Autor Wątek: MiG-15 / MiG-17 Bear Studios  (Przeczytany 34534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: MiG-17
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 17, 2008, 13:56:30 »
Ostatnio VC u Alphasimu nieco podniosły swój poziom - po tragicznych Tornado i C170 te z Blackhawka i Ka-50 wyglądają całkiem nieźle (oczywiście oceniam jedynie po tym, co widać na screenach).
Daj spokój, co z tego że wyglądają, jak nie działają - w UH-60 nawet sztuczny horyzont nie działa prawidłowo  :005:

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 17, 2008, 14:36:29 »
Daj spokój, co z tego że wyglądają, jak nie działają...

Dlatego właśnie napisałem "światełko w tunelu" - bazując na kokpicie Ka-50 mogę tylko stwierdzić, że poprawiono nieco wygląd VC, nie jest już tak odpychający - natomiast do w miarę poprawnej pracy tego wszystkiego jeszcze daleko.

Inną ciekawą sprawą jest, że taki Alphasim produkujący taśmowo marne i dosyć drogie dodatki świetnie sie trzyma, a po przejrzeniu ich forum okazuje się, że spora grupa konsumentów bardzo lubi słabo odwzorowane i proste samoloty... cóż, de gustibus ;)

Alphasim kieruje zapewne swoje dodatki dla nieco mniej wybrednych (upierdliwych?) urzytkowników, którzy nie zastanawiają się zapewne czy kształt znaczka na ekranie radaru odpowiada rzeczywistości czy nie. Tak jak napisałeś - gusta są różne.

Jedno im trzeba oddać - trafiają produktami w to co ludzie chcą dostać czyli w maszyny znane i popularne.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pozostałe systemy samolotu są odwzorowane równie dobrze albo lepiej?

Trudno mówić w przypadku MiG-15/17 o jakiś wielkich systemach - to prosta maszyna, nie różniąca się awioniką wiele od samolotów z okresu DWS. Moim zdaniem układ przyrządów i przełączników w kabinie jest zbliżony do oryginału choć graficznie pozostawia nieco do życzenia. Również w moim odczuciu przyrządy działają prawidłowo, a większość przełączników w kabinie funkcjonuje. Szczególnie wygląd przełączników jest brzydki, ale sama tablica jest zrobiona nieźle. Przyznam jednak uczciwie, że poziom wizualny bardziej z FS9 niż z FSX.

Trochę ruina, ale widać prawie cały układ w kokpicie.

Samo latanie jest przyjemne, maszyna zwrotna (taka powinna być), ale jednocześnie w niektórych fazach czuć słabą moc silnika np. przy podchodzeniu do lądowania przy wysuniętych klapach i podwoziu (też tak powinno być). Brakuje mi kilku elementów jak choćby opóźnienia przy dodawaniu ciągu, ale ogólnie odczucia mam pozytywne w "lataniu" MiG-15 (w wersji poprawionej SP2) i MiG-17.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2008, 15:10:23 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 17, 2008, 15:32:03 »
Kurcze Razor przez Ciebie za chwilę wydam kolejne 29,90 $, już ciągnę Mig-a-15  :002:

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 17, 2008, 22:08:40 »
Kurcze Razor przez Ciebie za chwilę wydam kolejne 29,90 $, już ciągnę Mig-a-15  :002:

Nie pożałujesz - im nas więcej tym lepiej, jesień idzie to i loty online będą częstsze :001:

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 17, 2008, 22:12:21 »
Wiadomo coś może o wersji CD? Nie mam zaufania do downloadów ;).

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 17, 2008, 22:24:10 »
Wiadomo coś może o wersji CD? Nie mam zaufania do downloadów ;).

Nie słyszałem choć ten obrazek by o tym świadczył:

Download MiG-ów z tych stron:

http://www.flight1.com/products.asp?product=MiG-15
http://www.flight1.com/products.asp?product=mig17

... jest bezpieczny. Najpierw ściągasz, potem dokonujesz procedury zakupu i dostajesz plik z kodem. W zasadzie po rozpakowaniu możesz sobie zgrać na płytę dodatki w formie rozpakowanej/zainstalowanej (ja tak zwykle robię - zresztą instalacji możesz dokonać najpierw do dowolnego foldera, a dopiero potem przenieść do gry) i nie musisz przechodzić w razie czego procedury reinstalacji wymagającej podania kodu i kontaktu internetowego.

PS. Też wolę wersje BOX, ale jak nie ma innego wyjścia ...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2008, 22:32:07 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 17, 2008, 22:32:23 »
Tyż prowda. Zobaczymy - na razie pierwszy w kolejce do zakupu jest Twotter Aerosoftu. Potem być może zdecyduję się na któregoś z MiGów :).

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 17, 2008, 22:38:15 »
Nie pożałujesz - im nas więcej tym lepiej, jesień idzie to i loty online będą częstsze :001:
Nie żałuję, już go mam  :001:
Pokręciłem się dzisiaj trochę nad Mazowszem:

Potem skoczyłem nad morze:

I na koniec poleciałem Limem-6Bis ku zachodzącemu słońcu  :banan:

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 17, 2008, 23:54:42 »
MiG 15 jest dostępny w wersji box w necie np. http://www.play.com/Games/PC/4-/3509896/MiG-15/Product.html jak i w sklepach , choć Play.com czasami jest tańszy ale w tym wypadku cena jest taka sama. Wersja box zawiera już pacha o jakim była mowa powyżej. Początkowo byłem bardzo niezadowolony bo problemy z podwoziem i klapami to dyskwalifikacja dla mnie, myślałem, że wywaliłem pieniądze w błoto. Razorblade1967 jeszcze raz dziękuję za pomoc. Teraz oba MiGi są już na dysku. Przechwycenie samolotu w MiG 17 za pomocą radaru, sama przyjemność. To może jeszcze do kolekcji F 86 Sabre? http://www.alphasim3.com/store/product_info.php?cPath=23&products_id=227 Tak, tak AlphaSim i kokpit nieciekawy, model zewnętrzny wygląda ładnie (wizualnie) ale w sumie miło lata się nim a i są to bohaterowie nieba tego samego okresu czasu.

« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 18, 2008, 11:35:54 »
Dzisiaj trochę polatałem Lim-5P
No właśnie tak mi to trochę nie dawało spokoju. Moim zdaniem jest tu błąd i samolot z numerem 435 w tym dodatku do FSX to Lim-6M - czyli przerobiony na myśliwsko-szturmowy Lim-5P. Przeróbka polegała min. na dodaniu wyrzutni Mars-2 i usunięciu radaru - nie wiem czy usuwano również ekran radaru z kabiny, ale pewnie tak.
Na Lim-5P powinien więc być przemalowany, któryś z Mig-17 PF z zestawu :)
Natomiast samolot nr 432 (albo ten trzeci jakoś mi wypeadło teraz z głowy) to chyba wersja Lim-6BisR (Lim-6R) - ma na kadłubie obudowę od aparatu fotograficznego.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2008, 11:46:14 wysłana przez Magneto »

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 18, 2008, 15:07:42 »
Daj spokój, co z tego że wyglądają, jak nie działają - w UH-60 nawet sztuczny horyzont nie działa prawidłowo  :005:
Szczerze mówiąc nie jestem zaskoczony ;)
To może jeszcze do kolekcji F 86 Sabre? http://www.alphasim3.com/store/product_info.php?cPath=23&products_id=2 Tak, tak AlphaSim i kokpit nieciekawy, model zewnętrzny wygląda ładnie (wizualnie) ale w sumie miło lata się nim a i są to bohaterowie nieba tego samego okresu czasu.
To już lepiej na próbę ściągnąć darmowego Sabre Kirka Olssona (choć nie wiem jak on działa w FSX) ;)

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 18, 2008, 20:43:25 »
No właśnie tak mi to trochę nie dawało spokoju. Moim zdaniem jest tu błąd i samolot z numerem 435 w tym dodatku do FSX to Lim-6M - czyli przerobiony na myśliwsko-szturmowy Lim-5P. Przeróbka polegała min. na dodaniu wyrzutni Mars-2 i usunięciu radaru - nie wiem czy usuwano również ekran radaru z kabiny, ale pewnie tak.
Na Lim-5P powinien więc być przemalowany, któryś z Mig-17 PF z zestawu :)
Natomiast samolot nr 432 (albo ten trzeci jakoś mi wypeadło teraz z głowy) to chyba wersja Lim-6BisR (Lim-6R) - ma na kadłubie obudowę od aparatu fotograficznego.

I właśnie dlatego tacy jak my nie powinni bawić się lotniczymi grami komputerowymi, oglądać filmów o lotnictwie itd.  :020:

Doskonale wiem, że Lim z "nosem" radaru i wyrzutniami npr to tylko i wyłącznie Lim-6M (przy czym radar był faktycznie usunięty), ale moim zdaniem należy się cieszyć, że ktoś w ogóle zauważył fakt produkcji samolotów (a nie np. klatek dla królików) w takim dziadowskim państewku na zadupiu Europy. Dzięki temu mamy w grze samoloty oznaczone jako Lim!

Po prostu ktoś raczył zauważyć, że w Lim-ach wprowadzono w tym miejscu pylony wyrzutni npr, a że w późniejszych modelach niż Lim-5P to drobny szczegół - dobrze, że w ogóle ktoś zauważył jedną z charakterystycznych cech produkcji MiG-17 w Polsce

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 18, 2008, 21:26:59 »

Po prostu ktoś raczył zauważyć, że w Lim-ach wprowadzono w tym miejscu pylony wyrzutni npr, a że w późniejszych modelach niż Lim-5P to drobny szczegół - dobrze, że w ogóle ktoś zauważył jedną z charakterystycznych cech produkcji MiG-17 w Polsce
W sumie prawda, ale zawsze można spróbować, zrobić "prawdziwszego" Lima-5P.
Po minucie można pozbyć się Marsów - przydałoby się tylko jeszcze "zedrzeć" kamuflaż :)

P.S. Nalezy też im przyznać że w plikach samolot o numerze 619 jest dobrze opisany jako Lim-6R
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2008, 21:32:18 wysłana przez Magneto »

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 18, 2008, 22:10:06 »
... przydałoby się tylko jeszcze "zedrzeć" kamuflaż

A to akurat najmniejszy problem. Przecież w "paintkit'cie" jest podkład srebrny - wystarczy wrzucić szachownice i numer - pół godziny roboty w photoshopie i po sprawie. I tak MiG-i z serii 15-21 najładniej wyglądały "na srebrno"!

PS. I tak trzeba przygotować zestawy skinów do latania online (takie same dla każdego Lim z różnymi numerami) - oczywiście "srebrne"  :001:

PS2. Super będzie polatać np. kluczem z szachownicami we czterech :banan
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2008, 22:19:36 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 18, 2008, 23:06:29 »
Można sobie postrzelać do AI
Gdyby dało się dorobić "odbiornik" takich strzałów to można by było pobawić się w walki treningowe.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec