Więc tak:
primo PSX jest to kontynuacja Precision Simulator 744 (747-400) obecnie jest w fazie końcowej i zapowiadany jest na 1 kwartał 2010 cena ok 500$ - zależny od zainteresowania - im większe tym taniej. Został całkowicie napisany od nowa (przecież nikt już nie używa turbo Pascala

) a zważywszy independent platform jako język wybrana została Java (z jednej strony dziwne bo jakoś szaloną szybkością ona nie grzeszy ale za to można nawet na komórkę to napisać).
Dla wyjaśnienia PSX oznacza "Precision Simulator 10.0" tak jak by miał mieć coś wspólnego z FSX

ale nie mój w tym problem co i jak się nazywa

Aktualnie jeśli ktoś chce coś napisać żeby z tym działało to najlepiej już teraz przygotować zainteresowanie jest spore a wsparcie sprzętu od dnia premiery pomaga sprzedawać ów sprzęt, Dlatego zwróciłem uwagę na ten temat.
Generalnie większość producentów np FlightGear pisze już sterowniki do PSX z symulatorem poprzedniej generacji działają wszystkie znane platformy w tym OC,FSBUS etc teraz FSbus jest jeszcze nie wspierany z tego co wiem ale ma być tylko chętnego nie ma do napisania sterowników

Dla pocieszenia powiem, że większość kodu ADD-ON to kod w C/C++ wiec jazdy wielkiej nie będzie. Mile widziane wsparcie sterowników dla linuxa bo cześć ludzi siedzi na BSD i LINUXIE.
Być może kiedyś rozrośnie się o jeszcze jakieś samoloty tego nie wiem a do premiery się za wiele też nie dowiemy.
Jak o czymś zapomniałem to pytajcie jak wiem to dopowiem