Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #600 dnia: Lutego 26, 2010, 19:31:25 »
Panowie vito_zm i codeking!!!
Kawał dobrej roboty, gratuluje. Z tego co mi wiadomo, to jesteśmy pierwsi którym udało się uruchomić wszystkie wskaźniki prawej konsoli na servo-mechanizmach  :001: (O Falconie piszę, rzecz jasna.)

« Odpowiedź #601 dnia: Lutego 26, 2010, 19:36:44 »
To już tylko pozostało opatentować i sprzedawać  :004: Taki żart oczywiście.

Ciesze się, że mogłem pomóc, czekam jeszcze na jakiś filmik, na którym będzie ładnie widać działanie wszystkich wskaźników (za mniej niż 300 Euro  :001: ).

« Odpowiedź #602 dnia: Lutego 26, 2010, 19:50:04 »
Dodam tylko,że na viperpits też jest zainteresowanie tym projektem.

« Odpowiedź #603 dnia: Lutego 27, 2010, 15:08:54 »
Brawo Panowie!
W takim razie zabieram się za rozszrzenie dla serwo do mojego projektu.

« Odpowiedź #604 dnia: Lutego 28, 2010, 16:20:04 »
To już tylko pozostało opatentować i sprzedawać  :004: Taki żart oczywiście.
Nawet o tym nie myślę. Zainteresowanie małe a w takiej wersji jeśli ktoś nie buduje kokpitu, to nie ma sensu. Można pomyśleć o projekcie wersji biurkowej, taki mini panel w estetycznie wykonanej obudowie. Tym mogę się zająć, jednak budowa już w własnym zakresie. Mimo prostoty urządzenia ręczne wykonanie do łatwych nie należy. Wszystko musi być precyzyjnie wycięte i dopasowane. Nie mówię, że to nie możliwe, jednak łatwiej zlecić to firmie która wytnie na CNC lub laserze. Jeśli pojawią się chętni mogę zrobić dokumentacje.

Dodam tylko,że na viperpits też jest zainteresowanie tym projektem.
Jakaś alternatywa dla chyba jedynego projektu, który tam sprzedają :)

Skalarki,
liczę na Ciebie. Jeśli się uda, będzie to projekt wolny od komercyjnych rozwiązań ;)

A teraz filmik, zapomniałem włączyć podświetlenie, ale chyba widać jak wasz skrypt działa?
http://www.youtube.com/watch?v=ZQeTpNpY-Vg

« Odpowiedź #605 dnia: Lutego 28, 2010, 17:42:50 »
Bardzo ładnie to wyszło.Ten pomysł z FF na LCD jest bardzo dobry.DED jest też dobrym pomysłem,ale jest trochę małe,takie mam wrażenie.Moje gratulacje EGHI.Czas pomyśleć o nowym projekcie może DED.

« Odpowiedź #606 dnia: Marca 28, 2010, 12:22:05 »
Witam,otrzymałem od EGHI panel z wskaźnikami.Moje gratulacje dla projektu oraz jego wykonania.Tutaj precyzja wykonania jest bardzo istotna.Mam na myśli łożyskowanie,luzy pomiędzy zębatkami oraz wzajemne relacje pomiędzy elementami.Słowa uznania dla EGHI.Pozostał jeszcze u mnie jeden problem do rozwiązania,przyklejenie osłon z pleksi do obudowy.Zastanawiam się jak to zrobić nie niszcząc osłon.Konkretnie jaki użyć do tego celu klej.Na drugim zdjęciu jest projekt z viperpits (300 EUR plus cena 4 silniczków 80 EUR).Tutaj użyto prawdopodobnie uszczelek z gumy,tak myślę.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jaki użyć klej do przymocowania osłon proszę o radę.

« Odpowiedź #607 dnia: Marca 28, 2010, 15:38:47 »
vito,
 sam jeszcze nie zainstalowałem tych szkiełek u siebie. Najlepszy klej do tego celu to bezbarwna masa, wyciskana z pistoletu elektrycznego. Nie uszkodzi plexi, dobrze trzyma i w razie potrzeby łatwo to zerwać.
 Pomysł z gumą jest dobry, też o tym myślę. Może jakąś starą dętkę od roweru równo przyciąć w paski, naciągnąć na szkiełko i przykleić? Guma zamaskuje miejsce klejenia i zrobi się czarna obręcz.

« Odpowiedź #608 dnia: Kwietnia 09, 2010, 22:30:48 »
Powstaje nowa platforma dla sim-builder'ów - simOUT. Wspólnie z Zającem kombinujemy proste w budowie i tanie urządzenia do sterowania wyświetlaczami LCD (HD44780), diodami LED, wyświetlaczami 7-segmentowymi i może coś jeszcze (serwa). Interfejsem połączeniowym z PC jest RS232, archaizm, ale z powodzeniem będzie można zastosować przejściówkę na USB. Sterowanie oczywiście z aplikacji DomowyKokpit (odpowiedni moduł już powstaje). Główne założenie projektu to "tanie i proste", żeby złożenie i uruchomienie nie było trudniejsze od MJoy'a.

Prototyp pierwszej płytki (4xLCD + 40xLED) po drobnych poprawkach ożył :)

Info i zdjęcia na stronie: http://www.simout.wa.pl/

« Odpowiedź #609 dnia: Kwietnia 09, 2010, 22:57:23 »
Panowie!

Genialny pomysł z tym projektem. Jestem raczej ograniczonym elektronikiem lecz na bazie planów i opisu będę w stanie wykonać sobie zabawki o których rozmawiacie w tym wątku (i nie tylko). Wiedzcie, że macie na prawdę spore grono obserwatorów. Osobiście czynnego udziału w rozmowach nie biorę (nie chcę się przypadkiem zbłaźnić  :020:) ale czytam z wypiekami na pysku.

Gratulacje raz jeszcze!

« Odpowiedź #610 dnia: Kwietnia 10, 2010, 06:56:25 »
Gratuluję,jest to bardzo dobry projekt.Jeśli będzie tak łatwy w uruchomieniu jak MJoy to może być następnym "hitem" na tym forum.Budując pierwszy kokpit na bazie MJoya musiałem zrezygnować z alarmów z powodu braku odpowiedniej karty (prostej w obsłudze).Teraz każdy może rozpocząć budowę paneli do kokpitów na bazie MJoya,projektu Damosa oraz simOUT.
Moim zdaniem najważniejsze w tym projekcie jest to,że jest zintegrowany z softem DK.DK ma tę zaletę,że umożliwia sterowanie elementów wykonawczych z symulatora np.Falcona lub FSX.
Jeszcze raz gratuluję i mam pytanie.Przypuszczam,że użyliście uP.Jak będzie programowany (PonyProg)?

« Odpowiedź #611 dnia: Kwietnia 10, 2010, 10:44:48 »
Zastosowany jest mikrokontroler Attiny2313, programowanie przez PonyProg takim samym programatorem jak MJoy. Złożenie całości jest naprawdę proste i nawet mniej lutowania niż w MJoy bo nie trzeba lutować tylu diod.

« Odpowiedź #612 dnia: Kwietnia 10, 2010, 18:54:16 »
To ułatwi programowanie.Policzyłem wyjścia na LCD oraz LED,jest ich 4 + 40 tak jak jest w opisie.Są tam też inne "piny-łączówki".Powstaje następne pytanie dotyczące 7seg-LED.Czy będzie to fizycznie inna karta ,czy dodatkowa "córka"?
Ja nie mam wyprowadzonych na zewnątrz styków RS232 oraz LTP,dlatego jestem zainteresowany testem tej karty z przejściówką USB-RS232.Czy będziecie robić testy związane z tym interfejsem?Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupu płyty drukowanej,przybliżony termin oraz wstępna cena.

« Odpowiedź #613 dnia: Kwietnia 10, 2010, 23:48:25 »
WoW Panowie pełne uznanie dla Was.
Tego nam brakowało, o ile FSLCD był pewnym rozwiązaniem, to jednak pakowanie wszystkich danych wyjściowych na jeden czy dwa wyświetlacze LCD wg mnie nie było eleganckim rozwiązaniem.
Tutaj już widzę 4xLCD, do tego diody świecące, i zapowiedź kontroli LEDów 7segmentowych - w końcu prosty simbuilder będzie mógł wyprowadzić upragnione kontrolki oświetlenia oraz stanu podwozia.

W razie czego służę oprawą na http://mjoy16.googlepages.com

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #614 dnia: Kwietnia 11, 2010, 11:06:03 »
Powstaje następne pytanie dotyczące 7seg-LED.Czy będzie to fizycznie inna karta ,czy dodatkowa "córka"?
Będzie dodatkowa płytka-córka dołączona do tej pokazanej na stronie. Jeśli będzie trzeba to będzie ona także samodzielna bo to nie jest duży problem.

Cytat: vito_zm link=topic=11756.msg224991#msg224991   date=1270918456
Ja nie mam wyprowadzonych na zewnątrz styków RS232 oraz LTP,dlatego jestem zainteresowany testem tej karty z przejściówką USB-RS232.Czy będziecie robić testy związane z tym interfejsem?
W tym tygodniu sprawdzę działanie z przejściówką USB.

Cytat: vito_zm link=topic=11756.msg224991#msg224991   date=1270918456
Kolejne pytanie dotyczy możliwości zakupu płyty drukowanej,przybliżony termin oraz wstępna cena.
To zależy jeszcze od testów, u mnie płytka działa, wprowadzam jeszcze poprawki do wsadów. Zając musi też płytkę sprawdzić żeby potwierdzić działanie. Więc może uda się w przyszłym tygodniu kombinować już zamówienie docelowej płytki. Płytka jest mniejsza od płytki MJoy'a więc cena nie powinna być większa. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że pierwsze zamówienie będzie także zawierać trwałą dokumentację więc im więcej płytek będzie zamówionych tym tańsza będzie jedna sztuka.

Tutaj już widzę 4xLCD, do tego diody świecące, i zapowiedź kontroli LEDów 7segmentowych - w końcu prosty simbuilder będzie mógł wyprowadzić upragnione kontrolki oświetlenia oraz stanu podwozia.
Wyświetlacze 7-segmentowe są już obsługiwane bo 40 diod to 40/8 = 5 wyświetlaczy 7-segmentowych. Planowane są płytki z obsługą 5 wyświetlaczy a także duża płytka dla wyświetlaczy, która obsłuży 30 wyświetlaczy.

Więcej o samych płytkach może napisać Zając bo On je projektuje i wychodzi mu to znakomicie :)