nie mam TrackIR więc mogę się mylić ale ja bym sprawdził F4Patch (RedViper Config Editor) i tam sprawdził opcje dotyczące TrackIR ;)

k1oor

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 26, 2008, 21:11:29 »
W F4patch jest tylko:
Timeout tracka - (default)
Trackir control external view - odznaczone
Trackir external view inverted - odznaczone

PS. Skąd można  ściągnąć  Free Falcon 4 (czy też Red Viper ?)

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 26, 2008, 21:16:29 »
Oj a poszukałbyś samemu troszkę :)
Radze poczytać tutaj, vowthyn wrzucił Red Vipera na rapida, jakby czytał w Twoich myślach :D
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=5881.45
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 26, 2008, 21:41:42 »
Ja tam już nic nie kumam. Swego czasu był to temat, który uchodził za tajemnicę poliszynela i zawsze wszyscy nabierali wody w usta lub pisali coś w stylu "lol noob". ;)

Tu też coś można znaleźć - http://falcon4.0files.googlepages.com/falcon4.0files Akurat do RV linki działają.