1.Jeśli sterownik będzie widziany jako kontroler gier to powinien mieć możliwość ustawiania ID w konfiguracji,jeśli nie to nie ma takiej potrzeby.Ja musiałem zmieniać w MJoyu ID ze względu na konflikt z Cougarem.Pisałem o tym na forum.
Jakaś customizacja i tak będzie potrzebna - żeby można było wprowadzić własną nazwę typu "panel1" albo "panel2" - i ona była by widoczna dla użytkownika.
4.Dobrze byłoby zwiększyć liczbę wejść. [...] W MJoyu matryca jest zrobiona z 8 kolumn oraz 14 wierszy co daje 112 pozycji.W Master zrobiono podobnie tzn.9 kolumn oraz 8 wierszy co daje 72 pozycje.U nas przydaloby się trochę więcej wejść np.256.
Zrobiłem na 180 przycisków, ale SVmapper widzi tylko 128. Nie wiem, czy to nie jest ograniczenie sterownika (Direct Input) Joysticka HID dla Windows? We wcześniejszych wersjach DInput było ograniczenie na 32 przyciski.
6.Dobrze byłoby mieć możliwość sterowania zewnętrznego kodeka np.12-16 bit porzez standardowy interfejs.Jest to związane z innym projektem sticka na tensometrach.
Sundowner planuje użycie zewnętrznego ADC, prawdopodobnie po I2C. Liczę na to, że
Yano i
Sundowner "rozpracują" tensometry, czujniki Halla i zewnętrzne ADC :banan
BTW - kodek to układ pary koder-dekoder (CODEC =
COder
DECoder). Może lepiej będzie używać pojęcia "przetwornik AC"? Pozwoli to uniknąć później nieporozumień z kodekami Audio-Video tak dziś popularnymi

Jeszcze jedna sprawa związana z MJoyem.To wystąpiło u mnie.Robiłem testy z kontrolerami.Podłączałem Cougara,Logitech oraz 3 MJoye i mój pc w pewnych sytuacjach przekłamywał.
Na czym polegały "przekłamywania" ? Nie widział urządzeń, pokazywał złe przyciski czy złe wartości osi? To brzmi niepokojąco.
Dobrze byłoby zrobić sterownik w ten sposób aby matryca była na innej płycie.Ja tak zrobiłem wszystkie moje MJoye
Sundowner mówił o tym samym. Ja też chcę zrobić bazową płytkę jak najbardziej uniwersalną i nie dedykowaną jednemu rozwiązaniu.
Na koniec pytanie o soft.MJoy ma obecnie SVMapper
SVMapper jest nie tylko dla MJoya, ale dla każdego Joysticka USB HID. Z "moim" rozwiązaniem też pracuje. Obecnie używam SVMappera jako... testowego wyświetlacza pokazującego za pomocą stanu przycisków informacje, "co się dzieje" w środku uC
dla Master pisze się skrypty w SIOC (nie tyko).
Niezłą platformę skryptową zrobił Codeking - nie można by jej wykorzystać?
Dobrze byłoby stworzyć przyjazny sposób konfigurowania wejść.
Planuję prostą aplikację, która umożliwi konfigurację za pomocą "wyklikania" myszką.