Trasa z dzisiejszego poranka (choć z oczywistych przyczyn nie była robiona ciągiem w czasie rzeczywistymi podczas przelotów nad Atlantykiem pomagałem sobie przemieszczając samolot "myszka po mapie"), której głównym bohaterem jest Avro Vulcan od IRIS.

Ponieważ w komplecie skinów są dwie maszyny (XM597 i XM607) biorące udział w operacjach "Black Buck" - dalekodystansowe loty na bombardowanie Falklandów w czasie wojny brytyjsko-argentyńskiej w 1982r.
Loty rekordowo długie, wiec z braku cierpliwości, czasu, sensu i tankowców powietrznych długie przeloty sobie skracałem.
Najpierw zrobiłem mały trening w startach i lądowaniach z bazy na Wyspie Wniebowstapienia na maszynie XM597:

Potem lot bojowy na XM607 na trasie: Baza na Wyspie Wniepowstapienia (FHAW) do celu jakim jest Port Stanley na Falklandach (SFAL) i lądowanie przymusowe w bazie wojskowej koło Rio De Janeiro (Santa Cruz - SBSC). Nie do końca zgodne z historią bo w pierwszym locie (było siedem), którym brał udział XM607 samolot wrócił do bazy szczęśliwie (dopiero w szóstej misji samolot XM597 lądował przymusowo w Brazylii).

FHAW

"Nietoperz" bierze kurs na cel

Nad Atlantykiem w pobliżu Falklandów

Cel w polu widzenia

Port Stanley

I w drogę powrotną

Lądowanie w bazie Santa Cruz

Sceneria Falklandów - darmowa z Avsim'u "Falklands_2007" -
http://library.avsim.net/search.php?SearchTerm=Falkland+islands&CatID=fsxscen&Go=SearchSceneria (landclass) Ameryki Południowej i Afryki (nie sprawdzałem czy i na ile wpływa na wyspy atlantyckie) to XClass.