Do wysokości zastosowania pocisku RS-2US, w ogóle się nie odniosłeś. ... napisałeś iż samolot atakuje z przeniżenia względem celu, w książkach 200-500 metrów. Sumarycznie, daje to nam wysokość zastosowania RS-2US, na 1200-1500 metrów AGL... Skąd więc te 500 metrów, jako minimum ?
Jak to się nie odniosłem. Jak najbardziej się odniosłem. Po prostu warto czytać instrukcje ze zrozumieniem. Dolny zakres pracy stacji to wysokość lotu
celu, a nie myśliwca. W takim razie te 200-500 m należy odjąć od 1000 m a nie dodawać. I mamy 500 m zastosowania pocisku. Nie 1200-1500 m co się kłóci, a 500 m - co się zgadza

Wracając do stacji. K-5M można było stosować również na późnych RP-21 (CD-30TP) bez układu ochrony przed zakłóceniami od ziemi. Co nam to daje? Ano to, że z 2500 m tej rakiety przy takiej stacji zastosować się nie da. Z tego co pamiętam, bez włączonej ochrony od ziemi stacja widzi od 4000 m wzwyż. Oznacza to, że wartość 2500 m w naszej instrukcji rakiety (z 1967 r.) podana została dla innej stacji. Jakiej? Wychodzi, że tylko dla CD-30TPM. I to chciałem zasygnalizować w PS. do pierwszego mojego postu

Literki
M w oznaczeniach stacji (CD-30TP
M, RP-21
M) oznaczały stopniowe obniżanie wysokości dolnej granicy. Żadne inne istotne zmiany nie były wprowadzane (nie miały wpływu na jej dane taktyczno-techniczne).
Co do ataku z przewyższenia. Zasadniczym sposobem ataku na dolnej granicy to atak od dołu (tylko w tym przypadku można było uzyskać wartość dolnej granicy najniższą).
PS. W opisie technicznym URE do MiG-21pfm jako dolną granicę szczodrze podano 700-900 m.