Autor Wątek: squadron markings by Rola  (Przeczytany 9252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kos

• Gość
squadron markings by Rola
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 18, 2003, 23:07:43 »
Swietna robota - wyrazy uznania!

Micho

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 19, 2003, 15:21:50 »
super oznaczenia RESPECT :!:

mam tylko wątpliwość
 w żrodłach moich ( Cynk "PSP  w wojnie" i  "Godło i barwa w lotnictwie polskim" Kowalskiego Tomasza ) znalazłem

306 UZ
nosił szachownice pomiędzy literami U i Z a nie na dziobie
a godło miał dużo bliżej kołpaka niż na Twoim screene ( mniej wiecej na linii łączącej koniec wydech i przednie łączenie skrzydła z kadłubem )

303
( chyba graf o tym juz pisał ) generalnie szachownica za owiewką choć np na samolocie Urbanowicza jest tak jak Ty to zrobiłeś

tak na marginesie jedyny dyon który nie nosił szachownic w czasie BOB

302 poznański
szachownice głównie pod owiewką a nie z przodu

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 19, 2003, 17:52:26 »
Micho - masz absolutną rację, ale nie czytałeś mojego postu do końca:
Cytat: Rola
Jak widzicie użyłem skinu Snorriego i dolepiłem szachownicę. Ja wiem - one miały różne umiejscowienia, ale że robię emblematy a nie skiny musiałem to jakoś ujednolicić.

Czyli:
- To nie jest kolekcja skinów. Gdybym robił skiny to wszystkie samoloty miałbyby szachownice we właściwym miejscu. A tak wybrałem miejsce często stosowane, choć nie jedyne możliwe (w UZ było w U albo w Z, w innych za owiewką, pod, przed, na silniki itp.)
- Jako, że gra wymusza lokację i rozmiar emblematów musiałem na coś się zdecydować.
I jest tak jak jest.

Dla pocieszenia proszę porównać kilka "polskich" skinów na il2skins.com - widziałem taki bez emblematu, z krzywą szachownicą, ze złym kodem dyonowym...

P.S. Dziś kupiłem "PSP" Cynka, 2 tomy!  :P  :D
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Micho

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 19, 2003, 20:55:27 »
:oops:  o durny ja i wszy moje  :!:

rzeczywiście nie czytałem całego Twego postu - spojrzałem na screeny i jazda - przepraszam

Cynk jest ok ale podobnie jak wielu innych autorów polskich trochę gloryfikuje polskich lotników i przez to czasami brak mu obiektywizmu  ( dla jasności też ich podziwiam ), co prawda nie przegina tak bardzo jak np Bekker w stosunku do niemieckich ale jednak ..

Cynk "popełnił" też całkiem fajną książkę "Polskie lotnictwo myśliwskie w boju wrześniowym" podobnie jak "PSP w wojnie" lektura obowiązkowa !!!

ps
a myslałeś o skinach Juga  Gładycha albo Łanowskiego ?

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 19, 2003, 23:15:40 »
Jug Capt. Witolda Łanowskiego jest tutaj.

Jug Boleslawa Gładycha jest tutaj.

Micho

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 20, 2003, 09:55:11 »
dzięki za namiary !!!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 21, 2003, 16:11:34 »
Uje sliczne Jugi bugi :D Danke!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 21, 2003, 16:48:12 »
Śliczne, po prostu sliczne!
Jedno pytanie: Jak zrobić zeby każdy mógł polatać na takim cud oznaczonym Hurricane?
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 21, 2003, 17:34:52 »
Acha! Zapomniałem dodać co napisałem na IL-2 Center:  :lol:

Już wkrótce znajdę odpowiednie miejsce i każdy będzie mógł polatać z takimi emblematami. Nie omieszkam was zawiadomić (w tym threadzie) jak już to się stanie.

Proszę dajcie mi trochę czasu na to...  :wink:

Kanalkrank

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 22, 2003, 21:24:49 »
Fajne linki. Ale w dogu zanim to się wszystko załaduje to jednak potrwa. FB to nie Ił2 gdzie skiny ładowały się  bez problemu. :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 22, 2003, 22:59:47 »
Cytat: Kanalkrank
Fajne linki. Ale w dogu zanim to się wszystko załaduje to jednak potrwa. FB to nie Ił2 gdzie skiny ładowały się  bez problemu. :D

Wszystko zalezy od lacza, dobre lacze szybko sie pojawia, cienkie lacze to hohoho i jeszcze troche. Wiem ze w tej wersji FB Oleg obiecal poprawic komunikacje online - zbudowali chyba calosc od podstaw.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Kanalkrank

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 23, 2003, 11:49:32 »
Wszystko zalezy od lacza, dobre lacze szybko sie pojawia, cienkie lacze to hohoho i jeszcze troche. Wiem ze w tej wersji FB Oleg obiecal poprawic komunikacje online - zbudowali chyba calosc od podstaw.[/quote]

Oleg wiele rzeczy obiecał. :D  :D

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 24, 2003, 00:02:51 »
Mam do was pytanko:

Gościu robi Bristol Beaufightera II oraz VI - a na nich latał nasz dywizjon.
ALE 307th RAF (Polish) Squadron "Lwowskie puchacze" miał godło malowane TYLKO na samolocie Boulton Paul "Defiant".

To co: zrobić (i "nagiąć" historię) czy nie robić???

Zoom

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 24, 2003, 10:23:09 »
Mnie się wydaje, że nagiąć historię.
Wszystkie dotychczasowe oznaczenia są w tak nieprawdziwych miejscach i tak dziwnej wielkości, że to już nie ma znaczenia. Poza tym jrst możliwe, że jakiś pilot sobie jednak to llogo namalował. To że nie było zarządzenia dowódcy o malowaniu, nie znaczy że nie było używane.
A malowali na defiantach?

JMG

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 24, 2003, 12:01:19 »
Cześć!!
Nagiąć, nagiąć, ... historia zna już nie takie nagięcia, i co? I nico! A przynajmniej młodzi poznają nieco histori, no i będzie trochę  ładniej... :)