Autor Wątek: VRS F/A-18  (Przeczytany 12151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VRS F/A-18
« dnia: Grudnia 29, 2008, 16:17:02 »
Vertical Reality Simulations po kilku latach produkcji wypuściło F/A-18E do FS9 (wersja dla FSX ma pojawić sie wkrótce, będzie dostępna również wersja PRO - a jak wiadomo tymi literkami można skusić każdego miłośnika symulatorów... Saitek i VRS nie mogą się mylić :D).
Screeny i opis zasymulowanych systemów robią ogromne wrażenie - w końcu możliwe będzie m.in. realistyczne odwzorowanie FBW, używanie uzbrojenia, a nawet doznanie spotkania z wrogim SAMem, choć bajery te są okupione wysoką klatkożernością samolotu.
Więcej do poczytania na Sim-Outhouse, a tutaj małe porównanie z F-16 Aerosoftu - czyżby w końcu został wydany realistyczny współczesny myśliwiec do FSa (w instrukcji można przeczytać o aspiracjach autorów - ludzi, którzy brali udział w tworzeniu Horneta na Macintosha - do stworzenia "wojskowego PMDG") :)?

Odp: VRS F/A-18
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 09, 2009, 14:06:38 »
Pojawił się filmik reklamujący dodatek - warto oberjrzeć; jest prawie tak fajny, jak sam samolot ;)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 09, 2009, 19:44:23 »
Świetna maszyna. Jak wyjdzie pod FSX i będzie kompatybilna z lotniskowcami z Acc to się chyba skuszę :)

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2009, 20:26:54 »
O kompatybilność z lotniskowcami w FSX bym się nie martwił - sądzę, że łatwiej jest dostosować samolot do możliwości symulatora, niż tworzyć coś od nowa, jak to zrobiono w wersji do FS9 ;) Oprócz możliwości operacji z lotniskowców, możemy tankować w powietrzu (odpowiednie samoloty AI mogą być wyposażone nawet w TACAN) i ustawić strefy ostrzału wokół pomocy nawigacyjnych. Bardzo spodobała mi się możliwość wyboru jednego z pięciu poziomów detali VC oraz dostępność paneli w formatach 4:3, 16:10, a nawet 16:9. O takich szczegółach jak możliwość wyłączenia niektórych zdublowanych funkcji MFD dla poprawy FPS, ustawienia wszelakich awarii czy zestaw komend do obsługi funkcji z klawiatury nie warto wspominać - po jednym z najlepszych samolotów do FSa można tego wymagać :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2009, 23:56:22 »
Bedzie recenzja pod FS9 no ale to jeszcze trochę  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 24, 2010, 23:19:26 »
Witam serdecznie! Mam problem z owym F/A-18. Otóż po wejściu do kabiny nie działają żadne powierzchnie sterowne oraz przepustnica, dodatkowo słychać sygnał dźwiękowy "flight controls". Próbowałem już chyba wszystkiego...  Proszę Was o pomoc.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 25, 2010, 03:35:31 »
To jest dla mnie pozycja obowiązkowa, Hornet to jedna z moich ulubionych maszyn z dzieciństwa (obok F-16, F-14 i MiGa 21), kiedy interesowałem się lotnictwem na poważne (znaczy z tego co było dostępne w księgarniach no i Amerykańskie filmy :002:). Właściwie to F/A-18 z Acceleration by mi wystarczył (jak na możliwości FSX) gdyby nie jego HUD :121:

PS. Szkoda że Amerykanie nie zostali przy tandemie F-14 myśliwiec przewagi powietrznej, ochrona lotniskowca, F/A-18 zadania szturmowe itp.

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 25, 2010, 18:23:21 »
Właściwie to F/A-18 z Acceleration by mi wystarczył (jak na możliwości FSX) gdyby nie jego HUD :121:
Istnieje fajny alternatywny HUD do Horneta (nawet gdzieś podlinkowany na forum), oferujący m.in. takie bajery jak ILS i TACANy na ruchomych lotniskowcach ;) Jednak na kolimację a raczej jej brak w defaulcie nic się nie poradzi, gdyż tkwi to w modelu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 12, 2010, 10:19:24 »
FLIR...

Teraz już wiemy, że w FSX wszystko jest możliwe do zrobienia.

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 12, 2010, 10:32:24 »
Jest tam jakiś model zniszczeń?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 12, 2010, 10:34:43 »
Awarie tak, ale wizualnego modelu zniszczeń raczej nie, choć po nich to się wszystkiego można spodziewać.

Jak oni ten FLIR zrobili to ja nie wiem. Być może zewnętrzną DLLką i efekt jest na postprocesie. Podobnie do tej DLLki co bloom robi.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 12, 2010, 10:35:17 »
Model zniszczeń ogólnie w FSach jest już bodajże od FS98, ale wymaga stworzenia stosownych animacji przez twórcę - stąd nieliczne produkty je mają (np A2A). Czy w VRS jest, nie wiem.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 12, 2010, 10:49:58 »
Moim zdaniem jest to po prostu trik graficzny i kreatywne wykorzystanie "swiateł Lotusa". Bez informacji na temat tego gdzie aktualnie jest eyepoint nie widzę innego sposobu, a jest to właśnie przykład czegoś co nie jest normalnie możliwe w FSX (odczytanie informacji o aktualnym położeniu kamery).

Wbudowanego wizualnego modelu zniszczeń w żadnym FS'ie nie ma. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby się namęczyć i odpowiednie animacje zrobić, ale raczej na odpadające skrzydełka nie ma co liczyć. U A2A to są też tylko iskry i połamane śmigło przy przyziemieniu.

Mnie najbardziej cieszy poprawiony wizualnie HUD.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 12, 2010, 11:02:14 »
Do czego w takim razie odnosi sie opcja visual_damage w ftlsim?

Setting this flag to 1 enables visual damage (e.g. parts breaking off) to be seen when crashing the aircraft into the scenery. Note: visual damage will only work if it is built into the aircrafts .mdl file.