Ale żeby mieć USB to trzeba albo zastosować MicroChip'a albo przynajmniej Atmega8. Koszty rosną, ilość elementów również. Miałem już gotowe te urządzenia
Ja myślę,że problem jest po stronie oprogramowania USB.Damos miał ten interfejs opracowany,ale zniknął z forum.OC stosuje uP,które mają USB w kości.Cena nie jest wygórowana.Problem jest także w tym,że projektanci w tym przypadku Codeking mają opanowane określone uP.Poznanie nowego uP to koło 200 str dokumentacji.Jest jeszcze problem programatora,ale to można rozwiązać.Ja też się zastanawiałem czy nie wejść w programowania określonej rodziny uP,ale doszedłem do wniosku,że straciłbym około roku na ten temat.Dlatego uważam,że lepszym pomysłem jest współpraca np.Zając Codeking,gdzie każdy ma jakąś umiejętność.
Bardzo liczyłem na duet Damos Codeking,ale ten pierwszy zniknął z forum.Sundowner wiem,że jesteś programistą,może coś doradzisz.Można próbować zastosować inne rozwiązanie np.wyspecjalizowany układ dla USB podłączony do uP.W tym przypadku programista nie musi stosować innego uP.
Wiem,że na forum są programiści,ale w roli raczej kibiców,dlatego Codeking jest praktycznie sam.
Gratulacje Zając bardzo ładnie to zrobiłeś.
Jeszcze jedna uwaga na koniec.Śledziłem postęp w opracowywaniu nowych kart w OpenCockpits.Wystartowali skromnie sterując Master z LPT (sygnały TTL).Później zastosowali interfejs USB oraz nową kartę do połączenia z PC,ale pozostawili starą kartę Master,która współpracuje z nową.
Czyli zrobili krok do przodu (nowa karta z USB),ale pozostawili stare rozwiązanie Master.Jednocześnie powstały nowe karty,które mogą pracować autonomicznie poprzez USB np.USBServo lub USBLCD.Największą zaletą projektów OC jest soft a konkretnie SIOC,oraz programy do testów.Jeśli chodzi o hardware to nie mają najnowszych rozwiązań.Projekt Skalarki jest bardziej zaawansowany technologiczne.
Reasumując największą zaletą nowego projektu nie jest hardware,ale DK.Nawet projekt Skalarki będzie "martwy" dla mojego symulatora jeśli ktoś nie napisze programu łączącego platformę z symulatorem.
Jeśli ktoś na forum najlepiej programista znający USB może się włączyć do dyskusji to będzie to z pożytkiem dla projektu.