Ale mnie ciekawa dyskusja ominęła.
Sun, Twoje historyczne zestawienie sensorów i wyliczenia są ok, ale mam małe zastrzeżenia.
Faktycznie przy typowym czujniku typu „jednoobrotowy” i joy’u (zakres ruchu 40°) zrobienie przełożenia daje dodatkowe 3 bity (360°/40°), ale wnosi luzy lub znaczną komplikację konstrukcji. 3 bity to dużo, ale czy to warto? Nie wiem. Tym bardziej, że typowy czujnik Hala ma zalety, które można tu wykorzystać. Taką przekładnią, tyle że magnetyczną a nie mechaniczną, jest pole. Trzeba do czujnika tak dobrać pole z magnesu, żeby przy maksymalnym wychyleniu czujnika (załóżmy 40°) mierzone przez niego pole było równe jego zakresowi. Wtedy wykorzystamy cały zakres czujnika bez przekładni mechanicznej. Ile nam to da? Najlepszy do uzyskania wynik dla moich czujników (A3516) to
4,5V zakresu / 2,5mV czułości = 1800 czyli około 10bitów.
Niestety nie sprawdzałem tego jeszcze doświadczalnie. Ale faktycznie muszę pomyśleć jak to zrobić, będę miał wtedy pewność, że dobrze myślę.
Teraz czujnik proponowany przez Ciebie (AS5045). Diabelnie ciekawy. Daj znać jak go przetestujesz. Na pewno zaletą jest transmisja cyfrowa z czujnika, ale moim zdaniem wada jest taka, że jest to SSI (ale o tym kiedy indziej o ile będzie ktoś ciekawy).
O ile się nie mylę wykrywa on nie wielkość pola, tylko jego kierunek. Czyli przekładnią magnetyczną nic tu nie wskórasz. Ile na nim uzyskasz? Wykorzystasz tylko 40°/360° jego zakresu (jeżeli nie zrobisz przekładni mechanicznej której należy unikać). Tak naprawdę wykorzystasz więc tylko 9 z 12bitów czujnika. Czyli porównywalnie z halem a drożej.
Dajcie znać jak coś pokpiłem.
Skoro rozmawiamy o czujnikach to tytułem ciekawostki:
W pracy wykorzystuje enkodery optyczne 16 bitowe, o takie na przykład:
http://www.posital.com/us/products/POSITAL/AbsoluteEncoders/AbsoluteEncoders_OCD_SSI_base.htmlWykorzystując takie cudo bez przekładni mechanicznej w naszym przypadku uzyskujemy 13 z 16bitów. Precyzja absolutna, ale:
- do joy’a żadną siłą się tego nie wciśnie,
- do drążka jest szansa bo jest większy, ale 1500 PLN/sztukę czyni całe przedsięwzięcie kompletnie nieopłacalnym.