Autor Wątek: The Pacific  (Przeczytany 8204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: The Pacific
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 25, 2010, 22:19:06 »
Serial widowiskowy lecz coraz bardziej jestem obok bohaterów. Oglądałem uważnie, lecz chwilę musiałem pozastawiać się kto zginął w czasie nocnej walki - z Thompsonem i taśmą do Browninga na szyi...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 12, 2010, 07:55:12 »

« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 12, 2010, 22:34:47 »
Stwierdzenie, że ten serial jest przereklamowany nabrało teraz zupełnie nowego wymiaru. :)

W każdym razie, promocja to jedyna imponująca rzecz związana z tą produkcją. Bardzo rozczarowany jestem jak na razie... Nie ma tej więzi z bohaterami co BoB. Lipny scenariusz, żenujące dialogi, PTO - który z punktu widzenia piechoty (ok, ok... USMC) nie jest najlepszym wyborem i w porównaniu z ETO wypada w moich oczach marnie...

Zresztą cała magia BoB to była autentyczna historia kompanii E na podstawie niezwykle szczegółowej relacji w książce S. Ambrose'a. Czy ktoś wie, czy postacie z serialu Pacyfik i ich historie są także prawdziwe/oparte na jakiejś książce?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2010, 22:42:50 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 12, 2010, 23:58:50 »
Obejrzałem 3,4 oraz 5 odcinek.
3 odcinek ma za zadanie przybliżyć nas do bohaterów. Mnie się to podobało i można było wreszcie poczuć jak zachowuje się dana osoba w relacjach damsko-męskich oraz kolega-kolega. Odcinek który wreszcie wg. mnie trzymał poziom.
4 natomiast to dla mnie koszmarne 50 minut. Nic ciekawego się nie działo, znowu walka w nocy, gdzie ciężko się połapać kto gdzie jest i do kogo strzela. Nie mówiąc już o nudnym epizodzie Lucky'iego w szpitalu.
5 odcinek wreszcie pokazał klasę. Może do 30 minuty nic wielkiego się nie działo, ale potem desant i zajęcie plaży wyglądało widowiskowo.

Jascha - Scenariusz filmu powstał w oparciu o pamiętniki uczestników tamtych wydarzeń.

« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 13, 2010, 11:27:20 »
Jascha - Scenariusz filmu powstał w oparciu o pamiętniki uczestników tamtych wydarzeń.

Rozumiem, ale to było raczej oczywiste. Chodziło mi o to czy jest to poziom autentyzmu porównywalny z BoB. Tam aktorzy grali prawdziwych ludzi. Mieli możliwość zapoznać się z tymi osobami. Nie tylko robili na ekranie dokładnie to co oni, ale nawet dialogi były często oparte na tym co ci ludzie rzeczywiście wtedy powiedzieli.

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 13, 2010, 18:47:12 »
Odnośnie książek na podstawie których stworzono scenariusz i autentyczności bohaterów to jakieś 3 lata temu czytałem "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" Eugene'a B. Sledge'a (krajowe wydanie L&L 2002). Książka opisuje losy autora od szkolenia (chyba 4 odcinek) do kampanii na Okinawie. Z tego co zdążyłem się zorientować to wydarzenia z 5 odcinka w dużej części były oparte na jego wspomnieniach, bohaterowie również odpowiadają opisom zawartym w książce (np. postać "Snafu"). Moim zdaniem pozycja warta polecenia, czyta się bardzo przyjemnie, opisy walk niekiedy bardzo brutalne, brak patosu, wszystko pokazane z bardzo ludzkiej, jak na warunki wojny na Pacyfiku, strony.

« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 13, 2010, 22:37:01 »
Dzięki Łukaszek za naprowadzenie na trop!

Znalazłem informację, że serial opiera się właśnie głównie na książce Sledge'a oraz Boba Leckiego - "Helmet for my pillow". Czytałeś też tą drugą może?

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 14, 2010, 09:54:49 »
Szczerze mówiąc to nie drążyłem tej tematyki, i o książce Leckiego dopiero teraz się dowiaduje, dzięki za informację  :564: trzeba będzie poszperać po księgarniach, o ile istnieje polskie wydanie.
Książkę Sledge'a nabyłem przypadkowo w "nadmorskim namiocie z książkami" za jakieś 12 zł żeby mieć co w pociągu czytać i nigdy później nie natrafiłem na tą pozycję w żadnym antykwariacie czy księgarni.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 20, 2010, 17:33:54 »
Kto chciał wojny na ekranie to w końcu ją dostał. Szkoda tylko że to wszystko jakoś tak sztucznie wyglądało, a te latające kończyny wyglądały jak plastikowe. Ciekawe poskąpili kasy na efekty względem BoB?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 19, 2010, 00:53:25 »
Mnie się realizacja podoba i do efektów specjalnych nic nie mam. Bardzo dobry serial, zwłaszcza, że przybliża temat, który w Europie nie jest tak popularny w kwestii filmów o II wojnie światowej. Jedyne na co mogę narzekać, to za mało Chesty'ego Pullera - w końcu ten facet osobiście zrzucił obie bomby atomowe na Japonię i w pojedynkę wygrał wojnę w Korei  :)

« Odpowiedź #40 dnia: Września 14, 2011, 18:11:57 »
Dzisiaj na TVP1 o 20:30 pierwszy odcinek "Pacyfiku"
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards