Autor Wątek: Aplikacja DomowyKokpit  (Przeczytany 61898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Aplikacja DomowyKokpit
« Odpowiedź #375 dnia: Stycznia 07, 2014, 07:45:22 »
Widzę, że złącze EXTENSION PORT to fajna rzecz. Po złączu widzę, że transmisja odbywa się tylko po jednej żyle.
Naszła mnie ciekawa koncepcja przeprojektowania mojego MCP. Zaraz wszystko wyjaśnię ale najpierw 2 pytania :

W takim razie, w podstawowym simoutXL podłączam kabelek pod EXTENSION PORT a w które miejsce na kolejnej płytce simoutXL ten kabelek 3 żyłowy mam podłączyć ?
Również pod EXTENSION PORT ?

Drugie pytanie może się okazać naiwne i śmieszne ale czy można podłączyć więcej niż jedną płytkę simIn pod jedna płytkę simoutXL ?

O co chodzi dokładniej, prawda jest taka, że mjoy16 nie końca nadaje się do mojego projektu. Mam 2 mjoy’e. Jeden w wolancie, drugi obsługuje EFISy. Przy testach i pierwszych odpaleniach konsola HSC oszalała. Powodem tego okazały się dwa identyczne ID dla Mjoy16 ( choć w obu pozmieniałem nazwy oraz vendor ID, przynajmniej tak myślałem. Potem okazało się że zmieniła się tylko nazwa a vendor już nie ). Na razie nie wnikam to dogłębnie bo chce się skupić na dokończeniu projektu MCP+2xEFIS.

Właśnie w mojej głowie urodziła się pewna koncepcja.
Jeśli dane układy „wywoływane są cyfrowo” ( ich nazwa przypisana jest cyfrowo ) to teoretycznie oznacza to, że można by było spróbować podłączyć równolegle kolejną płytkę simIn pod istniejące złącze simIN, z tym tylko, że nazwy układu dla sinIN powinny mieć różne ( kolejne )  ID.
Co o tym myślicie ? Da się ?

« Odpowiedź #376 dnia: Stycznia 07, 2014, 09:44:15 »
Jest 6 portów ext. do których można podłączyć 6 simOUT i do nich simIN. Codeking tak to zrobił, że wszystkie uP w modułach są na nasłuchu. W komunikacie jest adres uP do którego ten komunikat jest skierowany i tylko ten go realizuje. Porty ext. dają oszczędność i nic więcej. Pod jeden simOUT można podłączyć tylko jeden simIN.
Zamień MJoye na DMKeys8 i problem zniknie. Jeśli potrzebujesz analogi to niestety dodatkowy DMJoy8, który posiada tylko analogi.

« Odpowiedź #377 dnia: Stycznia 07, 2014, 12:30:32 »
Szkoda.
Czyli musiałbym mieć drugą płytkę simoutXL.
Zastanawiam się nad komunikacją. RS232 potrzebuje Td i Rd. To jak przebiega komunikacja do dodatkowej płytki simoutXL ? Tylko w jedną stronę ?
To jakim prawem działa na dodatkowej płytce simoutXL płytka simIN. Trochę się pogubiłem. Muszę przysiąść do lektury.
Jeśli chodzi o DMkeys8 to nie jestem w temacie. Wiem, że Damos ma stronę WWW ale nie wiem jak „ugryźć” ten temat. 

« Odpowiedź #378 dnia: Stycznia 07, 2014, 16:49:39 »
Dzięki peccet za spostrzegawczość. Masz rację nie mam schematu ideowego tylko montażowy, dlatego mogę tylko zgadywać jak są połączone simOUT. Na montażowym dodatkowe porty mają 3 piny +, 0 oraz odbiór, czyli zasilanie oraz linię odbiorczą.  SimIN ma 4 piny zasilanie oraz odbiór i nadawanie. Z tego wniosek, że tylko jeden simOUT ten z RS232 może mieć podpięty simIN.
Moja rada jest następująca. SimOUT ma kilka zalet w tym sterowanie LED oraz 7segLED. SinIN powstał jako uzupełnienie hardware czyli możliwość czytania wejść. Zrezygnuj z dodatkowych simIN. Zamiast tego zastosuj DMKeys8, który ma duże możliwości i jest widziany jako klawiatura. Damos zrobił profesjonalny program do konfiguracji, nie potrzebujesz pisać skryptów w HSC. Na tym forum dużo osób już ma u siebie Damosa sterowniki.
Jeśli chcesz więcej simIN to niestety musisz mieć kompletny simOUT z RS232. W tym wypadku dodatkowe porty są zbędne.

« Odpowiedź #379 dnia: Stycznia 08, 2014, 10:44:01 »
Wczoraj oglądałem płytkę simoutXL i jej połączenie z kolejnymi płytkami simoutXL za pomocą złącza EXT Port. Wynika jednoznacznie, że komunikacja odbywa się tylko w jednym kierunku i można podłączyć kolejną płytkę simoutXL aby zwiększyć ilość wyświetlaczy 7 segmtowych oraz zapalania diod. Tym samym oszczędzamy na złączu RS232 i elementami do niego potrzebnymi np. przejściówką RS232 na USB ale nie mamy możliwości podpięcia kolejnego simIn.
Spróbowałem podłączyć równolegle kolejną płytkę simIn już do istniejącej. Niestety się nie udało. W konsoli można dodać kolejną płytkę ale podczas uruchomienia konsola wyświetla komunikat o niewłaściwej pracy i się zawiesza. Nie wiem czym jest podyktowane ograniczenie jeśli chodzi ilość wejść.

Cały czas poszukuje prostego oprogramowania i sprzętu, które umożliwi budowę elementów kokpitu. SimoutXL jest takim rozwiązaniem. Brakuje mi w nim jedynie większej ilości wejść do komputera.
Dla mnie wysoki priorytet ma konsola. Piszemy skrypt w jednym miejscu, za pomocą 1 przycisku wszystko uruchomimy.  To jest to czego szukam. Jeśli pójdę w stronę innych urządzeń będę zmuszony do konfiguracji w kilku aplikacjach. Teraz, przy jednym urządzeniu jest ok ale ja patrzę już trochę dalej. W przyszłych latach mam zamiar skonstruować kolejne panele budując „pełnowartościowy kokpit”. 

Gdybym umiał zaprogramować układy scalone z chęcią wykonałbym projekt płytki wejść do komputera. Wg mnie świetnym uzupełnieniem simoutXL była by płytka wejść obsługująca więcej niż 40 sygnałów. Np. 250. I nazwać ją siminXL. Cały komplet był by niesamowicie wartościowy dla simerów pod względem programowania ( 1 konsola, 1 miejsce ) jak i hardware’owym.
Tylko nie wiem czy jest to w ogóle do wykonania i czym obecnie jest spowodowane ograniczenie dotyczące możliwości podpięcia tylko jednej płytki simIN.

« Odpowiedź #380 dnia: Stycznia 08, 2014, 14:32:14 »
Masz już takie rozwiązanie jest to DMKeys8, który ma 160 wejść i jest podłączany do pc przez USB. Konfigurowanie jest trywialne. Po konfiguracji jest widziany jako klawiatura, nie potrzeba programu, każdy pc widzi ten sterownik. Ja mam u siebie kilka systemów i jakoś sobie radzę. Przeszedłem na polskie rozwiązania aby je promować, ale nadal mam jeszcze u siebie urządzenia OpenCockpits, ponieważ mogę sterować np. serwo.
Wracając do rozwiązania codeking to dla mnie najważniejsza jest jego platforma HSC, dzięki której można integrować różne "urządzenia" oraz daje możliwość dla ambitnych rozwiązywania nietypowych sytuacji jeśli pozna się język skryptu którym posługuje się autor.
Jeśli masz problemy z komunikacją kilku szeregowo połączonych simOUT to prawdopodobnie problem jest w zaprogramowaniu uP. Coś sobie przypominam, że muszą być zapisane dla każdego uP adresy (IP czy coś podobnego).

« Odpowiedź #381 dnia: Stycznia 08, 2014, 19:13:13 »
Nie do końca tak to jest. Praktycznie cały simoutXL mam opanowany. Podłączam dwa i programuje bez problemu.  Skrypty jak na razie też mi jakoś wychodzą.
O simoutXL i simIN się nie boje. Ale z adresami masz racje. Każdy układ scalony misi nieć nadane inne ID.

Z początku bałem się o możliwość wyświetlania danych, lecz teraz dzięki simoutXL wyświetlanie danych jest proste. Problemem stają się wejścia do kompa tylko dlatego, że nie potrafię pozmieniać  vendor id w mjoy16. Krótko mówiąc nie podłącze dwóch jednocześnie mjoy16 ( a mam w wolancie mjoy16 i teraz w MCP ). Szukam innego rozwiązania.

Powiedź mi, czy DMkeys16 jest widziany w konsoli HSC w podobny sposób jak mjoy16 ?
Inaczej mówiąc, czy będę zmuszony do korzystania oprogramowania Damosa albo czy będę mógł programować wejścia w HSC w podobny sposób jak w wypadku mjoy16?
Czy można podłączyć więcej niż 1 DMkeys16 pod jeden komputer bez zmieniania jego id ?

« Odpowiedź #382 dnia: Stycznia 08, 2014, 21:36:17 »
Powiedź mi, czy DMkeys16 jest widziany w konsoli HSC w podobny sposób jak mjoy16 ?
Inaczej mówiąc, czy będę zmuszony do korzystania oprogramowania Damosa albo czy będę mógł programować wejścia w HSC w podobny sposób jak w wypadku mjoy16?
Czy można podłączyć więcej niż 1 DMkeys16 pod jeden komputer bez zmieniania jego id ?
DMKeys8 nie jest widziany w HSC. Programowanie Damosa jest bardzo proste. Nie piszesz skryptów, jest to coś podobnego do SVMapper. Możesz podłączyć do pc kilka DMKeys8, ustawiasz w programie konfiguracyjnym IP oraz inne parametry. Na stronie Damosa jest to opisane. Można zmienić w MJoy vendor oraz ID, ale u mnie po jakimś czasie pc meldował inną nazwę i trzeba było od nowa ustawiać, dlatego wymieniłem swoje MJoy. Gdy pc widział inna nazwę niż MJoy to  skypt dla tego MJoy nie dział w HSC co jest logiczne.
Wg. mnie to masz dwie możliwości, albo nastawiasz się tylko na platformę HSC oraz płyty simOUT oraz simIN albo wchodzisz też w inne urządzenia oprócz wspomnianych powyżej.
Ponieważ kilku kolegów z forum ma u siebie DMKeys8 to może oni coś Tobie doradzą. Radzę poczytać trochę stronę Damosa.

« Odpowiedź #383 dnia: Stycznia 08, 2014, 21:40:32 »
Powiem tak_: prawda.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2014, 21:51:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #384 dnia: Stycznia 11, 2014, 22:59:46 »
codeking, jak samemu można stworzyć dodatkowe wsady do układów scalonych ?
Chodzi mi o LEDy. Obecnie mamy ich od 21 do 40. Gdybym w przyszłości potrzebował więcej to w jakim programie i gdzie się zmienia ID ?

« Odpowiedź #385 dnia: Stycznia 12, 2014, 22:09:46 »
21-40 na jednym porcie COM? Ważne jest tylko aby na jednym porcie COM nie powtarzały się ID.

« Odpowiedź #386 dnia: Stycznia 15, 2014, 07:31:06 »
21-40 na jednym porcie COM? Ważne jest tylko aby na jednym porcie COM nie powtarzały się ID.

Chyba już spałem, gdy się pytałem o możliwość zastosowania większej ilości ID LED. Masz racje. Przecież gdy wykorzystam nowy port COM będę mógł podłączyć kolejne wyświetlacze wykorzystując te same ID.
Dzięki codeking   :)

codeking, a czy jest możliwość zastosowania większej ilości wejść do komputera wykorzystując 1 płytkę simoutXL ? 

« Odpowiedź #387 dnia: Stycznia 18, 2014, 09:50:22 »
Nie, nie ma takiej możliwości, układ musiałby być zabezpieczony przed wysyłaniem danych do PC z kilku układów naraz - co prowadzi do błędów transmisji itp. Takiego zabezpieczenia nie ma.

« Odpowiedź #388 dnia: Marca 25, 2014, 10:40:34 »
Witaj Codeking,
Mam pytanie do HSC, związane z komunikacją pomiędzy symulatorem a HSC.

Czy jest możliwość skomunikowania tych aplikacji po UDP.
Krótko piszę o co chodzi i dla czego po UDP,
Obecnie jestem w trakcie tworzenia "glass cockpitu" do mojego sima - kolega Informtyk wykorzystał aplikację XNA do tego, abym mógł samodzielnie stworzyć wszystkie funkcjonujące ekrany i je ożywić bez wsparcia IT - ten temat działa i ładnie funkcjonuje (działa komunikacja pomiędzy pluginem w X-plane a glass cockpitem właśnie po UDP).

I tak mi teraz przyszło do głowy, czy byłaby możliwość bezpośredniego skomunikowania HSC z symulatorem po UDP. Wtedy mógłbym wykorzystać tylko jeden plugin wysyłający dane (id datarefów i ich wartości) do poszczególnych aplikacji/urządzeń (jak Simout).

Obecnie mój SiMoutXL komunikuje się poprzez plugin emulujący FSUIPC (FSX), ale to rozwiązanie ma ogromne ograniczenia, bo wykorzystuje tylko istniejące w FSX offsety i to z regóły tylko do Boeinga. Stąd nie jestem w stanie obsłużyć dużej części osprzętu - a mógłbym praktycznie wszystko. Do tego zamiast jednego pluginu do wszystkiego, mam co najmniej 2 i do tego jeszcze dodatkową aplikację.

Z góry dziękuję za informację zwrotną,

Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #389 dnia: Stycznia 09, 2018, 13:44:13 »
Witam. Posiadam świeżo zrobiony Simout-XL oraz MJoy16 i przede wszystkim jestem "zielony" w pisaniu skryptów. Sprawa dotyczy SimOuta i programu HSC przy FSx-ie. Podczas testowania przykładowego skryptu dioda na płytce mi mruga ale nic się nie wyświetla na LCD (mam 2 wyświetlacze). Być może coś jest nie tak w połączeniach układu Attiny2313 z wyświetlaczem LCD 4x20. Na stronie Zająca nie ma żadnego schematu jak Simouta połączyć z LCD. Czy posiada ktoś schemat z tymi połączeniami? Na czym polega przypisywanie poszczególnych funkcji samolotu do SimOuta? Jeżeli ma ktoś jakiś manual do HSC to prosiłbym o link. Strona homesimcockpit.com oraz angus.foxnet.pl/homesimcockpit.com/ nie działa. Bardzo proszę o jakieś wskazówki i pomoc. Pozdrawiam.