Autor Wątek: Elektryka modeli RC  (Przeczytany 5580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Elektryka modeli RC
« Odpowiedź #15 dnia: Września 05, 2009, 23:00:23 »
  • Nie jest to kryterium bardzo ważne, ale dobrze gdyby silnik nie pobierał prądu więcej niż 0.5A.

Tak z ciekawości zerknąłem, co jest do dostania.
Ten parametr to chyba nie do osiągnięcia, nawet takie maleństwo nie mieści się z parametrami.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9664&Product_Name=HobbyKing_AP03_4000kv_Brushless_Micro_Motor_(3.1g)
Zresztą, zerknij może coś wybierzesz.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=220

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Września 05, 2009, 23:44:14 »
Wartość 0.5A byłaby miła z powodu możliwości zasilania przez USB, lecz jak sam zauważyłeś jest praktycznie nie do uzyskania, więc i tak trzeba będzie zastosować zewnętrzne zasilanie.

Przeglądam te silniki, ale jak na razie wszystkie o obrotach poniżej 220kV (zakładam zasilanie 6V) są cholernie wielkie - praktycznie 60% gabarytów samego mechanizmu. Na jak niskim napięciu te silniki mogą działać dając nadal 90+W ?

« Odpowiedź #17 dnia: Września 06, 2009, 15:07:49 »
Napięcie 6V wystarczy dla każdego z tych silników, jest to dolna wartość napięć, dla jakich te silniki są robione, docelowo dla pakietów 2 celowych lub większych, gdzie nominalne napięcie 2 cel jest 7.4V a dolne właśnie 6V. Określona przez Ciebie moc 90+W ogranicza zakres wielkości do mniejszych silników i zastosowania przekładni, bo nie ma sensu wielokrotnie przekraczać moc wymagana przez zastosowanie silnika o mniejszym kv.
Ja cenię sobie silniki tego producenta: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_listCategoriesAndProducts.asp?idCategory=250&curPage=1&v=&sortlist= , masz tu podaną moc więc łatwo sobie wyrobić pogląd na potrzeby i osiągi. Dla zmniejszenia obrotów w mniejszych rozmiarach silników można by się pobawić w odpowiednie przewinięcie, ale od tego to ja fachowcem nie jestem.
Generalnie są to silniki modelarskie, gdzie parametry wytwórcy dopasowane są do potrzeb odbiorcy i przeznaczonych konstrukcji, a tu małe modele wymagają silników o kv dostosowanych do zasilania 2-4 celowego, duże mają mniejsze obroty, dlatego że stosuje się tam pakiety 6 i więcej celowe do zasilania. Trzeba by poszperać, może bardziej by się nadały jakieś silniki stosowane w elementach automatyki przemysłowej.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #18 dnia: Września 06, 2009, 15:31:37 »
W silnikach do automatyki maszyn szperałem, niestety gabaryty tam są również spore, a ceny znacznie większe. W komponentach modelarskiej znowu łatwiej o części zamienne, a komponenty produkowane w sporych seriach - wiec i relatywnie tanie... no i duży (za duży ;) ) wybór.

W zasadzie jeżeli wstawić przekładnie redukcyjną, przed główną przekładnią śrubową, to nie sprawiałoby problemu - a sama przekładnia śrubowa może w moim projekcie mieć max przełożenie 1:100 ze względu na gabaryty. Więc przykładowo biorąc silnik 1200kV trzeba by wstawić przekładnię redukcyjną 1:5 lub wyższą (pozwoli zredukować gabaryty przekładni głównej). Jakie przekładnie są stosowane w modelach samochodów i łodzi ? Tam przecież śruba, czy koła nie obracają się z paroma tysiącami obrotów

« Odpowiedź #19 dnia: Września 06, 2009, 15:40:22 »
Post pod postem, bo nie mogę już edytować.
Właśnie wpadło mi do głowy inne rozwiązanie. Ponieważ potrzebujesz naprawdę małych obrotów, to można by zastosować serwomechanizm kabestanowy: http://r2hobbies.com/proddetail.php?prod=rcps91116_22ymb , lub inny serwomechanizm po przeróbce usunięcia blokady obrotu. Nigdy tego jeszcze nie robiłem, ale widziałem kiedyś na jakimś forum pojazd, którego koła były napędzane właśnie przerobionymi serwomechanizmami i dawało to świetne możliwości sterowania przez pełną swobodę obrotów kół na jednej osi. Ponadto idealnie pasuje napięcie, jest już kompletne rozwiązanie kontroli ruchu, potrzeba tylko dostarczyć impuls sterowania.