Autor Wątek: Spitfire MkIIa w 303.  (Przeczytany 2902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spitfire MkIIa w 303.
« dnia: Sierpnia 21, 2010, 19:44:59 »
Szukam informacji na temat malowań Spitfire MkIIa w dywizjonie 303. Głównie chodzi o umiejscowienie/wygląd szachownic, godła dywizjonu i ewentualnych osobistych malowanek. W szczególe chodzi o samoloty dwóch pilotów: Zumbach i Łokuciewski.

pozdrawiam
ROB

Odp: Spitfire MkIIa w 303.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2010, 00:07:32 »
Według "moich" źródeł (TBiU nr.58 "Samolot myśliwski Spitfire Mk.I-V" i BSP nr.42 "Godło i barwa w lotnictwie polskim 1939-1945") na Mk.II szachownic nie malowano, godło umieszczone było z przodu pod kabiną (pod "trójkątną" szybą owiewki), a "Kaczory" Zumbacha pojawiły się dopiero na Mk.V. Z innych godeł indywidualnych to głównie napisy fundacyjne ( np. KRAKATAO RF-R P8361, GARFIELD WESTON Ltd. RF-J P8078). Inne raczej pojawiły się dopiero na Mk.V i były często wzorowane na postaciach z bajek Disney'a. Jest znany dla Mk.IIb por. Horbaczewskiego rysunek psiej głowy w hełmie (+napis fundacyjny IMPREGNABLE).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 22, 2010, 12:44:47 »
Dzięki Akbar, Sherman i Sylius za pomoc.

pozdrawiam
ROB

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2012, 19:54:54 »
Nie wiem gdzie wrzucić:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/9203822/Spitfires-buried-in-Burma-during-war-to-be-returned-to-UK.html

Niezła jazda. Cyrograf bym podpisał, żeby być przy ich wydobyciu.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2012, 12:08:13 »
Tak jak Ci napisał akbar brak szachownic, godło pod wiatrochronem, zobaczę po południu czy w szafie coś mi się zachowało w tym temacie.
Interesuje Cię wyłącznie Mk IIa czy IIb również?
Ogólnie malowanie powinno mniej więcej wyglądać tak: