Sprawa sznura się wyjaśniła.
Dodatkowa informacja: jeśli zastosuje się przejściówkę USB<->RS232 i złącze żeńskie na płytce simOUT to przejściówkę będzie można bezpośrednio wpiąć do płytki.
Brak schematu powoduje jednak problemy.Przykład punkty ozn.J1 należy zewrzeć (zasilanie +5v),bez schematu trudno się domyśleć.4 punkty SMIN ozn.prawdopodobnie tylko punkty testowe itd.
Tak jak zając napisał, schemat na początku był, ale płytka się rozwinęła a schemat nie był już aktualizowany, więc trzeba będzie zrobić od nowa. Chociaż myślę, że uzupełnienie instrukcji którą zając przygotował będzie wystarczające do zmontowania płytki.
Złącze simIN jest na przyszłość. Może uda się je wykorzystać do podpięcia modułu z wejściami (przyciski, enkodery itp.).
Wracam do LCD miałem oba typy z wyprowadzeniami w jednym rzędzie oraz w dwóch rzędach.Mnie interesuje kolejność wyprowadzeń sygnałów na LCD 1 z lewej strony oraz LCD 1 z prawej strony.Muszę zrobić płytę przejściową ponieważ mam LCD z wyprowadzeniami w jednym rzędzie.
Złącza wyświetlaczy są standardowe. Są dwie pary złącz, bo każde złącze posiada swoje odbicie lustrzane. Można to zauważyć na oznaczeniach pinów. Po lewej stronie na PCB jest złącze 1-2 a obok po prawej jest 2-1 czy odwrotna wtyczka. Sygnały są rozłożone zgodnie z tym obrazkiem:

Uploaded with
ImageShack.usPrzy czym piny D0-D3 nie są używane.
Następna sprawa dotyczy ISP.Mam adapter do programowania MJoya z LPT.Chcę wykorzystać ten sam sznur do programowania ATiny 2313 zmieniając numerację od strony uP.
W MJoyu jest
1-MOSI
3-GND
5-Reset
7-SCLK
9-MISO
Na schemacie montażowym SimOUT jest
1-Reset
2-sclk
3-DO
4-DI
5-GND
Pytanie czy MOSI odpowiada DI a MISO DO?
Sygnały są rozłożone identycznie jak w MJoy'u więc nie ma potrzeby zamiany pinów we wtyczce. Mowa oczywiście o wtyczce 5-pinowej jak w oryginalnym MJoy'u.
Sądzę,że jestem pierwszym uruchamiającym SimOUT oprócz Zajaca,dlatego te pytania.Później będzie rutyna tak jak w przypadku MJoya.
Tak. Pewnie masz rację, że ten schemat by się przydał. Jednak po to jest gotowa płytka aby wlutować elementy i uruchomić, bez przejmowania się połączenia.
Zając wspomniał wcześniej o lutowaniu gniazd do wyświetlaczy, trzeba uważać. Obok kilku otworów idą ścieżki na których nie ma nałożonej warstwy ochronnej więc jeśli cyna się rozleje to może być zwarcie, więc trzeba uważać przy lutowaniu.