Autor Wątek: Nekrolog [']  (Przeczytany 95598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nekrolog [']
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwca 01, 2019, 21:26:07 »
[']

« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2019, 22:02:59 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwca 02, 2019, 12:42:36 »
Daję to tutaj bo chłop jednak zmarł, choć istotą mego postu jest denazyfikacja a raczej jej kompletny brak w Niemczech. Poniżej nekrolog z wymienionymi hitlerowskimi orderami. Nie ma problemu, by się nimi chwalić w jednej z największych gazet niemieckich a nawet europejskich.
Europa wspólnych wartości k@#$&!

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwca 02, 2019, 13:20:17 »
Bez przesady Rutkov to trochę popadanie w paranoje. Poza tym tego już tam nie ma. Został sam nekrolog, więc może być fail.

https://lebenswege.faz.net/traueranzeige/rudolf-von-ribbentrop/55271477

Osobną sprawą jest, że zrzec się tych odznaczeń raczej nie mógł. Poza tym z tego co pamiętam Krzyż Niemiecki był po 1945 roku dopuszczony do noszenia bez haczyka, Krzyż Rycerski to odznaczenie starsze niż DWS, a ta ostatnia złota przypinka to za odniesione rany lub śmierć na opolu walki (swoją lub kogoś z rodziny).

Nie ma sensu się spinać, nie wiadomo jaki miał stosunek do tego. Nie bronię faceta ale nie widzę powodów aby to wyciągać i nad tym debatować. Nie pierwszy i ostatni z tamtego pokolenia któremu przyszło żyć w pokręconych czasach.

Ps. Poproszę bez politycznych wycieczek.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #318 dnia: Czerwca 02, 2019, 14:43:51 »
Niepolitycznie będzie
Zdjęcia orderów ktoś dodał w internecie dla wizualizacji.
Mnie chodzi o to że się tym chwali rodzina, on służył w Waffen SS, mogli sobie już darować wymienianie tych odznaczeń. A jak już szli na całość to dlaczego nie podali odrazu że był dumnym oficerem dywizji DAS Trochę, Leibstandarte i Hitlerjugend. Wstydzą się?

Teraz zauważyłem komentarze pod nekrologiem, to jest dopiero ciekawe.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #319 dnia: Czerwca 02, 2019, 16:23:17 »
Takie życie. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i widocznie co kraj to obyczaj. Nie zmienia to faktu, że odznaczenia wysokie, to się nimi rodzina pochwaliła... jak przystało na szlachcica ;). Może rodzina się tym szczyci, tęskni za tamtymi czasami, ale to nie jest przekrój całych Niemiec. Podchodzę do tego w ten sposób. Patrząc na to co się dzieje 20 kwietnia w Niemczech to czubów nie brakuje, tak samo jak u nas w Dniu Niepodległości i komentarze nie są lepsze. Nie ma się czym ekscytować.

Służył gdzie służył, może z tego wynikają komentarze. W jego pokoleniu każdy gdzieś służył. Nie wiem Rutkov ale nie generalizowałbym.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #320 dnia: Czerwca 02, 2019, 18:37:31 »
Zgadzam się z Kolegą Rutkovem, wyraźnie na przestrzeni przynajmniej ostatnich dwóch dekad widać zorganizowane rozmywanie odpowiedzialności mające miejsce za naszą zachodnią granicą. Najlepiej podsumował to nieodżałowany Janusz Głowacki, cytat z głowy " Kiedyś było wiadomo kto wywołał wojnę - Niemcy, potem pojawił się dziwny naród naziści i Niemcy zniknęły".

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #321 dnia: Czerwca 02, 2019, 18:57:00 »
Ja w ogóle nigdy nie wiedziałem, że Ribbentrop miał syna, i to walczącego w SS, i to na wielu frontach, i że teraz dopiero umarł... Jakoś nie było o tym nigdzie, teraz też jest wielka dziura w Wiki i w tzw. internetach... Dziwne, nie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #322 dnia: Czerwca 02, 2019, 20:37:41 »
Każdy wierzy w co chce wierzyć ;).

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #323 dnia: Czerwca 03, 2019, 16:30:47 »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Czerwca 05, 2019, 16:23:41 »
Kurde.

Pod koniec szarej komuny, pojawił się Funky Koval.
Petarda.
Na dokładke Ais z planety Des.
Podówczas kontakt z SF, sprowadzał sie do zakupu raz na kwartał, czarnego zeszytu Iskry, zawierającego głównie radziecką SF. To akurat bardzo pozytywny aspekt, bo radziecka/rosyjska SF to absolutny top, zaraz po Lem'ie i Larry'm Nievien'ie.

Szkoda, bardzo szkoda.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #325 dnia: Lipca 03, 2019, 22:02:22 »
Zmarł Lee Iacocca, legenda motoryzacji.
https://www.tvp.info/43332513/nie-zyje-legenda-amerykanskiego-przemyslu-samochodowego

Wysłane z mojego SM-T835 przy użyciu Tapatalka

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #326 dnia: Lipca 09, 2019, 22:26:18 »
Ross Perot, dwukrotny "prawie" prezydent USA...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #327 dnia: Lipca 24, 2019, 21:08:29 »
19 lipca 2019 zmarł Rutger Hauer. Miał 75 lat. Mi najbardziej kojarzy się z rolą replikanta Roya Battyego serii Nexus-6 w "Łowcach Androidów" i ten cytat:
Widziałem rzeczy, którym wy ludzie nie dalibyście wiary. Statki szturmowe w ogniu sunące nieopodal ramion Oriona. Oglądałem promieniowanie skrzące się w ciemnościach blisko wrót Tannhausera. Wszystkie te chwile zostaną stracone w czasie jak łzy w deszczu. Pora umierać.
Majstersztyk aktorstwa.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #328 dnia: Lipca 24, 2019, 21:30:29 »
Czyli jednak nie był replikantem :(.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Lipca 24, 2019, 22:14:46 »
Jak na replikanta Nexus6 75 lat to ładny wynik, bo mieli limit czterech lat.

Cześć jego pamięci.... [']