Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)  (Przeczytany 86097 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: Ka-50)
« Odpowiedź #255 dnia: Sierpnia 17, 2012, 17:33:08 »
Postanowiłem założyć nowy wątek, bo temat wydaje mi się na tyle istotny, że szkoda, aby zagubił się w pomocy dla początkujących.
Na początek takie pytania.
Co to znaczy, że autopilot stabilizuje kanały pochylenia lub nachylenia? Czy stabilizuje je do takiego poziomu jaki jest ustawiony w momencie włączenia? Jeżeli nie to do jakiego poziomu?
Kiedy używać w autopilocie wysokości pomiaru ciśnieniowego, a kiedy radarowego?
Dodam, że chodzi mi o loty bez wyznaczonych punktów nawigacyjnych, Często z włączonym szkwałem i aktywnym uzbrojeniem.

A jednak zostaniemy tutaj. John Cool.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2012, 17:05:08 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #256 dnia: Sierpnia 29, 2012, 11:33:46 »
Odpisując na pytanie mam nadzieję , że rozróżniasz pochylenie od przechylenia(bardziej fachowo brzmi ;) ). Od momentu włączenia zaczyna działać autopilot(1 kanał lub wszystkie, zależy co włączysz).Stabilizuje do poziomu w jakim masz ustawione stery , np. lecisz poziomo -klikasz trymer i śmigłowiec leci tak jak pozostawiłeś stery przed kliknięciem trymera bez twojej ingerencji.Jeżeli w tym czasie robisz zakręt i w zakręcie klikniesz trymer ,to śmigłowiec będzie leciał w tych ustawieniach sterów bez twojej ingerencji.Należy pamiętać , że autopilot może stabilizować śmigłowiec tylko w pewnym zakresie pełnych wychyleń sterów (o ile pamiętam to na ka-50 jest to 20% ).
Wysokościomierz barometryczny działa na zasadzie oddziaływania ciśnienia atmosferycznego , tzn. utrzymuje wysokość w chwili włączenia go bez względu nad jakim terenem lecisz.A radiowys. utrzymuje śmigłowiec przyjmując jako punkt odniesienia teren (podłoże :) ).Tzn. jak lecisz nad pofałdowanym terenem to ś-c będzie leciał w "takiej samej" odległości od podłoża(będzie się wznosił jak będzie górka i zniżał jak dolinka he he).Nie wiem czy w grze jest uwzględniona min wys. do użycia wysokościomierza barom. ale to już moje wywody.
Ale litania  :P .Mam nadzieję ,że troszeczkę rozjaśniłem ;)
pozd

« Odpowiedź #257 dnia: Sierpnia 29, 2012, 23:14:55 »
Dzięki Arturo, fajnie to wyjaśniłeś, ale jeszcze oczywiście będę musiał spróbować w praktyce na ile dobrze Cię zrozumiałem.
Na razie zapytałbym jeszcze trymetr, którego w zasadzie do tej pory zupełnie nie używałem. Rozumiem, że działa to tak że za pomocą dżojstika wprowadzam śmigłowiec w żądany kurs włączam trymetr i mogę pościć dżojstik a śmigłowiec będzie dalej leciał tak jak bym nadal dżojstik trzymał? Jak to jest z włączaniem trymera, jest to włączenie klawisza, czy może przytrzymanie postawienie dżojstika w pozycji neutralnej i puszczenie?

« Odpowiedź #258 dnia: Sierpnia 30, 2012, 00:29:34 »
Jeżeli w tym czasie robisz zakręt i w zakręcie klikniesz trymer ,to śmigłowiec będzie leciał w tych ustawieniach sterów bez twojej ingerencji.
Ok, ale jak z takiego lotu powrócić do lotu poziomego na wprost?

« Odpowiedź #259 dnia: Sierpnia 30, 2012, 19:55:40 »
"Ok, ale jak z takiego lotu powrócić do lotu poziomego na wprost?"
Ustawić ś-c w locie poziomym i znowu użyć trymera :) .Musisz sobie przypisać przycisk trymera do joya.Na klawiaturrze domyślnie  jest "T" .
pozdr ;)

« Odpowiedź #260 dnia: Sierpnia 31, 2012, 13:28:27 »
Dzięki Arturo, własnie myślałem, że jest tak jak napisałeś tylko liczyłem, że może jest jakiś prostszy sposób, bo najbardziej od trymera odstraszało mnie właśnie ponowne stabilizowanie śmigłowca do zawisu lub wolnego stabilnego lotu na wprost, no zobaczymy, może faktycznie z trymerem będzie łatwiej.

« Odpowiedź #261 dnia: Września 28, 2012, 12:09:54 »
Witam,

To moje początki w poznawaniu KA-50, więc jeżeli napiszę zamiast łopata, szufla… sorry.
Do tej pory, parę lat, z przerwami latałem na A-10 (wow jak to brzmi, może USAF do mnie się odezwie).

Mam kilka pytań.
1. Czasami śmigłowiec zaczyna kręcić się wokół własnej osi. Co powinienem zrobić, żeby przejąć nad nim kontrolę.
2. Czy możliwe jest wylądowanie poza lotniskiem. Tak jak wspomniałem to moje początki i nigdy mi się to nie udało. Tylko nie wiem, czy przyczyną jest mój błąd, czy też symulator nie udostępnia takiej możliwości.
3. Gdy resetuję trymer, śmigłowiec na chwilę, dość gwałtownie pochyla się do przodu i obniża lot. Czy jest to normalne jego zachowanie czy też, robiąc coś nie tak.

Pozdrawiam

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #262 dnia: Września 28, 2012, 12:13:48 »
1. Kontrować orczykiem i nie doprowadzać do takiego ruchu.
2. Tak, tam gdzie jest płasko da się wylądować. Trzeba być delikatnym.
3. Przy resecie trymera śmigłowiec dostosowuje się do aktualnego położenia drąga.

« Odpowiedź #263 dnia: Września 28, 2012, 12:24:45 »
Dziękuję :)

« Odpowiedź #264 dnia: Grudnia 02, 2012, 12:04:11 »
Za bardzo nie wiem gdzie zamieścić ten temat.

Kupiłem BS2. Zainstalowałem. Kiedy wezmę tekstury, scenerię na max, a zasięg widzialności na medium to wtedy gra włącza się i tak:
- czasem się wyłącza
- nie widać zegarów w kokpicie- są puste miejsca po nich

Co może być nie tak?

windows 7, radeon 6800, intel core i 5

« Odpowiedź #265 dnia: Grudnia 02, 2012, 12:23:20 »
Za bardzo nie wiem gdzie zamieścić ten temat.

Kupiłem BS2. Zainstalowałem. Kiedy wezmę tekstury, scenerię na max, a zasięg widzialności na medium to wtedy gra włącza się i tak:
- czasem się wyłącza
- nie widać zegarów w kokpicie- są puste miejsca po nich

Co może być nie tak?

windows 7, radeon 6800, intel core i 5
Na początek może wgraj inne sterowniki do karty graficznej. Ostatnia wersja Catalis 12.11 jest dość wydajna. Ogólnie wygląda to na brak pamięci. Ile masz pamieci na karcie graficznej??
http://il2forum.pl/index.php?topic=5137.msg74259#msg74259

"Jeśli pilot zawali, pilot ginie. Jeśli kontroler zawali, pilot ginie."

« Odpowiedź #266 dnia: Grudnia 02, 2012, 12:38:22 »
Dokładnie 2549 MB

« Odpowiedź #267 dnia: Grudnia 02, 2012, 13:22:06 »
Ile masz RAMu w kompie? Nie licząc tego co masz na karcie. Sam przekonałem się 2 dni temu, że 4GB to za mało przy teksturach HIGH. U mnie gra się nie wywalała, ale dysk mielił niemiłosiernie. Na oficjalnym forum ED ludzie skarżyli się na niestabilność na systemach 32 bitowych, dlatego zablokowano możliwość wyboru tekstur HIGH w opcjach na takich właśnie systemach.

Zainstalowałeś DCS World i Ka-50 jako moduł czy masz wersję stand-alone?

« Odpowiedź #268 dnia: Grudnia 02, 2012, 13:31:50 »
Mam 4 gb. Nie wiem o co Ci chodzi z tymi zainstalowanymi wersjami?

Na sterowniku 12.11 w ogóle wywala mnie z gry nawet w mapie edytora.

Jakaś pomoc?

« Odpowiedź #269 dnia: Grudnia 02, 2012, 16:19:20 »
Wersja stand-alone przestała być rozwijana, ostatnia wersja to BS2 1.1.1.1. Teraz Black Shark wydawany jest jako moduł do darmowego DCS World. Więcej znajdziesz w tym temacie http://il2forum.pl/index.php/topic,15055.0.html