Witam,
jestem po kolejnych testach.LCD oraz LED już są uruchomione pozostały tylko 7segLED.Ponieważ miałem problemy kupiłem drugi zestaw dla sterowania portu 2.Dodatkowo kupiłem wyświetlacze z wspólną anodą.Pierwsze testy wypadły nienajlepiej.Wyświetlacze podłączone do portu1 świeciły słabo i były problemy z identyfikacją.Po zamianie uP i zaprogramowaniu kości wady portu1 zniknęły.Segmenty świecą dosyć jasno oraz jest identyfikacja na obu portach.
Co trzeba jeszcze zrobić.
Jest błąd w oznaczeniach na schemacie lub połączeniach kablowych.Zamiast 0 jest wyświetlane 5 zamiast 2 segmenty c,e,f,a zamiast 3 segmenty a,d,e,f itd.Identyfikacja jest wyświetlana na obu portach (mam tylko podłączone 4 wyświetlacze).Na wyświetlaczu 1 i 2 palą się segmenty f,g,d,na wyświetlaczu 3 jest wyświetlane 0 oraz na wyświetlaczu 4 jest 2.
W tym momencie mam pytanie co powinno być na portach.Na schemacie montażowym jest opis złącza od lewej strony A....na końcu dp.Na schemacie ideowym są numery pinów złącza i obok opis segmentów.Jest pewna niekonsekwencja pomiędzy obu opisami.Na montażowym numeracja jest liczona od prawej do lewej strony na ideowym odwrotnie.Dla mnie jest istotne źródło czyli piny uP.Czy mogę prosić o informację na jakich pinach uP są segmenty 7segLED.
Następna sprawa to oznaczenie anod.Ja przyjąłem,że pin1 na złączu portu na schemacie montażowym dotyczy anody pierwszego wyświetlacza i dalej kolejno.
Jak wygląda u mnie testowanie wyświetlaczy.Wpisuję cyfrę na poz.001.Gdy przechodzę na poz.002 to w tym momencie pokazuje się informacja na pierwszym wyświetlaczu itd.Wpisanie cyfry nie powoduje jej wyświetlenie.Dopiero przejście na kolejna pozycję powoduje wyświetlenie poprzedniej wartości.
Reasumując nie spodziewałem się tak dobrego (jasnego) świecenia wyświetlaczy 7segLED,jest to miła niespodzianka.Co do przekłamanych cyfr to jest to sprawa trywialna i myślę,że Codeking znajdzie przyczynę.Zastosowałem rezystory 100om.