Autor Wątek: Samolot dla FSX:PZL-104 WILGA  (Przeczytany 76921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samolot dla FSX:PZL-104 WILGA
« Odpowiedź #135 dnia: Października 21, 2011, 22:52:52 »
Minamir nie zapominaj ze YOYO umieszcza tutaj fotki Wilgi od Aerosoft z  ktora ja nie mam nic wspolnego.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #136 dnia: Października 21, 2011, 23:17:22 »
Mirage9, jeśli byś coś potrzebował to dysponuję egzemplarzem książki "Samolot PZL-104 Wilga" Ryszarda Kaczkowskiego, Biblioteczka Skrzydlatej Polski 1983. :)
Myślę, że każdy fan Wilgi w tym ja i Mirage ma ją. Można tanio zresztą kupić na Alledrogo :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: Października 21, 2011, 23:24:45 »
Minamir nie zapominaj ze YOYO umieszcza tutaj fotki Wilgi od Aerosoft z  ktora ja nie mam nic wspolnego.

Wiem wiem. Z niecierpliwością czekam na Twoją wilgę, głownie ze względu na to że mój ojciec na niej latał, nawet z kolegami zajęli 3 miejsce w zawodach aeroklubowych w lataniu precyzyjnym w Palermo na Sycylii w 1990. Tak wypadło, że puchary były 4, a jeden musiał iść do aeroklubu, i oczywiście wypadło na mojego ojca. Pewnie do dziś gdzieś tam stoi :)

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Października 22, 2011, 22:41:53 »
Cytat: wojteek
Hej,
Myślę, że każdy fan Wilgi w tym ja i Mirage ma ją.

Mysle, ze kazdy kto zna odrobine historii polskiego lotnictwa i powstania  "Wilgi , nigdy na zagranicznym forum "ojcem" tego samolotu nie nazwalby Fiseler Fi-156 "Storch"!

Kompltletny Kompletny blamage!

"Wilga" to polska konstrukcja, powstala na polskim wzorcu, zwyciezcy Challenge International de Tourisme 1934r!

Posiadam wiele (obecnie historycznych) zdjec z Aerolubu Czestochowskiego mistrzowskich "Wilg" Janusza Darochy i Wlodka Skalika. Chetnie je udostepnie.
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2011, 23:34:33 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #139 dnia: Października 22, 2011, 23:36:27 »
Chyba miałeś ciężką noc. Podaj mi datę opracowania Bf-108 oraz RWD-9 to pogadamy.
Jeśli mowa o Storchu to nie wiem, czy wiesz ale Fi-156 miał lepsze osiągi niż Wilga, a konstruktorzy wzorowali się właśnie na nim (niby czemu akurat Wilga ma stały slot, a jaki miał RWD-9 ?). Nawet w książce którą traktujesz jak Biblię widzę zapraszam na stronę 10, wiersz 22.

Model wciąż w fazie beta. Jest trochę baboli graficznych oraz związanych z FM i działaniem silnika ale idzie wszystko do przodu. Na szczęście dość szybko :).

www.yoyosims.pl

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Października 22, 2011, 23:46:06 »
Moze inaczej: wyspij sie i popros Lucasa (obaj mieszkacie w stolicy),  aby Cie umowil z p. Andrzejem Glassem, ktory wspolprojektowal belke ogonowa "Wilgi". Wtedy podyskujemy dalej. W 1932 r. Niemcy przegrali z RWD-6. Przy okazji radze rzucic okiem na PZL-19 i PZL-26. Polacy nie poszli tropem konstruktora "Losia", a Niemcy dostrzegli szanse w w Bf-108.  Fi- 156 nie ma nic wspolnego z Bf-108! Utworzmy osobna dyskusje na forum, wowczas  przedstawie dok. historyczne ( w tym niemieckie, pochodzace z Technisches Museum Berlin) zebrane przez sp. Mariana Krzyzana przeciwko czyjemus "widzi mi sie".

Pozdrawiam
Marek

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #141 dnia: Października 22, 2011, 23:59:09 »
Popros Lucasa (obaj mieszkacie w stolicy),  aby Cie umowil z p. Andrzejem Glassem, ktory projektowal belke ogonowa "Wilgi". Wtedy podyskujemy dalej. W 1932 r. Niemcy przegrali z RWD-6.
Tak się składa, że nie mam manii jakiejś prześladowczej, czy nie muszę się dowartościować, kto pierwszy przyłożył ołówek do blue printa bo zdaje się STOLem w 32 tam już był Heinkel 64 wraz ze slotami i niezłym strzałem i były to lata, gdy każdy taki kraj coś takiego projektował. Chyba już wiem, kto mieszał tak na forum Aerosoftu, w sprawie napisów rosyjskich w kabinie (? ? ?), że to z liścia w policzek. I może Merkel nie przypadkiem trafiła na swój stołek ;) ? Koniec przepychanek. Temat o Wildze.

www.yoyosims.pl

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Października 23, 2011, 00:07:56 »
Jak juz proponawalem, umow sie z p. Andrzejem Glassem, jednym z konstuktorow "Wilgi"  i - chyba nie mozesz zaprzeczyc ?-  jednemu z autorytetow  polskiego lotnictwa.  Wtedy podyskutekemy dalej. Utworzymy sobie osobny watek, gdzie przeciwko Twojemu "widzi mi sie" przedstawie kopie dokumentow z tamtego okresu, pochadzacych z archiwum Technisches Muzeum Berlin, wydobytych przez sp. Mariana Krzyrzana. Jesli zanegujesz ich autentycznosc, to zaprosze Cie do Berlina i pogadsz sobie z dyr. tegoz muzeum.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2011, 00:13:29 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #143 dnia: Października 23, 2011, 00:17:54 »
Ale co Ty chcesz udowadniać? Że Wilga nie posiadała rozwiązań i inspiracji czerpanych ze Storcha? Sami inżynierowie o tym wspominają. Czy to wstyd jakiś czy co? Naprawdę to nie miejsce na wylewanie tego typu żali. Co do Glassa - jasne, chylę przed chłopem czoła. Ikona polskiego lotnictwa. Proszę też pisać uważnie zgodnie z regulaminem Forum. Proponuje lekkie przewietrzenie się bo widzę , że emocje poniosły i zaczyna to wyglądać jak bez ładu i składu.

Przyznam, że defaultowe teksturki modelu są ładnie wykonane i odpowiednio przybrudzone, co naprawdę niewielu dev. wychodzi :

« Ostatnia zmiana: Października 23, 2011, 12:59:57 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #144 dnia: Października 23, 2011, 23:53:03 »
Cytat: Incognito
aby Cie umowil z p. Andrzejem Glassem, ktory wspolprojektowal belke ogonowa "Wilgi".

Sam bym z nim chętnie na ten temat porozmawiał i podziękował za niezapomniane atrakcje artystyczne i zdrowie psychiczne stracone przy wymianie steru wysokości i uszczelek oszklenia kabiny (przy okazji jakiegoś tam biuletynu). Po drugim tygodniu w nieogrzewanym hangarze, bardzo sie z kolegą ciepło wyrażaliśmy o rozwiązaniach technicznych inżynierów z PZLu ;)

Btw. Wiedzieliście że przednia szyba jest przymocowana do bocznych za pomocą jakichś 2m żyłki? :D
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #145 dnia: Października 24, 2011, 00:25:08 »
... i pan obrażalski się odmeldował.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #146 dnia: Października 24, 2011, 09:58:11 »
Czy ktoś ma może jakieś dane na temat rozbiegu Wilgi do startu w różnych konfiguracjach? Chodzi mi o dokładny parametr - czyli ilość paliwa, a także długość rozbiegu w metrach przy mocy startowej na 2350 obrotów.
Z filmów wynika mi, że są to okolice 12-13 sek. do momentu oderwania się kół od ziemi (jeszcze uwzględniając zapewne wiatr czołowy 3 m/s) ale przydałaby się jeszcze długość rozbiegu.

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #147 dnia: Października 24, 2011, 10:31:00 »
Między 121, a 420 metrów  :121:

Instrukcja użytkowania w locie, rozdział 6, punkt 4: "wykres startów"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #148 dnia: Października 24, 2011, 10:46:34 »
Między 121, a 420 metrów  :121:

Instrukcja użytkowania w locie, rozdział 6, punkt 4: "wykres startów"
Ok mam ją, sprawdzę co tam jest wrzucone, ale zważywszy, że podajesz taką rozbieżność może nie być tam tych danych o których pisałem.

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #149 dnia: Października 24, 2011, 10:48:05 »
Rozbieg zależy od ustawienia klap, tam dane są podane dla maksymalnej masy startowej - 1300kG.