Kibicc, ja miałem raz tę przyjemność, ale jako pasażer

Zarzuciłam Ci pisanie nieprawdy, gdyż oprócz niewątpliwie prawdziwej informacji o należności włączania ogrzewania rurki Pitota podczas lotu (niektóre "mądre" samoloty robią to same w odpowiednim momencie

) w Twój post wkradły się też nieścisłości na temat pozostałych instalacji chroniących przed osadzaniem się lodu i usuwających go.
Najprościej mówiąc, anti-ice zapobiega powstawaniu oblodzenia, a de-ice usuwa już powstałą warstwę lodu. Niektóre samoloty posiadają obie te "instalacje", ale akurat w 737 oddzielnego DE-ice nie ma - jeśli chcesz bardziej zgłębić temat, w połowie wątku w drugim linku jest fajnie wyjaśnione.
Instalację anti-ice w 737 można (przyznasz, że między można a trzeba jest istotna różnica

) włączać przed startem, jeśli warunki mogą powodować osadzanie się lodu już na ziemi. Gdy tych warunków nie ma, nie ma też po co włączać instalacji antyoblodzeniowej

Do tego podczas startu wing anti-ice (instalacja przeciwoblodzeniowa skrzydeł) w 737 automatycznie sie wyłączy.
Jednak trochę odeszliśmy od tematu

- Sochaszowi radziłbym wykonać lot bez użycia AS z neutralną pogodą w FSie, co pozwoli trochę zawęzić obszar poszukiwań przyczyny problemu.