No i kości zostały rzucone. Niestety moje wrażenia są w większości negatywne! Ale po kolei...
Instalacja długa, tym bardziej podgrzewająca atmosferę - w końcu na ten dodatek wszyscy czekaliśmy baaardzo długo. I do tego ta niewygórowana cena - może się okazać, że nie bez przyczyny nie zawyżona. Wszak nic za darmo na tym świecie nie jest - ilekroć człek sobie o tym przypomina, tylekroć bije głową w mur i krzyczy "dlaczego znów moja naiwność?!"...
W końcu zainstalowane. Wpierw przebrnąłem przez czytelny manual. Odpalam i konfiguruję. I tu pierwszy problem - w momencie podania ścieżki do katalogu z FSX.cfg pojawia się pierwszy error - w logu czytam:
ERROR TRAPING FOR REAL ENVIRONMENT XTREME
Class Location: FSX.CFG INFO
Error: C:\Documents and Settings\1\Dane aplikacji\Microsoft\FSX
Ale ścieżka niby jakoś zostaje wklepana i zasejwowana.
Przechodzę do tworzenia tematu - czyli esencja.
Mnogość wariantów przyprawia o zawrót głowy. Trochę może infantylne opisy poszczególnych chmurek, ale to drobiazg - ba! Nawet plus - komu chciało się aż tak zadbać o nazywanie poszczególnych wariantów

Teraz przeszedłem od razu do narzędzia pogodowego - i tutaj totalne rozczarowanie. Pojawia się info, że aby zadziałała realna pogoda, trzeba wpierw wczytać plan lotu :karpik Czyli z tego co zrozumiałem - jeśli w FSX zmienimy sobie lokację, żeby polatać w innym zakątku świata, to pogoda się nie wczyta. Będziemy musieli alttabować się do REXa, sporządzić plan lotu (koniec z nie zobowiązującym lataniem) i dopiero wówczas otrzymać dane pogodowe, które REX prześle do FSXa poprzez przucisk FLY! Jeśli tak to ma wyglądać, to wydaje się prawie niezbędne dokupienie ActiveSky

Jak to faktycznie działa - nie wiem, bo tu pojawia się u mnie kolejny problem. Po sporządzeniu planu lotu i próbie wczytania pogody REXa po prostu wywala i mamy piękny raport błędu WinXP :banan
Tyle widziałem pogodę. Dodam , że mam w miarę świeżą instalkę FSa.
Ale nie poddaję się. Sprawdzę sobie choć jak to wygląda graficznie. Wczytałem temat pt.: realny (czy jakoś tak) i wprowadziłem drobne zmiany. Oczywiście, że tu wiele zależy od gustu, ale to co mogę ja sam powiedzieć...
-pierwsza okropna rzecz, to obracające się tekstury chmurek - takie coś widziałem owszem i w XGraphic, ale tutaj występuje to na większą skalę i wygląda przepaskudnie w porównaniu z tamtym
-jak wyglądają same chmurki - różnie. Czasem tak mniej więcej jak FEX (opinia na podstawie znajomości FEXa ze zdjęć), czasami są gorsze.
Przykład- misja "lądowanie w Sitka"

-misja ratowania nosorożca

-tu przykład skrajnej tandety:

TFUrcy chwalą się
fotorealistycznymi chmurkami... no cóż... faktycznie ich źródłem są zdjęcia, ale ślady tego niestety widać tutaj, w złym tego znaczenia wydaniu:

Tutaj widzimy wydanie HD stratusów :karpik

Nieco lepsze zdjęcia chmur, jakie udało mi się zrobić, choć i tu będę się pastwić - widzieliście kiedyś AŻ TAK przezroczyste wielkie chmurzyska???:

Zostawmy na chwilę nieszczęsne cumulusy. Pora na kubełek zimnej
wody na rozgrzany do czerwoności ze złości mózg

Oto przykład pięknej wody

:

A tu coś, co ma być o 30Euro lepsze od defaultowej :banan:

A teraz siadajcie, wypijcie mocnego i patrzajta! NAJLEPSZY wg TFUrców wariant tropikalnej wody koralowej:

:karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik
Jedyna sensowna, choć nie powalająca woda, to chyba ta:

Teraz trochę o wisience do tortu - kombinowałem z różnymi wariantami, ale różnica niewielka - nienaturalnie przebarwione linie kołowania:

Z betonem i asfaltem jest OK, więc tu nic nie mówię. Ale oświetlenie lotniska? Nic konkretnego i nic ładnego:

Teraz trochę o kolorystyce nieba - starałem się włączyć coś realistycznego. I tak mamy misję "Lądowanie w Sitka" w 2 wariatach... wariantach no:

Teraz misja "Nosorożce w Afryce" - i tu zaczynają się jajca

Wariant 1:

Ktoś mi może wyjaśnić co to za seledynowa gleba o poranku? :karpik
No to wariant 2:

I jesteśmy na Marsie

Ta misja akurat zawiera sekwencję "robienia się jasno", więc po paru minutach zaczynają się "odzieleniać" pewne połacie

:

A teraz zagadka - co to za tęcza?

TO JASTARNIA NOCĄ

Wariant - realistyczne kolory nieba.
Trochę lepiej wygląda poranek (chyba) w misji "Manewry na lotniskowcu":

Na koniec 2 realistycznych wariantów tej samej pory roku/dnia i miejsca - zachód słońca latem nad Helem:
REX:

XGRAPHIC:

Oceńcie sami, bo to indywidualna akurat sprawa. Mi bardziej realia przypomina XG choć tutaj akurat dramatu nie ma.
Na koniec dla tych co nie widzieli XG - parę skrinów z chmurkami (niestety niższa rozdzielczość - robione na starym monitorze

)

Tak to więc wstępnie wygląda. Jeszcze oczywiście pokombinuję z tematami, ale niesmak jest :012: Nie wiem czy da się wykrzesać coś lepszego, poza tym to co pokazałem tu już starczy, aby myśleć o ActiveSky + XG/FEX.
No i ten niedziałający Flight Plannning i Weather Engine - jeśli ktoś coś na ten temat już wie - piszcie proszę!
ps. niestety forum ogranicza rozdzielczość zdjęć, przez co nie do końca nieraz widać brzydotę, którą opisuję

- jak ktoś chce obejrzeć w pełnej rozdzielczości to zapraszam:
http://www.zgredd.user.icpnet.pl/jpg/REX/