Czy ktos z was ma net z UPC ? Jak się sprawuje , łącze jest stabilne ?
Net z UPC (Chello) w interesującej Ciebie zapewne Bydgoszczy mam od kilku lat (nie chce mi się grzebać w kwitach, ale chyba jakoś od 6) - najpierw łącze chyba 1 czy 2Mb, potem zdaje się 6Mb (wtedy jeszcze nie było 10Mb - 6 to był max), a od ponad dwóch lat mam 20Mb. Zasadniczo przy testowaniu szybkości łącza różnymi metodami wychodzi to za co się płaci - pod tym względem brak uwag.
Łącze stabilne (brak problemów przy stawianiu serwerów wymagających gier jak LO), przez te 6 chyba lat miałem tylko 2 przypadki braku dostępu do sieci z winy dostawcy - raz jakaś większa awaria na osiedlu (nie było też kablówki) i raz uszkodzenie czegoś w budynku (tylko brak netu).
Co do jakości łącza nie mam uwag i jestem zadowolony. Niestety nie ma róży bez kolców - pietą achillesową tej firmy jest chyba obsługa rachunków i usług klienta. Biura lokalne nie mają telefonów i wszystko trzeba załatwiać albo pojawiając się tam osobiście albo z "przytłumionymi" konsultantami z "centrali" (jedyny dostępny numer, nie da się dodzwonić do jakiegoś kierownika czy innej może kompetentnej osoby itd.). Personel ostatniego sortu - pewnie za najniższą pensję i bez kwalifikacji. Dotarcie do ich umysłów jest ciężkie - wyjaśnienie prostego błędu, który zrobili w fakturze, zajęło mi 2 miesiące i kilka rozmów z ludźmi (stąd to nie przypadek jednego kiepskiego pracownika, który przecież może zdarzyć się wszędzie - to jakaś tamtejsza norma) nie mającymi chyba najmniejszego pojęcia o fakturach, matematyce - coś strasznego, normalnie mi iloraz inteligencji spadał o parę punktów przy każdej rozmowie.
Ale ogólnie taki błąd też mi się zdarzył raz w ciągu ponad pięciu lat, to ogólnie biorąc pod uwagę wysoką jakość dostarczanego neta - mam pozytywną opinie o firmie, jako dostawcy tej usługi (z TV od nich też nie mam problemu).