Witam,
chciałbym pochwalić się małym sukcesem związanym z zasilaniem kokpitu (elektroniki).Stosuję rozwiązania (karty) OpenCockpits.W początkowym etapie budowy kokpitu stosowałem podstawową kartę Master,która komunikuje się z PC przez LPT.Oprócz tej karty mam 3 karty Display.Wszystkie karty są zasilane z zewnętrznego zasilacza od starego PC.Dokupiłem ostatnio od OC kartę USB Epxpansion,która komunikuje się z PC przez USB i steruje kartą Master przez LPT.Kartą można zasilać przez USB z PC lub z zewnętrznego zasilacza.W rozwiązaniu OC pin1 (+5v) z gniazda USB jest połączony z pinem zasilania zewnętrznego +5V.Czyli napięcia +5V są połączone równolegle.Trochę długi wstęp,ale potrzebny aby zrozumieć mój problem.
Połączyłem nową kartę USB Expansion do PC oraz Master.Nowa karta była zasilana z PC przez USB a pozostałe z zewnętrznego zasilacza.System pracował poprawnie,ale miał jedną wadę.Jeśli wyłączyłem na moment zewnętrzny zasilacz to nie chciał się włączyć ponownie,tak jakby był blokowany napięciem z USB.Wyjęcie przewodów LPT oraz USB z karty powodowało,że można było włączyć zasilacz ponownie.Zgłosiłem problem do OC,ale stwierdzili,że może zasilacz zewnętrzny ma za mały prąd (co jest oczywiście nieprawdą).Zapytałem także czy mogę podłączyć równolegle do +5V (USB pin1) zewnętrzne napięcie +5V do karty USB Expansion.Nie otrzymałem odpowiedzi.
W związku z czym odciąłem zasilanie +5V wspomnianej karty od PC (3 przecięte ścieżki oraz 3 mostki na płycie) i podłączyłem napięcie zewnętrze.Teraz jest o.k.Zawiadomilem OC o moim rozwiązaniu problemu.Dodatkowa korzyść jest taka,że po wyłączeniu PC nie świecą 7-seg.LED z USB.Nie było to intensywne świecenie,ale widoczne.