Przeczytałem cały wątek na Avsim i zebrałem to do kupy jako streszczenie:
PLUSY
- naprawdę ładne chmury
- więcej efektów
- FPS takie same jak z Soft Clouds albo i lepsze (do +10)
- optyczne wrażenia, na to nikt nie narzeka
- kompatybilność z innymi silnikami pogodowymi (ale jest mniej efektów wtedy)
MINUSY
- przejście między chmurami, zobaczcie to
https://youtu.be/FqCKVBMPhUA?t=2m44s dokładnie o 2:56, co to k... jest? Żenada

. Takie rzeczy to jak widziałem w FS2004. Absolutnie takie przejścia przy zmianach pogody nie występują w ASP4,
- jak dogrywa się pogoda to pojawia się stutter/spadek FPS (jednak w ASP4 jest to płynne) no i brak suwaka jak to ma program robić często,
- narzekają na jakość Engine Weather, wręcz jest mowa, że go nie ma i nie wiadomo po co dali, większość osób odradza nawet go włączać, mówimy zatem o dodatku z teksturami
- REX pracuje nad dwoma jeszcze dodatkami, właśnie silnik pogodowy (Weather Direct) i jeszcze jakiś drugi - dopasowanie (Environment). Całość ma zatem składać się z aż trzech programów. Te dwa mają też powodować pełną kompatybilność i lepsze dopasowanie wszystkiego,
- pełne zachmurzenie potrafi się skończyć, potem jest np. ładna pogoda, potem nagle (po minucie) dogrywa jednocześnie znów pełne zachmurzenie,
- ludzie skarżą się na brak chmur 3D (czyli np. nie ma takich jak w Soft Clouds) oraz nie ma tego efektu strzępów przelatując przez chmury
- METAR jest niedokładny
Sam nie wiem, faktycznie na screenach wygląda to zacnie, ale jakoś przeraża mnie ten nagły efekt przejścia między rodzajami pogody i brak ustawienia częstotliwości (występuje co 10-15min). Ponoć nie warto tego kupować dla realnej pogody, a jedynie ew. dla chmurek i tyle. Taniej jednak wyjdzie Texture Direct + ew. Soft Clouds, po staremu czyli (tym bardziej, że na to są często promocje).
Jakie są Wasze wrażenia? Osobiście mega lubię chmurki REX'a, na tę chwilę chyba się wstrzymam jednak zostając przy TD+SC dla P3v4.
Temat na tyle wzbudził emocji (zwłaszcza na temat marketingowych gadek w zapowiedziach), że aż został zaknięty
https://www.avsim.com/forums/topic/527687-rex-sky-force-very-first-look/ .