Autor Wątek: FS 2002-Nauka,od czego zacząć?  (Przeczytany 4201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mike

• Gość
FS 2002-Nauka,od czego zacząć?
« dnia: Lipca 21, 2008, 15:59:23 »
Witam Serdecznie.

Tak jak w temacie,od czego najlepiej zacząć uczyć się latania w tym symulatorze?Od jakich rzeczy Wy zaczynaliście?,prosiłbym o jakieś wskazówki,bo tego jest tyle że mam mętlik w głowie i kompletnie nie wiem za co się zabrać.

Ale mam jeszcze jedno pytanie:Dlaczego podczas lotu czy kołowania Cessna znosi mnie na lewo??na początku myślałem że Joy jest źle skalibrowany ale okazało się że to nie to,innymi większymi samolotami typu 747 nie ma takiego problemu prosiłbym o wytłumaczenie i z góry Dziękuje.:)

P.S Jest jakiś opis lotu od A do Z 747?Dla początkujących??Znalazłem tylko dla Cessny ale nie ukrywam że wolałbym zacząć latać na większych samolotach.

Odp: FS 2002-Nauka,od czego zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 21, 2008, 16:30:19 »
Najpierw defaulowa C172 i nauka podstaw:
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=532&start=0
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=6513
http://www.aztec.pl/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=14&Itemid=39
Znosi na lewo z powodu momentu obrotowego śmigła, niesymetrycznego opływ sterów w strumieniu zaśmigłowym i efektu żyroskopowego.
Od 747 nie zaczynaj, FSowy jest cieniutki, a iFly (choć ten chyba nie działa w FS8) za trudny na początek (za dużo się dzieje w krótkim czasie), opis lotu znajdziesz na Aztecu i poradnikach z Avsimu.

Mike

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 21, 2008, 16:40:28 »
Wielkie Dzięki,mniej więcej czegoś takiego właśnie szukałem.
Czyli z Twojej wypowiedzi mam rozumieć że w FS 2002, 747 jest do bani?nie opłaca się nim latać?Czy poprostu jest ciężki w opanowaniu?

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 21, 2008, 16:48:31 »
Nie jest specjalnie ciężki w opanowaniu (zaraz zobaczysz dlaczego), ale na początek się nie nadaje, zbyt duży i szybki do nauki ;) Potem, gdy już opanujesz systemy Cessny i nawigację, zauważysz, że standardowy 747 specjalnie się nie różni - Microsoft nie oddał systemów 747-400 przez co ten standardowy niezbyt przypomina prawdziwego - a co to za zabawa latać takim "oszukańcem" :P

Mike

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2008, 16:57:27 »
uuuu.....to Lipa,no ale co zrobić trochę ciężko sie przesiadać z Falcona do FS'a ale jak to mówią Wszystkiego trzeba próbować,na dniach zamierzam kupić FSX i mam nadzieję że tam nie napotkam takich "Oszukańców" hehe tylko Naprawde rzeczywistą awionikę.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 21, 2008, 17:02:58 »
W Fs2004 napotkasz, w FSX też (747 ma tam nawet przestawione zegary w VC, zdołali też pomylić coś z obsługą AP z poziomu VC  :P) - możesz albo ściągnąć samolot od iFly, albo kupić PMDG (jednak na początek przygody z FSem zdecydowanie odradzam ;)).

Mike

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 21, 2008, 17:11:39 »
Ale tylko 747 jest tak pomieszany czy wszystkie samoloty mają taką wadę?Ale mimo wszystko mam nadzieję że warto zainwestować w FSX?Czy masz odmienne zdanie na ten temat?

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2008, 17:18:29 »
Wszystkie standardowe samoloty pasażerskie są uproszczone, FS rozwija skrzydła dopiero po zainstalowaniu dodatków - chyba, że ktoś lubi latać GA, wtedy samoloty defaultowe są wystarczające (zwłaszcza w FSX, bo w FS9 nie są za piękne).
Ja osobiście nie mam FSXa, trzymam się FS9. Jeśli interesuje Cię latanie szybko i wysoko, polecam FS9 - z FL350 i tak nie zobaczysz bardziej szczegółowych tekstur czy samochodów na drogach, a darmowych dodatków do FS9 jest dużo więcej niż do FSXa. Nie bez znaczenia są wymagania sprzętowe, FSXa na pełnych detalach z wystarczającą ilością FPS nie pociągnie żaden sprzęt ;) Jeśli wolisz latać nisko i napawać się widokami, ładniejszą wodą, lepszym odwzorowaniem ruchów powietrza, misjami itd., oraz masz mocny sprzęt, zdecyduj się na FSX - wybór należy do Ciebie :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 21, 2008, 17:22:33 »
Wszystkie duże "defaultowe" samoloty w FS (obojętnie którym) są mocno uproszczone, ponieważ brakuje im sporego kawałka awioniki. Zwłaszcza FMC. Z tego powodu lata się nimi zupełnie inaczej niż "w realu", bo w realu lot takim autobusem to głównie naciskanie guzików na FMC i autopilocie.

Do FSX niestety jest dostępnych mniej ciekawych dużych samolotów niż do FS2004 (mowa o dodatkach, płatnych czy darmowych). Tak na prawdę nie ma żadnego który nie można by znaleźć w FS2004, wielu brakuje, a część jest po chamsku przeniesiona minimalnym nakładem i sprawia problemy (klatkowanie, problemy z wyświetlaniem). Dlatego jeśli akurat taki typ samolotów Cię interesuje, to na chwilę obecną nadal ciekawszym będzie FS2004.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Mike

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 21, 2008, 17:32:48 »
Aha....no rozumiem,niestety na FSX aż tak mocnego sprzętu nie mam,ostatnio przeglądałem allegro i nie znalazłem ofert sprzedaży FS 2004 w sklepach też chyba Ciężko go dostać,znacie może jakieś internetowe sklepy gdzie można go nabyć?Chyba zrezygnuje z zakupu FSX a poprostu kupię Fs 2004 i napakuję go dodatkami,jak dla mnie to będzie najlepsze wyjście...Rozumiem że wtedy za jakiś czas będę mógł latać na Vatsim?

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2008, 17:36:01 »
Chyba ze sklepów wycofano FS9, możesz znaleźć FSX i FS8 w którejś kolekcji klasyki, pozostaje Ci kupno na Allegro. Na Vatsim możesz latać w FS8, 9 i X, ale najłatwiej będzie Ci z FS9, głównie ze względu na jego popularność i brak problemów ze sceneriami.

Mike

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 21, 2008, 17:43:23 »
No tak czyli muszę szukać FS 2004,i mam nadzieję że znajdę hehe....Dzięki chłopaki za odpowiadanie na moje noobowskie pytania.Biorę się za szukanie i naukę :)Jeszcze raz Wielkie Dzięki.

Pozdrawiam, Mike.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 21, 2008, 18:34:07 »
Ale i tak Mike dobrze zaczynasz.
w FS2002 jak masz wersje PL włączaj sobie lekcje z Rodem Macho. Wszystko po polsku ci wytłumaczy, ba pozwoli nawet popilotować czasem Cesnę

a w tzw. międzyczasie poluj na alledrogo.pl na FS2004 - a nie będzie to łatwe.
Sam tak zaczynałem ponad rok temu, a teraz jestem pilotem jednych z V.A.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 21, 2008, 19:01:23 »
Z FS2004 to chyba jednak prościej i niewiele drożej poszukać za granicą...
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 22, 2008, 14:22:18 »
Tak jak w temacie,od czego najlepiej zacząć uczyć się latania w tym symulatorze?Od jakich rzeczy Wy zaczynaliście?,prosiłbym o jakieś wskazówki,bo tego jest tyle że mam mętlik w głowie i kompletnie nie wiem za co się zabrać.

Samolot: Cessna 172, ew. 182. Nie zaczynaj od benków ;).

Jeśli dobrze zrozumiałem, przesiadasz się z Falcona, tak? Poćwicz korzystanie z trymerów, koordynowanie zakrętów (wszystko to, co robi za ciebie FBW w Falconie :118:), korzystanie z przyrządów zegarowych. Kiedyś na jakiejś stronie znalazłem takie fajne ćwiczenie:

1. Zaczynasz lecąc "straight and level" na wysokości 1000ft, przy prędkości 80kts.
2. Wykonaj wznoszenie do wysokości 2000ft. Staraj się utrzymać początkowy kurs i prędkość poziomą, oraz prędkość wznoszenia 500 ft/min.
3. Po osiągnięciu 2000ft wyrównaj lot, a następnie rozpędź się do 100kts. Pilnuj wysokości i kursu.
4. Wykonaj skoordynowany zakręt w lewo o 180 stopni - przechylenie 20 stopni (do kreski na zakrętomierzu), kulka w środku skali. Stała wysokość i prędkość.
5. Ustabilizuj lot, następnie zwolnij do 80kts. Pilnuj wysokości i kursu.
6. Zniżanie do 1000ft. Prędkość pionowa 500ft/min, stała prędkość pozioma i kurs.
7. Jeszcze jeden zakręt o 180 stopni. Powinieneś być teraz mniej więcej w miejscu, w którym zacząłeś oraz mieć identyczny kurs, prędkość i wysokość.
8. Powtórz całą "wiązankę", tylko tym razem skręcaj w prawo.

To powinno wykorzenić złe nawyki z F-16 ;).

Poćwicz starty i lądowania, i już możesz uczyć się nawigacji.

Ale mam jeszcze jedno pytanie:Dlaczego podczas lotu czy kołowania Cessna znosi mnie na lewo??na początku myślałem że Joy jest źle skalibrowany ale okazało się że to nie to,innymi większymi samolotami typu 747 nie ma takiego problemu prosiłbym o wytłumaczenie i z góry Dziękuje.:)

Normalne zjawisko związane z obrotem śmigła. Utrzymuj samolot na pasie sterem kierunku.

P.S Jest jakiś opis lotu od A do Z 747?Dla początkujących??Znalazłem tylko dla Cessny ale nie ukrywam że wolałbym zacząć latać na większych samolotach.

Loty 747 nie są raczej dla początkujących, ale z tego co pamiętam, w szkole Roda Macho chyba coś na ten temat będzie. Przynajmniej w FSX jest.
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2008, 14:31:47 wysłana przez LMP »