Autor Wątek: Szkoła Pilotów LOPP w Świdniku  (Przeczytany 3204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

concepcja

• Gość
Szkoła Pilotów LOPP w Świdniku
« dnia: Lutego 26, 2009, 15:16:25 »
Witam wszystkich!

Chętnie pomogę Wam w modelu 3D Szkoły Pilotów LOPP w Świdniku. Udało mi się już zrobić część, ale niestety nie miałem czasu, aby dokończyć. Nie robiłem tego pod kątem Flight Simulatora, a na potrzeby projektu "Świdnik na kartach historii" (www.historia.swidnik.net), w którym uczestniczę.

Tutaj znajdziecie kolekcję fotografii, które dotychczas udało się zebrać.
http://www.historia.swidnik.net/image/tid/283

Przedstawiają zarówno szkołę jak i hangary. Na ich podstawie bawiłem się w programie Sketchup i poniższe szkice są tego efektem. Są we właściwych proporcjach i zachowują właściwe odległości (w skali). Szacunkowo można podać rzeczywiste wymiary z dość dużą dokładnością.

Smaczku dodaje fakt, że po świdnickiej szkole LOPP nie został żaden ślad, w przeciwieństwie np. do Bielska-Aleksandrowice, które ma się dobrze.

Widok z kierunku NW.

Widok z kierunku S.

Widok z kierunku NW.

Widok z kierunku SW.

Jak widać model szkoły jest w większości ukończony. Hangary wyłącznie bryła. Jest szansa, że uda mi się dotrzeć do instrukcji odarniowania pola wzlotów, bo mam sygnaturę dokumentu w CAW. Czy moje informacje są dla kogoś z Was pomocne? Czy podjąłby się ktoś próby rekonstrukcji 3D budynku Szkoły Pilotów LOPP im. Edwarda Śmigłego-Rydza w Świdniku? Służę wszelkimi materiałami historycznymi i fotograficznymi, które posiadam.

Pozdrawiam,
Konrad

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2009, 21:23:30 »
Z checia zabralibysmy sie za projekt, ale brak mocy przerobowych!
Mysle, ze byloby o wiele czytelniej gdybs zalozyl nowy temat, bo lotnisko w Swidniku z Lososina Dolna nie ma nic wspolnego, a do tego napisal ten post na naszym forum. Link w asyganacie mojego podpisu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2009, 21:31:05 wysłana przez Incognito »

concepcja

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2009, 22:33:08 »
W takim razie, czy mogę prosić moderatorów o wydzielenie mojego posta do oddzielnego wątku i skasowanie tego, w którym właśnie piszę?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2009, 11:48:21 »
Witaj Konradzie!

Dziękuję za bardzo interesujące materiały i linki do fotografii. Z pewnością znasz materiał PAT z otwarcia szkoły opublikowany w maju 1939 roku. Fragmenty są na Youtube (wpisz "RWD-8"). W oryginalnej kronice jest jeszcze sprawozdanie z wizyty Śmigłego-Rydza oraz uroczystości w samym Lublinie.

Oglądałem wczoraj Świdnik na zdjęciach Google. Widać dwa hangary, po gmachu szkoły faktycznie nie ma śladu. Chyba zbudowano na nim halę montażową.
hangary są typowymi obiektami budowanymi pod koniec lat 30. w Polsce. Podobne stały w Ułężu (dębliński węzeł lotnisk), Małaszewiczach. Ich mniejsze wariacje są po dziś dzień w Nowym Targu czy Inowrocławiu (tak mi się wydaje, że to ten sam "rocznik" ;) )
Ze szkół lotniczych zachowały się też zabudowania na lotnisku w Masłowie oraz, jak sam wspomniałeś, w Bielsku - Białej.

Lotnisko jest do wykonania. Obecnie też nie mam "mocy przerobowych", ale na pewno znajdę chwilę w przyszłości, żeby zrobić taką scenerię.

Pozdrawiam,
Łukasz

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

concepcja

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2009, 13:44:47 »
Tak, znam materiał filmowy PAT. Po obejrzeniu filmu o RWD-8 dodanego przez użytkownika Pathe39 postanowiłem dotrzeć do oryginału. Tutaj jest ten pełny, o którym piszesz: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=tOhNYl46k4I

Co do lokalizacji budynku i hangarów to na wiosnę zaplanowane mam wejście na teren WSK (za okazaniem przepustki) z osobami, które wskażą pozostałości po fundamentach, jakieś resztki podobno istnieją. Szkoła stała mniej więcej w miejscu obecnego budynku administracyjnego. Hangary też w przybliżeniu w tej linii co obecne, ale te przedwojenne były zdecydowanie mniejsze. Miały ok. 32m szerokości.

Umówmy się tak. Ja pomału spróbuję to dalej ciągnąć i będę Was informował na bieżąco o postępach i nowych informacjach. Robię to w Google Sketchup, ale nie będzie myślę problemu z eksportem do popularnych formatów 3D. Tekstur też nie nakładam. Z czasem może komuś z Was uda się coś z tym zrobić dalej. Nie ukrywam, że gdyby udało się zrekonstruować budynek i infrastrukturę szkoły i lotniska byłby to ogromny sukces.

Pozdrawiam

concepcja

• Gość
Odp: Szkoła Pilotów LOPP w Świdniku
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2010, 12:56:25 »
Odświeżam wątek. Miesiąc temu udało się pozyskać oryginalne, przedwojenne plany architektoniczne (!) i plan sytuacyjny całości kompleksu Szkoły Pilotów LOPP w Świdniku.
Wznawiam pracę nad modelem 3D, tym razem już odpowiednio wymiarowane i zachowaniem rzeczywistych odległości.
Więcej szczegółów i zrzuty ekranu tutaj:
http://www.historia.swidnik.net/node/1751

Pozdrawiam wszystkich.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2010, 13:25:51 »
Fajnie!

Wiesz, że jest konwerter plików DAE eksportowanych przez SketchUp bezpośrednio do FSXowego MDL?

http://msmvps.com/blogs/arnogerretsen/archive/2010/01/19/modelling-for-fsx-using-sketchup.aspx

concepcja

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2010, 15:21:59 »
Świetnie. Nie wiedziałem o tym. W ogóle jeśli chodzi o modelowanie 3D to stawiam pierwsze kroki. O ile z modelem jestem przekonany, że sobie poradzę, o tyle teksturowanie i rendering wolałbym przekazać komuś, kto się na tym zna. Czy wyeksportowany model bez tekstur będzie dla Was zjadliwy? Oczywiście jeśli ktoś będzie zainteresowany tworzeniem tej scenerii.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2010, 15:50:08 »
Ja na pewno nie będę w stanie pomóc, mam za dużo na głowie, co do teksturowania, to w Sketchupie jest to dość proste (przynajmniej tak widziałem na tutorialach), renderingu do FSX się nie robi, eksportujesz obiekt, wstawiasz w FSa i tyle.

Poza tym, uwierz, nauczenie się modelowania zajmuje więcej czasu niż cała reszta :)

concepcja

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2010, 16:13:40 »
Skoro tak mówisz, to prawdopodobnie pozostanie przygotowanie dobrych tekstur. Do tej pory miałem złe doświadczenia z eksportem materiałów dla renderera Kerkythea, ale wynikało to z mojej niewiedzy i braku czasu na poznanie tego narzędzia. Modelowanie w Sketchup jest bardzo intuicyjne i nie było z tym problemów. Bawię się tym z doskoku, mniej więcej raz na miesiąc od blisko 2 lat.

Reasumując, kontynuuję temat i przygotowuję model. Będę informował o postępach. Na końcu pewnie zwrócę się do kogoś z Was o pomoc. Bo przecież fajnie by było zobaczyć jakąś RWD-8 przed hangarem w Świdniku :)

P.S. Administratorów proszę o nie kasowanie mojego konta tak jak to miało miejsce ostatnio. Jak widać wracam tutaj. Po długim czasie, ale wracam ;)

[gmod]Konta kasuje automat, w przypadku ponad półrocznego (o ile się nie mylę) nielogowania się na Forum - to bynajmniej nie jest "złośliwość" Administracji. Razorblade1967[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2010, 21:39:52 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2011, 15:43:10 »