Autor Wątek: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia  (Przeczytany 40996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zgredd

• Gość
Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« dnia: Grudnia 02, 2008, 05:45:15 »
No i kości zostały rzucone. Niestety moje wrażenia są w większości negatywne! Ale po kolei...
Instalacja długa, tym bardziej podgrzewająca atmosferę - w końcu na ten dodatek wszyscy czekaliśmy baaardzo długo. I do tego ta niewygórowana cena - może się okazać, że nie bez przyczyny nie zawyżona. Wszak nic za darmo na tym świecie nie jest - ilekroć człek sobie o tym przypomina, tylekroć bije głową w mur i krzyczy "dlaczego znów moja naiwność?!"...
W końcu zainstalowane. Wpierw przebrnąłem przez czytelny manual. Odpalam i konfiguruję. I tu pierwszy problem - w momencie podania ścieżki do katalogu z FSX.cfg pojawia się pierwszy error - w logu czytam: 

ERROR TRAPING FOR REAL ENVIRONMENT XTREME

Class Location: FSX.CFG INFO
Error: C:\Documents and Settings\1\Dane aplikacji\Microsoft\FSX

Ale ścieżka niby jakoś zostaje wklepana i zasejwowana.
Przechodzę do tworzenia tematu - czyli esencja.
Mnogość wariantów przyprawia o zawrót głowy. Trochę może infantylne opisy poszczególnych chmurek, ale to drobiazg - ba! Nawet plus - komu chciało się aż tak zadbać o nazywanie poszczególnych wariantów :021:

Teraz przeszedłem od razu do narzędzia pogodowego - i tutaj totalne rozczarowanie. Pojawia się info, że aby zadziałała realna pogoda, trzeba wpierw wczytać plan lotu :karpik Czyli z tego co zrozumiałem - jeśli w FSX zmienimy sobie lokację, żeby polatać w innym zakątku świata, to pogoda się nie wczyta. Będziemy musieli alttabować się do REXa, sporządzić plan lotu (koniec z nie zobowiązującym lataniem) i dopiero wówczas otrzymać dane pogodowe, które REX prześle do FSXa poprzez przucisk FLY! Jeśli tak to ma wyglądać, to wydaje się prawie niezbędne dokupienie ActiveSky :118:
Jak to faktycznie działa - nie wiem, bo tu pojawia się u mnie kolejny problem. Po sporządzeniu planu lotu i próbie wczytania pogody REXa po prostu wywala i mamy piękny raport błędu WinXP :banan
Tyle widziałem pogodę. Dodam , że mam w miarę świeżą instalkę FSa.
Ale nie poddaję się. Sprawdzę sobie choć jak to wygląda graficznie. Wczytałem temat pt.: realny (czy jakoś tak) i wprowadziłem drobne zmiany. Oczywiście, że tu wiele zależy od gustu, ale to co mogę ja sam powiedzieć...

-pierwsza okropna rzecz, to obracające się tekstury chmurek - takie coś widziałem owszem i w XGraphic, ale tutaj występuje to na większą skalę i wygląda przepaskudnie w porównaniu z tamtym
-jak wyglądają same chmurki - różnie. Czasem tak mniej więcej jak FEX (opinia na podstawie znajomości FEXa ze zdjęć), czasami są gorsze.
Przykład- misja "lądowanie w Sitka"

-misja ratowania nosorożca

-tu przykład skrajnej tandety:

TFUrcy chwalą się fotorealistycznymi chmurkami... no cóż... faktycznie ich źródłem są zdjęcia, ale ślady tego niestety widać tutaj, w złym tego znaczenia wydaniu:

Tutaj widzimy wydanie HD stratusów :karpik

Nieco lepsze zdjęcia chmur, jakie udało mi się zrobić, choć i tu będę się pastwić - widzieliście kiedyś AŻ TAK przezroczyste wielkie chmurzyska???:

Zostawmy na chwilę nieszczęsne cumulusy. Pora na kubełek zimnej wody na rozgrzany do czerwoności ze złości mózg :021:
Oto przykład pięknej wody :021::

A tu coś, co ma być o 30Euro lepsze od defaultowej :banan:

A teraz siadajcie, wypijcie mocnego i patrzajta! NAJLEPSZY wg TFUrców wariant tropikalnej wody koralowej:

:karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik :karpik
Jedyna sensowna, choć nie powalająca woda, to chyba ta:

Teraz trochę o wisience do tortu - kombinowałem z różnymi wariantami, ale różnica niewielka - nienaturalnie przebarwione linie kołowania:

Z betonem i asfaltem jest OK, więc tu nic nie mówię. Ale oświetlenie lotniska? Nic konkretnego i nic ładnego:

Teraz trochę o kolorystyce nieba - starałem się włączyć coś realistycznego. I tak mamy misję "Lądowanie w Sitka" w 2 wariatach... wariantach no:

Teraz misja "Nosorożce w Afryce" - i tu zaczynają się jajca :021:
Wariant 1:

Ktoś mi może wyjaśnić co to za seledynowa gleba o poranku? :karpik
No to wariant 2:

I jesteśmy na Marsie :002:
Ta misja akurat zawiera sekwencję "robienia się jasno", więc po paru minutach zaczynają się "odzieleniać" pewne połacie :118::

A teraz zagadka  - co to za tęcza?

TO JASTARNIA NOCĄ :021: :021: :021: Wariant - realistyczne kolory nieba.
Trochę lepiej wygląda poranek (chyba) w misji "Manewry na lotniskowcu":

Na koniec 2 realistycznych wariantów tej samej pory roku/dnia i miejsca - zachód słońca latem nad Helem:
REX:

XGRAPHIC:

Oceńcie sami, bo to indywidualna akurat sprawa. Mi bardziej realia przypomina XG choć tutaj akurat dramatu nie ma.

Na koniec dla tych co nie widzieli XG - parę skrinów z chmurkami (niestety niższa rozdzielczość - robione na starym monitorze :004:)

Tak to więc wstępnie wygląda. Jeszcze oczywiście pokombinuję z tematami, ale niesmak jest :012: Nie wiem czy da się wykrzesać coś lepszego, poza tym to co pokazałem tu już starczy, aby myśleć o ActiveSky + XG/FEX.
No i ten niedziałający Flight Plannning i Weather Engine - jeśli ktoś coś na ten temat już wie - piszcie proszę!

ps. niestety forum ogranicza rozdzielczość zdjęć, przez co nie do końca nieraz widać brzydotę, którą opisuję  :021: - jak ktoś chce obejrzeć w pełnej rozdzielczości to zapraszam:
http://www.zgredd.user.icpnet.pl/jpg/REX/
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2013, 18:39:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2008, 09:13:00 »
Ja to podsumuję jednym słowem: zgredzisz.  :021:

No i ten niedziałający Flight Plannning i Weather Engine - jeśli ktoś coś na ten temat już wie - piszcie proszę!
http://realenvironmentxtreme.com/forum/index.php?topic=537.msg5181#msg5181

O popatrz, przyklejony topic, i wyobraź sobie że nawet był tam wczoraj zanim w ogóle zacząłeś instalować REX'a.

Na to żeby REX przegonił engine pogodowy ASX nigdy się nie zanosiło, ten drugi kosztuje więcej niż cały REX i w dodatku jest rozwijany od paru ładnych lat. Jak cię tak boli że nie możesz polecieć bez planu to użyj FSMetar albo standardowego ściągania pogody przez FSX, od biedy stworzyć plan lotu ze startem i lądowaniem na tym samym (najbliższym) lotnisku to 5 kliknięć. Nie widzę wielkiego problemu, chociaż też chętnie zobaczyłbym taką funkcjonalność.

Szczerze mówiąc na co najmniej połowie screenów które wystawiłeś nie widzę nic złego, ba nawet mi się podobają. Wygląd chmurek to tylko i wyłącznie kwestia gustu. Patrząc na screeny w sieci dla mnie XG wygląda cieniutko (jakieś takie podcieniowane od dołu kawałki waty, w dodatku niewyraźne), a chmurki z FEX-HD przypominają często obraz malowany olejną. Oceniając po screenach ( nie tych dostępnych na stronie producenta, tylko wstawianych przez przypadkowych ludzi w sieci ) REX wypada subiektywnie najlepiej.

FSX jest jaki jest i niektórych rzeczy ni ch**** nie przeskoczysz. Czego byś nie zainstalował, zobaczyłbyś 3 identyczne chmury obok siebie (to apropo "wyjątkowej tandety"), tylko akurat tak się złożyło że trafiła się o charakterystycznym kształcie to zauważyłeś. To samo z tile'ami tła które jest pod wodą. Prosta zasada w grafice - im coś jest bardziej szczegółowe tym bardziej wali po oczach jak się powtarza.

Jakby tylko ta woda była za 40$ to bym marudził, ale o ile się orientuję każdy taki produkt polega na tym że jest cała masa różnych wariantów z których niektóre są po to tylko żeby być.

Ogólnie doceniam twój trud że do 4 nad ranem zamiast grzecznie spać robiłeś seriami screeny i wymyślałeś do nich najdziwniejsze komentarze, ale sam opis jest dla mnie prawie nic nie wart, ot pobawiłeś się parę godzin i stwierdziłeś że be, bo liczyłeś na cuda wianki gruszki na wierzbie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2008, 09:25:12 »
No właśnie some1 uprzedziłeś mnie z tym linkiem :)

Drogi Zgreddzie ;) tak jak napisał some1, uważam że zbyt surowo oceniłeś ten dodatek. Owszem, są pewne błędy i niedociągnięcia - ale na prawdę wiele rzeczy zostało już wyjaśnionych na forum pomocy technicznej REX'a (patrz link od some1). Nie ma produktów bezbłędnych i tutaj też można się spodziewać patchy/poprawek/dodatkowych tekstur i kto wie czego jeszcze ;) Ja jestem jak najbardziej zadowolony, zwłaszcza że REX nie ma jakiejś wygórowanej ceny.
Co do obracających się chmurek - to samo jest w FEX i to samo będzie w każdym innym dodatku do FSX, bo to FSX jest tutaj tym najsłabszym ogniwem.

Myślę, że trochę pokombinujesz z ustawieniami i się do REX'a przekonasz - sam też byłem trochę rozczarowany na początku, ale po dłuższej zabawie stwierdziłem że nie żałuję wydanych pieniędzy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2008, 10:52:07 »
No i po 5 minutach (dosłownie) od włączenia FSX + REX jeszcze dwie rzeczy:

ad. przejaskrawione linie kołowania, znaczy co jest przejaskrawione, bo nie widzę:

(taxiway scuffed + runway enhanced)

ad. brak real pogody bez złożenia planu lotu.

No jak nie ma jak jest? Po uruchomieniu programu masz do wyboru jaki typ pogody chcesz mieć (real, saved, theme), po wybraniu real ściągną się wszystkie dane z internetu. Potem klikasz Fly (może być po załadowaniu fs'a, może być przed, wtedy zostanie uruchomiony) i gotowe.

A na marginesie Empeck ma powód do dumy/złości w zależności od tego jak spojrzy na wykorzystanie Lublina bez jego wiedzy w komercyjnym bądź co bądź produkcie który na pewno zdobędzie sporą popularność:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2008, 14:12:53 »
Lublina też zauważyłem - to był najlepszy element REXa jak do tej pory :021:
Oj panowie, ale trochę jesteście zgryźliwi.
Napisałem, że to moja subiektywna ocena przecież. Napisałem, że pewne funkcje nie mogę do końca ocenić, bo u mnie nie działają (za linka dziękuję).
Napisałem moją subiektywną ocenę po to, aby każdy mógł zobaczyć wg mnie babole, jakie oferuje ten dodatek nie po to, aby sobie pozrzędzić na forum, tylko aby pokazać to ludziom, bo może ktoś zastanowi się dzięki temu i rozważy jeszcze raz wybór dodatku z chmurkami. Odrobina docenienia mojego czasu no... :005: Ja np. dziś gdybym miał wybrać dodatek, to poleciłbym ASX+XG.
Zerknijcie jeszcze na moje skriny w dużej rozdzielczości - tam widać lepiej to, co opisuję. Cumulusy no niestety wyglądają jak wycięte ze zdjęcia, źle wyretuszowane i wstawione na niebo FSX. Tak samo wybaczcie - nie wmówicie mi, że ta seledynowa i czerwona afryka, to coś zbliżonego do realu (seledyn to temat o nazwie "realistyczny"). To jest po prostu ohydne dla mnie. Nowe oświetlenie lotniska nic nie wnosi - dosłownie nic - dużo lepsze efekty były w XG z tego co widziałem. Linie kołowania ładniejsze oferuje dla mnie defaultowy FSX. I jeszcze tak mogę wymieniać.
Ale podkreślam - pewne oceny tutaj są kwestią gustu i mają tylko na celu zwrócenie uwagi innych na pewne wątpliwe korzyści z kupna REXa.
Po to założyłem ten wątek - niech ktoś z was napisze pozytywną recenzję, jeśli tak uważa. Im więcej opinii, tym lepiej.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2008, 16:45:42 »
Moim zdaniem ciężko to co piszesz nazwać nawet subiektywną opinią, tylko zwyczajnie wprowadzasz ludzi w błąd.

Opisałeś jako totalne rozczarowanie że nie da się załadować pogody bez planu lotu, co nie jest prawdą. Już twierdzisz że lepszy jest ASX + XG chociaż nawet nie uruchomiłeś engine'u pogodowego w REX. A nie zrobiłeś tego bo nie pofatygowałeś się nawet na forum autorów żeby zobaczyć czy przypadkiem nie ma jakiegoś fix'a, tylko tutaj zacząłeś się żalić. Czepiasz się rzeczy które albo nie zależą od REX, albo wynikają z tego że włączyłeś akurat nie taki theme jaki pasuje twoim gustom. "Przejaskrawione" linie kołowania już ci pokazałem, jak nie pasuje mocno czerwony zachód słońca (mi też nie pasuje, chyba że do screenów), to włącz jakiś bardziej stonowany, np "dry southwest" albo "dreary". Tak samo można zrobić ze wschodem słońca, jest nawet jeden co się nazywa "african dawn".

Nie twierdzę że REX jest bez wad, wręcz przeciwnie. Interfejs jest ładny ale powolny i mało funkcjonalny. Ludzie już wytykają różne błędy programu, mnie najbardziej denerwuje za silny haze na niskim pułapie niezależnie od ustawień. Theme'y zmieniają się kilka minut i brak jest możliwości spięcia ich z aktualną pogodą w danym rejonie (na przykład pogoda ściągnięta z netu mówi że będziemy lecieć w chmurach i śniegu, to ładują się odpowiednie ciężkie chmurki i jakiś "zimny" motyw nieba), takie rzeczy trzeba ustawiać ręcznie. Natomiast daleki jestem od nazywania autorów TFUrcami i przyp**** się do wszystkiego co mi się nie podoba po paru godzinach zabawy. Czujesz różnicę?

Póki co jestem z REX'a zadowolony, to nie jest żadna ściema, program generuje takie widoczki jak nam pokazywano na screenach i filmach. Reszta to już kwestia gustu i akceptacji (bądź nie) ograniczeń gry.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2008, 18:37:17 »
Theme'y zmieniają się kilka minut i brak jest możliwości spięcia ich z aktualną pogodą w danym rejonie (na przykład pogoda ściągnięta z netu mówi że będziemy lecieć w chmurach i śniegu, to ładują się odpowiednie ciężkie chmurki i jakiś "zimny" motyw nieba), takie rzeczy trzeba ustawiać ręcznie.
Takie coś dla mnie dyskwalifikuje program. W AS jest możliwość aplikacji tekstur wxInfluenced, czyli zależnych od aktualnie ściągniętego METAR.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2008, 18:48:51 »
Jak dobrze mieć FEX :002: A tak na poważnie to z tych screenów wcale ładniej moim zdaniem REX nie wygląda niż FEX (może się wydawać pastelowy ale zapewniam, że tylko na screenach) , choć dodam że zanim go ustawiłem do najbardziej "realistycznego" wyglądu minęło z dobre 4 tygodnie. Mam nadzieję że będzie można połączyć dwa programy i wybrać z każdego coś wartościowego. Mi pozostało jeszcze 4 godziny ściągania :002: (neo 512) :003:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2008, 19:20:05 »
Themy zmieniają się dość długo, ponieważ REX to nie tylko textury (jak XG i FEX), ale także nowe obiekty 3d chmur, których niestety nie da się zmieniać przy uruchomionym FSX. Dlatego REX jest spięty z flightplanem.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2008, 21:44:49 »
Some1 - jednego nie toleruję - kiedy się zarzuca  ludziom nieprawdę :012:
Pojawia się info, że aby zadziałała realna pogoda, trzeba wpierw wczytać plan lotu :karpik Czyli z tego co zrozumiałem - jeśli w FSX zmienimy sobie lokację, żeby polatać w innym zakątku świata, to pogoda się nie wczyta. Będziemy musieli alttabować się do REXa, sporządzić plan lotu (koniec z nie zobowiązującym lataniem) i dopiero wówczas otrzymać dane pogodowe, które REX prześle do FSXa poprzez przucisk FLY! Jeśli tak to ma wyglądać, to wydaje się prawie niezbędne dokupienie ActiveSky :118:
Jak to faktycznie działa - nie wiem, bo tu pojawia się u mnie kolejny problem.
Gdzie tutaj stwierdzam jednoznacznie, że nie da się na pewno załadować pogody bez planu lotu?
Albo załóż okulary, albo odrzyj się z takiego pretensjonalnego tonu jak Twoje "przyp***** się moje do wszystkiego".

Wyraziłem swoją opinię WSTĘPNĄ
Tak to więc wstępnie wygląda. Jeszcze oczywiście pokombinuję z tematami, ale niesmak jest
opinię i mam do tego prawo. Bynajmniej, nie po to aby ludzi wprowadzać w błąd.
Fixa faktycznie nie zacząłem szukać - nie przyszło mi do głowy, że tak długo wyczekiwany produkt, zaraz po odpaleniu będzie miał zwaloną połowę swojego działania, przez tak śmieszny błąd. To świadczy też o produkcie, ale dobra - zdarzyć się każdemu w końcu może, więc nie pastwmy się.
Tematy kolorystyczne wypróbowałem 3, wraz ze swoimi zmianami - i tutaj akurat to nie kwestia gustu - chciałem na początek włącyzć coś, co obiektywnie odzwierciedla realia - na razie żaden tego nie reprezentuje, mimo, że wybierałem po nazwach te wskazujące na REALISTYCZNE - jeśli tak, to chyba jest za co krytykować. W XG jak wrzuciłem realistyczny temat, to faktycznie odzwierciedlał kolory nieba. Więc tutaj oczywisty minus dla REXa.
Wspomniany przez Ciebie wschód "african down", to właśnie te skriny z seledynową Afryką - po to dałem skriny, aby ludzie sami mogli sobie to zobaczyć i zastanowić się, żeby ich nikt nie wprowadzał w błąd. Ty nie dałeś konkretnie skrinów na podparcie swojej pozytywnej opinii, więc nie imputuj mi.
Linie kołowania - nawet jak wybierze się inne, to nie ma żadnej rewolucji ani rewelacji. A REX miał być właśnie skokiem milowym w stosunki do poprzednich produktów konkurencji. To samo tyczy się enginu pogody - chyba nie czytałeś tych zapowiedzi co ja, jaki to nie ma być uber-engine, który nie ma sobie równych.
I na koniec - kilka godzin zabawy, to chyba wystarczająca opinia, aby wydać małą recenzje, podsumowaną jako PIERWSZE WRAŻENIA (znów okularki się przydadzą :118:).
Nie wiem skąd taki atak na mnie - normalnie jakbyś był agentem marketingu ekipy REX... szkoda gadać. Mam nauczkę - nie pisać nic szczerego dla ludzi na tym forum.

ps. przyznasz, że Twoje 3 skriny, jakkolwiek kolorowe bardzo, tak nie przypominają tego, co widzimy za oknem... A w końcu przede wszystkim chyba o to nam chodzi, poza wyjątkami.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2008, 23:41:35 »
Gdzie tutaj stwierdzam jednoznacznie, że nie da się na pewno załadować pogody bez planu lotu?
Albo załóż okulary, albo odrzyj się z takiego pretensjonalnego tonu jak Twoje "przyp***** się moje do wszystkiego".

Okularki noszę. Codziennie, od rana do wieczora, od 8 roku życia.

Jeśli ktoś kto nie ma tego programu inaczej zrozumie zacytowany przez ciebie fragment (+zdanie wcześniej)  to chyba tylko przez nadzwyczajny przypadek. Tam w menu nie pojawia się infromacja że "aby zadziałała realna pogoda trzeba najpierw wczytać plan lotu", tylko "aby zobaczyć System Zobrazowania Pogody, musisz stworzyć plan lotu". O działaniu i nie działaniu pogody nie ma ani słowa. Polecam słownik, jest tańszy niż okulary.

Fixa faktycznie nie zacząłem szukać - nie przyszło mi do głowy, że tak długo wyczekiwany produkt, zaraz po odpaleniu będzie miał zwaloną połowę swojego działania, przez tak śmieszny błąd.

Ale żeby zapytać czy ktoś wie jak to naprawić to już pomyślałeś. Samemu ciężko palcem kiwnąć ale jak ktoś poda rozwiązanie na tacy to fajnie. Tytułem dygresji, nie widziałem żadnego bezbłędnego produktu do FSX'a, a im bardziej wyczekiwany, tym bardziej w pośpiechu kończony i tym śmieszniejsze w nim babole (popsuty ILS w 377, pomieszane gauge w F-16, nie działający wielu payload manager w MD-11 itd..)

Linie kołowania - nawet jak wybierze się inne, to nie ma żadnej rewolucji ani rewelacji. A REX miał być właśnie skokiem milowym w stosunki do poprzednich produktów konkurencji. To samo tyczy się enginu pogody - chyba nie czytałeś tych zapowiedzi co ja, jaki to nie ma być uber-engine, który nie ma sobie równych.

Tak jak napisałem wcześniej, liczyłeś na cuda które zamienią FSX w FSXII (każdy producent twierdzi że jego towar jest rewolucyjny, wyjątkowy, a w fazie developmentu obiecuje same wspaniałości, starszy jesteś ode mnie to powinieneś to wiedzieć). Byłeś tak napalony że zdążyłeś napisać na forum 4 posty co w tej chwili robisz z REX'em zanim go na dobre uruchomiłeś. A dostałeś normalny produkt, z błędami, który nie w każdej sytuacji i kombinacji ustawień będzie wyglądał jak na screenach udostępnianych w sieci.

I na koniec - kilka godzin zabawy, to chyba wystarczająca opinia, aby wydać małą recenzje, podsumowaną jako PIERWSZE WRAŻENIA (znów okularki się przydadzą ).
Nie wiem skąd taki atak na mnie - normalnie jakbyś był agentem marketingu ekipy REX... szkoda gadać. Mam nauczkę - nie pisać nic szczerego dla ludzi na tym forum.
Recenzję? Kpisz sobie. Pierwsze wrażenia owszem, ale skoro są tak jednostronne nie dziw się że spotykają się z krytyką. Nie jestem agentem marketingu REX (LOL) piszę i o zaletach i o wadach, ty tylko o wadach. To na co jestem wyczulony to wydawanie negatywnej opinii po paru chwilach obcowania z produktem. Co byś powiedział jakbyś jako dotychczasowy użtykownik FS2004 testował przez 3 godziny FSX? Że jest do niczego, problemy z instalacją, tnie się niemiłosiernie, wygląda wcale nie lepiej niż poprzednia wersja, bug na bugu itd. Na pewno wstawiłbyś masę screenów na poparcie argumentacji, inwektyw pod adresem TFUrców z Microsoft oraz porównań tych samych miejsc z FS2004 (goły FSX bo przecież jeszcze nie wiesz jak i co ustawić kontra ładny i wypieszczony FS2004 z dodatkami). Dokładnie to samo zaprezentowałeś tutaj na przykładzie REX kontra sprawdzone XG + swoje zawiedzione oczekiwania.

Wspomniany przez Ciebie wschód "african down", to właśnie te skriny z seledynową Afryką - po to dałem skriny, aby ludzie sami mogli sobie to zobaczyć i zastanowić się, żeby ich nikt nie wprowadzał w błąd. Ty nie dałeś konkretnie skrinów na podparcie swojej pozytywnej opinii, więc nie imputuj mi.

Może mam niewykryty daltonizm, ale seledynu to ja tutaj za bardzo nie widzę. Tym razem ze screenami po kolei:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2008, 00:25:47 »
Some1 -> nie krytykowałem tylko. Pisałem też obiektywnie, że pewne rzeczy nie wnoszą nic, co by było lepsze niż FEX - to chyba zawiera treść, że jest jakaś zmiana na +, ale bez rewolucji i rewelacji. Nie chce mi się dalej sprzeczać o to, czy miałem prawo opisać swoje pierwsze wrażenia, które prawie w całości były negatywne. Takie był, takie opisałem i dodałem skriny na podparcie. Tym ludzi nie wprowadzam w błąd, czego najlepszym dowodem jesteś Ty, nie zgadzający się z moim punktem postrzegania tego dodatku. I tak zrobiłem i już. Na pewno nie, żeby wylewać swoje żale, ale ku przestrodze innym, żeby wstrzymali się jeszcze z kupnem REXa i poczekali na więcej opinii - moja akurat jest negatywna. I na tym proponuję zakończyć spieranie się o to, co kto i w jakim stopniu ma prawo skrytykować na tym forum.

Przejdźmy lepiej do wyciągania najlepszego co się da z tego dodatku. ->

Jeśli chodzi o seledyn, to zerknij na ziemię tam, gdzie piszę o misji ratowania nosorożca w Afryce. Przyznasz, że ziemia jest po prostu seledynowa. To jest poranek akurat w tej misji, a ustawienie koloru nieba do tego skrina to African Dawn. Tam gdzie ziemia w Afryce w tej misji ma kolor czerwony - mówię o dalszych moich skrinach - to kolorystyka authentic. Dla mnie obydwie nie mają nic wspólnego z realiami i wyglądają po prostu brzydko.

Jeśli chodzi o engine pogody - faktycznie zmieniając lotnisko w FSX, pogoda się zmienia, ale nie wiem na ile w tym ma wkład REX, bo przecież jest włączona opcja pobierania pogody w FSX...
Natomiast co do mojej angielszczyzny - tu się zgadzam - jest słaba, ale... W manualu, zaraz po opisie stworzenia planu, czerwonym drukiem napisano:

"You MUST clock the FlyNow button in order to start the weather injection process into Flight Simulator. This process will now automatically start up Flight Simulator and cause the Weather Engine to engage (if REX WEATHER ENGINE is selected to be used in the CONFIGURATION MANAGER)"

Czyli ja to rozumiem tak, że aby REX przekazał swoją pogodę do FSXa, trzeba wpierw wcisnąc FLYNOW. Ale czy FLYNOW zadziała poprawnie jeśli nie stworzysz planu lotu? Nic nie piszą, że bez planu lotu pogoda zadziała, a FLYNOW opisują w kolejności jakby właśnie po fligh plan...

Dziwna sprawa u mnie wygląda z planowaniem samego lotu - ustawiam IFR i zawsze ustawiam i tylko lotnisko wylotu i przylotu. Żadnych punktów nawigacji po drodze. Nie wiem dlaczego.

Co do Twoich skrinów - jeśli miały oddawać jakieś realniejsze ustawienia, to zupełnie mi to nie pasuje. To są jakieś kolorowe tematy, do robienia charakterystycznych fotek. Kombinuję dalej z tym, ale póki co nic realnego za bardzo nie udało mi się z REXa wyczarować :/

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2008, 20:35:45 »
Kiedy pisałem pierwszą odpowiedź jeszcze nie miałem tego dodatku. I mogę ci powiedzieć że co najmniej w 3 miejscach wprowadziłeś mnie w błąd. Zrozumiałem że pogoda nie działa bez planu lotu, linie kołowania są mocno przejaskrawione a zamiast normalnej nocy jest wszędzie czerwona tęcza.  Jak sam zainstalowałem program okazało się że pogoda działa, linie wyglądają całkiem ładnie (a podobno testowałeś na różnych wariantach i bez różnicy), a czerwona poświata, jest nie w nocy tylko tuż po zachodzie słońca, nie wszędzie tylko po stronie po której zaszło i nie zawsze a z najbardziej kolorowymi stylami.

Na moich screenach jest dokładnie ten "seledynowy" twoim zdaniem styl "african dawn", o różnych porach świtu nad Warszawą. Podkreślam, ten sam styl i miejsce tylko pora inna. Na innej wysokości w zależności od tego jak intensywna jest "mgła" wyglądać to może inaczej, ale generalnie seledynu na teksturach to nie widziałem, bardziej czerwień właśnie, ale bez przesady. Zresztą tobie się nie podoba ten niebieski, dla mnie to wcale nie wygląda źle - półmrok na ziemi, gdy słońce ledwo podnosi się nad linią horyzontu.

Po włączeniu engine'u pogodowego pogoda w FSX nie powinna być na real downloaded tylko na user defined. Samo się tak ustawia, nie wymaga to twojej interakcji.

Jeszcze jeden hint, wygląda na to że aby cieszyć się chmurkami FULL HD trzeba albo uruchamiać FSX za pomocą REX albo zmodyfikować ręcznie wpis w FSX'cfg. Niestety FS resetuje max rozmiar chmur do 1024 przy każdej zmianie ustawień grafiki:
http://realenvironmentxtreme.com/forum/index.php?topic=671.msg6039#msg6039

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2008, 22:31:05 »
Ja zauwazylem jeden maly minus.Zarowno REX jak i ASX (jak i oba naraz) nie potrafia pokryc tereny w calosci.Lecac na wysokosci 30tys FLT i tak widac pod soba ziemie pomimo iz programy pokazuja ze jest burza.A no i w REX jeszcze ten maly przeswit chmur (tych puchowych).
To raczej na tyle.Reszta spox.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2008, 22:46:05 »
Ja zauwazylem jeden maly minus.Zarowno REX jak i ASX (jak i oba naraz) nie potrafia pokryc tereny w calosci.Lecac na wysokosci 30tys FLT i tak widac pod soba ziemie pomimo iz programy pokazuja ze jest burza.A no i w REX jeszcze ten maly przeswit chmur (tych puchowych).
To raczej na tyle.Reszta spox.

To nie jest wina ani REX, ani ASX, ale FSX ;)