Autor Wątek: "Próba sił" - powieść w Internecie  (Przeczytany 11279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: "Próba sił" - powieść w Internecie
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 04, 2008, 11:42:05 »

Czyta się fajnie, ale IMHO głowny bohater trochę za bardzo wyidealizowany i troche mało prawdopodobne, że nasi leją resztę NATO praktycznie jak chcą i jak się na razie kroi  jedynym  sukcesem blokady będzie zatopieniu promu z naszymi rodakami wracającymi z UK.

Pozatym, jak to jest - blokada granic pełną gębą, a piloci oglądając transmisję w TV wcinają banany ?  :002:
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2008, 11:47:37 wysłana przez Gizmo »
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 04, 2008, 15:47:17 »
Eeee tam, bohater, jak sama nazwa wskazuje, musi być lepszym gościem.
Co do tego lania sił EAF to i tak tamci za mało dostali - w końcu nasi mają "Qwazara"  8)
A w ogóle to dopóki nie zacząłem jeździć służbowo na "zachód"  (Bruksela, Luksemburg ...), sądziłem, że stwierdzenia o "skostniałości" starej Europy to tylko takie amerykańskie gadanie.
Myliłem się. :002:

mkozinski

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 05, 2008, 00:25:57 »
Czyta się fajnie,

ale IMHO głowny bohater trochę za bardzo wyidealizowany

Aleś przyłożył swojemu imiennikowi ;-)

i troche mało prawdopodobne, że nasi leją resztę NATO praktycznie jak chcą

1) Nie NATO :)
2) Zauważ, że to lanie nie wynika bynajmniej z prostego przeliczenia sił, ale pewnych cech organizacyjno-przywódczych strony przeciwnej :)

i jak się na razie kroi  jedynym  sukcesem blokady będzie zatopieniu promu z naszymi rodakami wracającymi z UK.

Oj, to chyba czytasz trochę po łebkach:
1) Zatrzymywanie przemytu (co drugi-trzeci wpada)
2) Zrujnowanie wskaźników ekonomicznych - głównie cen, braki na rynku.
3) Wywołanie niepokojów społecznych
4) Zestrzelenie "29".

To tak na szybko :)

Pozatym, jak to jest - blokada granic pełną gębą, a piloci oglądając transmisję w TV wcinają banany ?  :002:

O elitę sił zbrojnych należy dbać - jak nie wysokością uposażenia, to przynajmniej żarciem na drugie śniadanie ;-)

dekoder

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 07, 2008, 15:58:14 »
Też jestem zdania, że Polakom trochę za dobrze idzie. Nie mogę też uwierzyć, że Standarty z OHP tak łatwo dały sobie radę z Exocetami lecącymi nisko nad wodą. Na polu militarnym EAF odnosi praktycznie cały czas kompromitujące klęski (nie żebym im kibicował), co jest chyba zbyt optymistycznym założeniem. Jeśli jeszcze zatopimy im ich największe okręty, to już będzie przesada. Pomijajac te uwagi, powieść czyta się naprawdę dobrze, proszę o chociaż 1 odcinek na weekend. No i może by tak jakaś akcja Gromu w Danii?:)

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 21, 2008, 08:00:36 »
To... już koniec? T powieść zrobiła ze mną to co inne dobre książki: czytając najlepsze dialogi miałem istnego banana na twarzy. I trochę brakuje mi w epilogu jakiegokolwiek słowa o Czerwińskim.

Ale no cóż, jedyne co mi zostaje, to poczekać na wersje do druku i wcisnąć ją innym czytelnikom w rodzinie, oraz żałować, że zapewne nie powstanie żadna kontynuacja.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 21, 2008, 23:28:28 »
Przyznam się, że na początku podchodziłem do powieści jak przysłowiowy "pies do jeża". Ot, jeszcze jednego grafomana męczy talent. W efekcie zabrałem się do niej w okolicach dłuuugiego weekendu. I dobrze przynajmniej mogłem odespać zarwane przy czytaniu noce. Koleś, któremu to przedstawiłem po przeczytaniu kilkunastu odcinków stwierdził, że "jest to sienkiewiczowskie, ku pokrzepieniu serc". Ja jestem pod wrażeniem, dobra robota. Tylko ten koniec tak trochę pospiesznie, ale pozatym mnie czytało się dobrze, wciągające.
Życzę powodzenia i pozdrawiam.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

mkozinski

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 19, 2008, 14:01:42 »
Witajcie!

Z pewnym poślizgiem, ale zgodnie z obietnicą, zamieszczam całą "Próbę sił" w formie e-booka (PDF, 2.5 MB) do pobrania i wydrukowania we własnym zakresie. Powieść jest w formacie A5, liczy 540 stron. Jest po korekcie, tak więc można drukować, można bindować, można czytać w trakcie Świąt w fotelu czy w łóżku... można podzielić się nią ze znajomymi (elektronicznie lub drukiem) lub podarować w jako prezent.

Zajrzyjcie: menu "CZYTAJ", pozycja "POBIERZ CAŁOŚĆ (PDF)"

Pozdrawiam,
Maciej

P.S. Dzięki za wszystkie maile i opinie na forach - te miłe sprawiły dużo frajdy, te krytyczne dużo mnie nauczyły :)

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 22, 2008, 08:45:05 »
Jest po korekcie, tak więc można drukować, można bindować, można czytać w trakcie Świąt w fotelu czy w łóżku...

" (...) armia południowowietnamska bliska była bliska całkowitego rozbicia (...)" - to ze wstępu : korektor się nie przyłożył  :004:

mkozinski

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 18, 2009, 11:28:46 »
Witam!

Miło mi poinformować, że udostępniłem właśnie całość powieści do czytania na telefonach komórkowych z Javą. Powieść jest podzielona na fragmenty z zagnieżdżonym czytnikiem, dzięki czemu można ją czytać na telefonach niemających dostępu do systemu plików :-)
W witrynie pojawiła się nowa galeria sprzętu występującego w powieści, niebawem pojawi się galeria video. Jest czym wspomagać wyobraźnię :-)

Pozdrawiam,
Maciej

ziutek_84

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 06, 2009, 01:13:26 »
Wgrałem ta ksiazke na moj telefon 4 dni temu i juz przeczytałem prawie połowę.
Od czasu kiedy Przeczytalem  "Kocioł" nie czytałem tak dobrej książki, w każdej wolnej chwil chwytam za telefon i czytam, w pracy, na ulicy i gdzie sie tylko da.
Juz nawet moja dziewczyna jest na mnie zla o to:D ale cóż.
Mam nadzieje ze juz niedługo ukarze(ukaże) sie twoja nastepna powieść.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2009, 06:47:48 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 18, 2009, 11:44:58 »
"Wojnę z miłością mylą tylko Francuzi, i dlatego na wojnie wszyscy walą ich w d***."   :karpik
Ten cytat bije na głowę nawet dowcip o francuskim czołgu :002:

Całość przeczytałem w 4 dni, zawalając przy tym masę roboty. Ostatnio taki wynik miałem czytając Karola Maya czyli jakieś 10 lat temu. Powieść super. Kto by pomyślał, że można coś takiego napisać po godzinach. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Tkacza tylko szkoda  :005:

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 18, 2009, 12:28:32 »
Ja przeczytałem "Próbę Sił" dwa razy i niewykluczone, że za jakiś czas zabiorę się za lekturę po raz trzeci. Natomiast jeden z moich ulubionych fragmentów to:

Wyskoczyli na drogę, przebiegli ją obaj pochyleni i wskoczyli do samochodu - Marciniak na przednie siedzenie, Tkaczyk do tyłu. Czerwiński spojrzał na nich krytycznie.
 - Dobrze, że kompletnie nie zwracaliście na siebie uwagi, wsiadając niezwykle dyskretnie - rzekł z przekąsem. - Co to za podchody? Wystarczy, że ja zachowuję się jak kretyn, zatrzymując się w środku nocy na pustej ulicy pod zakazem, ale wy pobiliście rekord głupoty. Pół osiedla musiało was widzieć, jak przemykaliście niczym złodzieje.

Zawsze mnie bawi, jak go czytam. Szczególnie uśmiałem się za pierwszym razem, bo Czerwiński dokładnie wyraził myśli, które miałem po przeczytaniu początku zacytowanego fragmentu :D.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 20, 2010, 15:12:25 »
Witam, czy mógłby ktoś wrzucić pdf jakiś upload bo strona z książka nie działa?

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 20, 2010, 15:39:32 »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 13, 2010, 22:12:14 »
Czy ktoś jest w posiadaniu owej książki w formacie PRC- tj. wersja do czytnika Mobipocket.
Jeśli znajdzie się taka osoba to bardzo proszę o upa lub maila z kopią.
Niestety strona Pana Kozińskiego przestała działać dłuższy czas temu, a skontaktować się z nim też jakoś nie mogę.