Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 24, 2010, 12:38:00 »
Link znalazłem,ale nie mogę otworzyć strony
http://ftp//zajac.homeftp.net/simout/homesimcockpit_1_0_2_7_test_14_06_2010.zip
Czy mogę prosic o przesłanie na mój mail.

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 24, 2010, 18:47:43 »
Witam ponownie.Uruchomiłem nowy program homesimcockpit i zrobiłem test LCD.Zachowanie identyczne jak z DK tzn.brak edycji znaków.Zauważyłem jedną ciekawą rzecz w obu programach.Nie zawsze jest identyfikacja LCD,ale wystarczy zrobić on off zasilania karty SimOut i identyfikacja działa.Tak się zastanawiam gdzie jest problem.Dioda D3 miga wniosek jakieś komunikaty są przesyłane.On off zasilania może sugerować,że program "poszedł w maliny" i włączenie zasilania powoduje ponowne wejście w pętlę programową.Przydałby się "watch dog",ale to są tylko moje dywagacje.Nie mamy takiego narzędzia programowego jak odczyt odebranego komunikatu.Nie ma także kontroli i indykacji  sumy kontrolnej lub parzystości dlatego można próbować metodą dedukcji dojść czy komunikaty są prawidłowe.Mogę zaprogramować kości odpowiedzialne za sterowanie LED oraz 7segLED i sprawdzać czy wykonywane komendy z menu DK powodują odpowiednią reakcję.
Jeśli jest jakiś inny pomysł proszę o sugestie.Mogę oczywiście podłączyć oscyloskop na odbiorze RS232,ale komunikat jest asynchroniczny i trudno go odczytać a nie mam oscyloskopu z pamięcią.
Reasumując najprościej będzie zaprogramować kość sterującą LED i zobaczyć czy LED-y reagują na komendy.Jeśli nie to mamy być może zakłócenia na odbiorze RS232.

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 24, 2010, 21:06:11 »
Moje gratulacje koledzy codeking i Zajac.Zdjęcie wszystko wyjaśnia.

Teraz kilka uwag.Ponieważ zrobiłem dwie rzeczy jednocześnie to nie potrafię powiedzieć jednoznacznie co było powodem kłopotów z LCD.Mógłbym wyjąć scalaki i sprawdzić.Co zrobiłem zaprogramowałem jeszcze raz kość LCD i jednocześnie obsadziłem kartę 2 uP oraz driverami.Mnie się wydaje na 99%,że przyczyna była w złym zaprogramowaniu kości LCD,ale mogę się mylić.Obciążenie linii odb.RS przez 2 dodatkowe uP nie powinno poprawić odbioru danych,chociaż jest trochę inne dopasowanie.Jeśli będzie taka potrzeba to mogę wyjąć kości i sprawdzić czy jest o.k.
Zauważyłem niejednoznaczność w opisie plików wsadów hex oraz opisu wsady.
W opisie jest ID 1-20 LCD
21-80 LED i wyświetlacze 7segLED
W plikach hex jest LCD_v1_001 do 010 oraz LED_v1_021 do 040.
Pytanie jakie pliki hex dotyczą 7segLED.Powinno się rozróżnić w opisie hex 7segLED.Tyle moich uwag na dzisiaj,teraz popatrzę na mecz.

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 24, 2010, 22:43:13 »
Nie przypominam sobie byśmy z Zającem mieli takie problemy :/ Mam nadzieję, że się to wyjaśni.

Wsady do sterowania diodami LED i wyświetlaczami 7-segmentowymi to są te same wsady o nazwie LED_v2_XXX.hex (druga wersja, poprawiona, jest w archiwum pod adresem który rozsyłał Zając).

Co do rozbieżności ID i wsadów. Nie wygenerowałem wsadów ze wszystkimi ID. Wygenerowałem tyle ile wydało mi się wystarczającą, i tak pewnie jest ich za dużo. Po testach i ewentualnych poprawkach wygeneruje wszystkie wsady.

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 25, 2010, 06:47:04 »
Dzisiaj przy okazji wymiany programów w uP sprawdzę moją teorię.Faktycznie wsad może dla LED oraz 7segLED być taki sam (pnieważ mechanizm sterowania LED jest taki sam tylko dane są inne a te generuje DK (gdzie jest deklaracja typu LED).
Chcę wymienić wsady na aktualne,ale nie mogę otworzyć strony
http://ftp//zajac.homeftp.net/simout/wsady_led_v2.zip
Czy mogę prosić o uaktualnienie adresu.Testowałem SimOut w obu wersjach DK oraz HSC w obu pracował poprawnie.
Na koniec pytanie w jakiej wersji mam wykonywać dalsze testy?
I jeszcze jedno,ponieważ wsady LED oraz 7seg.LED mogą mieć tę samą nazwę tylko inne ID to mogę np.dla LED dać 021 a dla 7segLED 022?

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 25, 2010, 09:08:25 »
Wsady wysłałem Ci na maila. Testy najlepiej robić na HSC i w razie jakichkolwiek problemów z programem - pisz.

Wsady LED_v2_xxx.hex mogą sterować diodami LED i wyświetlaczami 7-seg bo wyświetlacz 7-seg to 8 diod w jednej obudowie. Wgraj wsady o różnym ID np. dla LED 021 a dla 7-seg 022 itd.

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 25, 2010, 15:52:10 »
Po wykonaniu kolejnych testów jestem pewien na 99%,że moje problemy z RS wynikały z złego zaprogramowania kości.Teraz jest dobrze.
Zrobilem kolejny test tzn.podłączyłem drugi LCD.Jeśli wywołam identyfikację to mam na jednym 10/1 na drugim 10/2.
Teraz pytanie jak zrobić edycję wyświetlaczy.Są tam różne pola.Jeśli dla indeksu 2 wpiszę lcd_01_010 to mam komunikat,że jest konflikt (dwa razy ID 010).Czy mogę prosić o pomoc.

« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 25, 2010, 17:16:49 »
Jeszcze jedno pytanie,czy wyświetlacze 7seg-LED są z wspólną anodą?

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 25, 2010, 17:23:17 »
Identyfikatory wyświetlaczy muszą być unikalne, dlatego moduł tak zareagował. W edycji obszarów jest lista z wszystkimi wyświetlaczami, są na niej używane identyfikatory i opisy wyświetlaczy. Obszar może być "rozciągnięty" na wiele wyświetlaczy (niekoniecznie podpiętych do tego samego uC). Po prostu wybierz wyświetlacz, zaznacz znaki, wybierz kolejny wyświetlacz, zaznacz znaki itd.

Uploaded with ImageShack.us

Tak, wyświetlacze 7-seg są ze wspólną anodą.

« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 25, 2010, 19:04:34 »
Czegoś nie rozumiem.ID dla uP jest u mnie 10.Mogę ustawić 2 wyświetlacze lub jeden.Jeśli zrobię w obszarze tekstowym inny ID np.11 to zawsze będzie wyświetlał znaki tylko na LCD 1

Czy mogę prosić o wyjaśnienie metodą łopatologiczną jak ma ustawić w konfigu jeśli mam uP jako ID 010.Najlepiej na zdjęciach.
Mam już polutowane diody z wspólna anodą,ale z tym chcę poczekać,aż wyjaśni się sprawa LCD.

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 25, 2010, 19:49:18 »
OK, widzę teraz, że niepotrzebnie namieszałem w konfiguracji z tymi identyfikatorami. Identyfikatory wyświetlaczy w konfiguracji tworzą się automatycznie, niestety z pewnym błędem tzn. powinny wyglądać tak: lcd_XX_YYY gdzie XX identyfikator urządzenia, a YYY to numer wyświetlacza. Niestety XX nie zmienia się gdy zmieniamy identyfikator urządzenia. To jest mylące bo wydaje się, że pierwsza liczba to numer wyświetlacza.

Identyfikatory wyświetlaczy, diod i wyświetlaczy 7-seg są dowolne, muszą być tylko unikalne. Najlepiej zostawiać je domyślne a zmieniać opis.

Błąd z tym identyfikatorem poprawię w kolejnej wersji. Najprawdopodobniej dodatkowo zablokuję edycję tych identyfikatorów.

« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 25, 2010, 20:31:28 »
Czy z tego wynika,że nie mogę w obecnej chwili edytować teksu na LCD2.Czy można jakoś tak ustawić konfigurację aby sprawdzić oba LCD.U Zająca oba LCD działają.Czy mam czekać na poprawkę czy mogę jakoś przetestować drugi LCD.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2010, 20:37:01 wysłana przez vito_zm »

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 25, 2010, 20:45:49 »
Możesz bez problemu używać drugiego LCD. Zmień w konfiguracji urządzenia ilość wyświetlaczy na 2 i gotowe. Po prostu nie przejmuj się identyfikatorem wyświetlacza który będzie wyświetlany w tabeli z wyświetlaczami.

« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 25, 2010, 20:49:35 »
Nie testowałem jeszcze LED i nie wiem jak tam będzie z adresowaniem.Idea ID jest dobra ale poszczególne wyjścia np.LCD,7segLED lub LCD powinny być zdefiniowane przez program w danym uP.Gdyby wyjścia (adresy) były na sztywno za numerowane np.zgodnie z schematem montażowym (ideowym)to pisząc skrypt nie byłoby problemu.Jeśli łączę LED  numerze 20 z uP o IP np.25 to wiem jaki fragment skryptu jest odpowiedzialny za to połączenie.Tak zrobiono w kartach OC oraz SIOC.

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 25, 2010, 21:17:29 »
Zrobiłem tak jak sugerowałeś.Efekt jest taki,że mogę pisać tekst na obu LCD ale są one zdefiniowane od 1 do 64 tak jakby były połączone w szereg.

Adres lcd_01_002 jest generowany automatycznie.Układ nie potrafi edytować teksty niezależnie tzn.albo w LCD1 albo w LCD2 tylko albo w LCD1 lub szeregowo.
Może coś robię źle manualnie?