Autor Wątek: Samolot do FSX: RWD-14b "Czapla"  (Przeczytany 8788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Samolot do FSX: RWD-14b "Czapla"
« dnia: Czerwca 14, 2008, 15:34:35 »
Któż z Was nie sklejał tego klasycznego modeliku w skali 1:72 od kultowej wytwórni "Plastyk" z Pruszkowa  :002: Swego czasu powiedziałem sobie, że warto by go mieć w FSie, bo model z kompletnym kokpitem jest już przecież w WoP1939. Gdy tydzień temu przyjechał do mnie na Góraszkę Empeck z rodzinką, poprosiłem go, aby wyłożył mi podstawy gmaxa jeżeli chodzi o animacje, materiale, i kilka innych rzeczy.
Po tygodniu prac, sprawy mają się tak: większość animacji zewnętrznych jest już ukończona, nadano materiały FSX, wygładzono model w kilku miejscach i prawie zamknięto kwestię FMu.
Najgorsze przede mną: zainstalować cały kokpit 3D, uporządkować go i zanimować. Brakuje też załogi, karabinu maszynowego obserwatora i dodatkowych tekstur : bump i spec.
Oto nasza milusińska :

Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Incognito

• Gość
Odp: Samolot do FSX: RWD-14b "Czapla"
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 14, 2008, 16:03:35 »
Brakuje też załogi, karabinu maszynowego obserwatora 

Serce mi mocniej zabilo na widok 2-ki. Dowodca i obserwatorem tego samolotu byl moj stryjeczny dziadek, ktp. obs. (obecnie major) Feliks Misiewicz. Zaginal we wrzesniu 1939r. Pozniej okazalo sie ze zostal zamordowany w Katyniu. Wyladowali awaryjnie ok. 2 km. od lotniska. Pilot poszedl po pomoc, a gdy powrocil, stryja mojego ojca juz nie bylo.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2008, 16:10:33 wysłana przez Incognito »

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 14, 2008, 17:38:21 »
Pięnie Lucas, Czapla jest idealnym dowodem na to, że developerzy którzy marudzą 'jak to trudno przeportować samolot z FS9 do FSX', są albo leniami którym się nie chce, albo narzekają dla zasady. Po tygodniu masz przeportowany model exteriora z całkowicie innej gry i to nie znając wcześniej Gmaxa. Brawo.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2008, 16:31:18 »
Lecimy dalej z projektem. Na ukończeniu są animacje samolociku, zaimportowałem kokpit wirtualny oraz rozdzieliłem model zewnętrzny od wewnętrznego. Kilka screenów:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2008, 17:57:47 »
Śliczny!

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2008, 10:21:49 »
Prace trwają nadal. Do tej pory wykonane zostało:
-komplet animacji
-figurki pilotów (z Lublina)
-oświetlenie

Wczoraj inż. Some1 z Pruszkowskich Zakładów Fotelarskich rozpoczął wstawianie mechanizmu podnoszenia siedziska pilota  :002: Ten sam inżynier dopomógł też w stworzeniu mechanizmu automatycznych slotów. Podobnie, udzielił konsultacji na temat modelu uszkodzeń silnika.

Model uszkodzenia G-1620 Mors II wyglądać będzie w następujący sposób:
-zbyt wysoka temperatura oleju + bardzo wysokie obroty = kaputt
-Wysokie obroty + wysoka prędkość = kaputt (to ostatnie ma za zadanie "udawać" przekręcenie silnika)

Miło mi też donieść, że inż. Empeck z inowrocławskiej filii zakładów "Gerlacha" rozpoczął wczoraj przygotowania do instalacji instrumentów pokładowych w prototypie. Firma zakupiła technologię "X-tra Smooth" (czyli gaugi będą w 3D  :003:), która uczyni latanie jeszcze bardziej przyjemnym ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2008, 15:21:03 »
Prace trwają nadal.

Panowie, muszę powiedzieć że jestem cholernie dumny z tego że tak piękne modele powstają w naszym kraju nad Wisłą.
Myślę że wielu przyzna mi rację że rodzime produkcje freeware biją o kilkanaście długości zachodnie payware. Weźmy chociaż takiego Tiger Motha. Niby ładny jest, niby dobrze się lata ale kosztuje i nie uniknięto w nim błędów.
Gratuluję zacięcia do tej niełatwej roboty i życzę sukcesów.
Już teraz widać wielką klasę.
Pozdrawiam.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 22, 2008, 22:21:27 »
Dzięki :)

Powiem tak: dziś byłem w MLP i dzięki uprzejmości pana Jana Hoffmanna, udało mi się wykonać wglądówki całej instrukcji obsługi Czapli :) Wiem już jak się to bydlę uruchamiało, gdzie i ile miało zbiorników paliwa i wiele więcej. Gdy Empeck ukończy zegary 3D, wówczas zabiorę się od podstaw za tworzenie dla niej awioniki.

PS: Przy okazji wyszło, że pan Jan bardzo lubi sobie pofruwać naszymi samolocikami w FSX  :karpik

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2008, 00:21:32 »
Kilka budzików już jest...

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2008, 13:15:52 »
Piękne! Już naprawdę niewiele zostało   :banan
Zwracam Wam uwagę na czarną klapkę na prawej stronie panelu, w którą wbudowany jest wysokościomierz. Używana była jako otwór inspekcyjny do karabinu maszynowego pilota. Natomiast ta szara "kartka" po lewej to tabliczka dewiacyjna busoli.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 15, 2008, 02:16:18 »
Model jest już bardzo blisko finalizacji. Wstępna instrukcja dodatku wygląda tak:
http://www.1pl.boo.pl/lucas/rwd_14_manual.pdf
Na razie po "ichniemu", później przetłumaczę na polski. Jeszcze jest trochę braków, ale naprawię je, jak model będzie gotowy na 100%.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 23, 2008, 23:01:58 »
Ok,

Maszyna została wrzucona na Avsim i Sim Outhouse, jutro powinna być dostępna.
Chciałbym podziękować Empeckowi, Some1 oraz ROBowi za ogromną pomoc w przygotowaniu tego modeliku. Niby to jest prosty samolot, jednak prace nad nim trwały od czerwca. A przecież całe 3D pochodzi z War over Poland i tylko zegary 3D zostały tworzone od podstaw przez Empecka.
Maszyna ma bump i specular mapy, delikatnie przerobiony cfg. z defaultowego Beavera, dopasowany do otwartej kabiny. Największym "bajerem" są jednak zegary, nad którymi spędził Empeck kupę czasu. Płynność jest nieporównywalna do tradycyjnych płaskich "gaugów". Materiały mieliśmy dzięki życzliwości p. Jana Hoffmanna z MLP w Krakowie, który pozwolił mi wykonać fotokopie oryginalnego manuala Czapli znajdującego się w zbiorach Muzeum.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 24, 2008, 02:49:01 »
Jeszcze żem nie ściągnął, ale promile krążące w krwiobiegu podpowiadają mi, że kolejny świetny samolot trafi do parku maszyn FSX. Dziękuję i mam nadzieję, że w końcu i ja będę mógł polecieć z Wami na wirtualnym niebie FSX w samolocie przewyższającym paywarowe dodatki.

PS. Post z lekka nieskładny, ale "Jan III Sobieski" krąży w moich żyłach.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 24, 2008, 03:08:49 »
No tak, kolejna rocznica "wiktorii wiedeńskiej" za pasem  :002:

Model jest już dostępny na Avsim (rwd_14.zip) oraz na SimOuthouse.

Pozdrawiam!

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 24, 2008, 08:55:47 »
Dzięki lucas :010: