Autor Wątek: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia  (Przeczytany 40965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 10, 2016, 18:51:07 »
Też jestem sceptyczny, takie widoczki to miałem i ze starą wersją programu, tylko jak się zacznie latać dookoła tych chmur albo wlatywać, to urok pryska, bo widać że to nie obiekt 3D tylko płaskie zdjęcie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 19, 2017, 22:17:48 »
Jest już update REX Texture Direct do wersji Enhanced Edition za darmo.
Na stronie REX piszą, że nowa wersja jest wrzucona na serwery sklepów, szkopuł w tym, że kupiłem w sklepie REX a tam nowej wersji nie ma.  :evil:
Napisałem do sprzedawcy i czekam na info.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 19, 2017, 22:32:20 »
Jest już update REX Texture Direct do wersji Enhanced Edition za darmo.
Na stronie REX piszą, że nowa wersja jest wrzucona na serwery sklepów, szkopuł w tym, że kupiłem w sklepie REX a tam nowej wersji nie ma.  :evil:
Napisałem do sprzedawcy i czekam na info.

Nie wiem, ja czekam na REX TD/SC, który ma wyjść dopiero 22.08 (o ile kolejny raz nie przesuną tego uaktualnienia dla P3Dv4, a już były 3 obsuwy). Na razie latam na defautowych teksturkach.

Ps. bardzo ciekawie zapowiada się ten Sky Force 3D, coś wynika, że program może generować obiekty poza simem i nie wpływać to będzie znacząco, na to co się w symulatorze dzieje (albo nie aż tak jak obecnie).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 20, 2017, 20:37:06 »
Moim skromnym zdaniem Envtex przebil REX texture Direct i wraz z Active Sky tworzy naprawde przepiekne i realistyczne niebo.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2017, 21:05:47 wysłana przez KosiMazaki »
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 20, 2017, 21:08:28 »
Właśnie pojawił się SP7 dla TD+SC (v 4.17.2017.0818). Ściągam.

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 01, 2018, 22:12:16 »
REX Sky Force 3D - Wydany !!! Cena $44.95 ale mozliwy 15% upust jak sie posiada poprzedni produkt REX-a.

System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 02, 2018, 09:07:37 »
Dzieki za czujnosc. Trzeba poczytac co to daje, by sie przesiasc.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 02, 2018, 09:26:44 »
Pierwsze opinie raczej słabe, engine pogodowy biedny a chmurki może i ładne ale nie powodują opadu szczęki.

https://www.avsim.com/forums/topic/527657-rex-sky-force-very-first-look/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 02, 2018, 10:15:47 »
Miało być jakoś tak, że chmury się generują w programie zewnętrznym z tego co pamiętam, coś jak z F1 i przez to miało to nie obciążać FSX/P3D.
Akurat jestem zadowolony z engine pogodowy od Active Sky, więc z tego powodu jakiejś specjalnej przesiadki nie planuje, jedynie ew. właśnie dla chmurek 3D.

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 02, 2018, 11:32:34 »
Ja kupilem I musze przyznac ze b. mi sie podoba. Na pewno chmurki sa duzo ladniejesze niz te od AS a i silnik pogodowy daje rade. No I co najwazniejesze nie zauwazylem zadnego spadku wydajnosci nawet przy duzym zachmurzeniu. Ponizej link do krociutkiego filmiku ktory na szybko nagralem.

https://youtu.be/1UCQ96jD-kY

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 02, 2018, 12:04:58 »
Noo, za wielu modeli chmur to na tym filmie nie widać ;)

Ktoś robi livestream, i z wysokiego pułapu wygląda to nieszczególnie:
https://www.avsim.com/forums/topic/527676-live-rex-sky-force-3d-first-look-eidwegkk/

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 02, 2018, 13:09:14 »
W opisie pod filmikiem masz tez linka do chmurek. Na wiecej testow nie bylo czasu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 02, 2018, 13:32:41 »
Ja kupilem I musze przyznac ze b. mi sie podoba. Na pewno chmurki sa duzo ladniejesze niz te od AS a i silnik pogodowy daje rade. No I co najwazniejesze nie zauwazylem zadnego spadku wydajnosci nawet przy duzym zachmurzeniu. Ponizej link do krociutkiego filmiku ktory na szybko nagralem.

https://youtu.be/1UCQ96jD-kY

No właśnie ciekawe, oni kiedyś tam pisali ze "near no impact for FPS", hmmm, ale że jak?
Pisałem, że coś to miało generować się poza środowiskiem symulatora, no ale przecież tekstura idzie z katalogu w FS, chyba, że jest faktycznie, że te chmury są poza symulatorem, tak jak GPSy od F1.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 04, 2018, 10:51:21 »
Przeczytałem cały wątek na Avsim i zebrałem to do kupy jako streszczenie:

PLUSY
- naprawdę ładne chmury
- więcej efektów
- FPS takie same jak z Soft Clouds albo i lepsze (do +10)
- optyczne wrażenia, na to nikt nie narzeka
- kompatybilność z innymi silnikami pogodowymi (ale jest mniej efektów wtedy)

MINUSY
- przejście między chmurami, zobaczcie to https://youtu.be/FqCKVBMPhUA?t=2m44s dokładnie o 2:56, co to k... jest? Żenada :(. Takie rzeczy to jak widziałem w FS2004. Absolutnie takie przejścia przy zmianach pogody nie występują w ASP4,
- jak dogrywa się pogoda to pojawia się stutter/spadek FPS (jednak w ASP4 jest to płynne) no i brak suwaka jak to ma program robić często,
- narzekają na jakość Engine Weather, wręcz jest mowa, że go nie ma i nie wiadomo po co dali, większość osób odradza nawet go włączać, mówimy zatem o dodatku z teksturami
- REX pracuje nad dwoma jeszcze dodatkami, właśnie silnik pogodowy (Weather Direct) i jeszcze jakiś drugi - dopasowanie (Environment). Całość ma zatem składać się z aż trzech programów. Te dwa mają też powodować pełną kompatybilność i lepsze dopasowanie wszystkiego,
- pełne zachmurzenie potrafi się skończyć, potem jest np. ładna pogoda, potem nagle (po minucie) dogrywa jednocześnie znów pełne zachmurzenie,
- ludzie skarżą się na brak chmur 3D (czyli np. nie ma takich jak w Soft Clouds) oraz nie ma tego efektu strzępów przelatując przez chmury
- METAR jest niedokładny

Sam nie wiem, faktycznie na screenach wygląda to zacnie, ale jakoś przeraża mnie ten nagły efekt przejścia między rodzajami pogody i brak ustawienia częstotliwości (występuje co 10-15min). Ponoć nie warto tego kupować dla realnej pogody, a jedynie ew. dla chmurek i tyle. Taniej jednak wyjdzie Texture Direct + ew. Soft Clouds, po staremu czyli (tym bardziej, że na to są często promocje).

Jakie są Wasze wrażenia? Osobiście mega lubię chmurki REX'a, na tę chwilę chyba się wstrzymam jednak zostając przy TD+SC dla P3v4.
Temat na tyle wzbudził emocji (zwłaszcza na temat marketingowych gadek w zapowiedziach), że aż został zaknięty https://www.avsim.com/forums/topic/527687-rex-sky-force-very-first-look/ .
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2018, 11:06:14 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 04, 2018, 13:04:11 »
To co wyróżnia Sky Force to według autorów nowe modele 3D chmur (a nie tylko same tekstury jak do tej pory). Tylko że silnik, który wyświetla chmury w FSX/P3D jest nadal ten sam, ze swoimi ograniczeniami. Czyli chmury nadal obracają się wokół osi gdy się rozglądasz a przelatywanie przez nie wygląda jak na filmie, który wrzuciłeś. Te wszystkie piękne fotorealistyczne chmury to nadal billboardy, które z bliska albo z góry wyglądają jak zwykle.

Active Sky maskuje ten efekt przejścia dodając mgłę i ekstra efekty "dymu" wokół samolotu, ale nie wiem czy będzie to działać dobrze ze Sky Force skoro modele chmur są inne.  Moim zdaniem za tę cenę nie warto, podobno waży to 20GB, czyli znowu dostajemy pierdyliard kombinacji, które trzeba samemu sobie wybrać albo losować przy starcie. Zwłaszcza jeśli zamiast silnika pogody od REX użyjesz Active Sky, który nic nie wie o nowych chmurach. Ale ile tego jest faktycznie nowa a nie skopiowana z poprzednich produktów to tylko deweloperzy wiedzą.

Ja mam ASP+ASCA więc przynajmniej w jakimś tam stopniu engine pogodowy sam dobiera mi zestawy chmur i nieba w zależności od pogody, a jakbym zaczął wklejać screeny na avsim to pewnie nikt nie byłby w stanie stwierdzić czy to REX czy ActiveSky czy coś jeszcze innego. Nie twierdzę, że Sky Force to zły produkt, ale na pewno nie jest to żadna rewolucja.