Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 19929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 15, 2011, 08:13:35 »
Choinka nocą  - z pozdrowieniami dla codekinga :-)
Dzięki ! Taki widok cieszy, nawet jeśli to nie moje :)

« Odpowiedź #106 dnia: Lipca 06, 2011, 23:21:34 »
O rety... Przystąpiłem dzisiaj do montażu mojego kokpitu... i zdałem sobie sprawę z poważnego błędu... Przewody z poszczególnych modułów (od poszczególnych przełączników, kontrolek itp) będą chyba zbyt krótkie
Porażka... Jeszcze wiele godzin lutowania przede mną :-(

« Odpowiedź #107 dnia: Lipca 29, 2011, 21:59:42 »
Witam

Jestem pełen podziwu twoich dokonań. Zmotywowałeś mnie do tego stopnia że postanowiłem sam skonstruować podobne urządzenie.
Miałbym do ciebie mnóstwo pytani ale chciałbym usłyszeć odpowiedź na dwa które najbardziej mnie nurtują:
- Ile pieniędzy wydałeś na grawerowanie (nie wiem czy dać do grawerki czy bawić się z zadrukowaną folią)
- Jak skonfigurować lcd, czy dzięki temu że masz panoramę możesz podzielić obraz na połowę i np. wyświetlać MFD i PFD jednocześnie,
czy można np. za pomocą przycisków mjoya zmieniać widoki parametrów lotu aby maksymalnie wykorzystać wyświetlacz

Mam nadzieję że nie zamęczyłem cię moimi pytaniami i nie zrazisz się do mnie że jestem nowy na forum
Z góry dzięki za odpowiedź. :001:

« Odpowiedź #108 dnia: Lipca 31, 2011, 00:51:05 »
Od końca. Zrazić się nie zrażę, bo ja miałem ok 100 razy więcej pytań... i ty też będziesz miał :-) Co do kosztów to chyba już pisałem gdzieś w tym wątku, albo i nie. Jeśli dobrze pamiętam to za wszystkie panele (z podkładkami) zamknąłem się w 300 zł. Z tym, że zamawiałem w dwóch seriach więc kieszeń tego nie odczuła tak bardzo.

Ekran lcd podłączyłem dla testów kilka miesięcy temu jako rozszerzenie pulpitu. Z tego, co kojarze jest jednak problem z wykorzystaniem całości wyświetlacza. Jest on dość mały i dwa panele na ekranie są mało czytelne - mój wyświetlacz ma małą rozdzielczość i obsługiwany jest przez tv-out... Ten problem będę rozwiązywał dopiero jak wreszcie znajdę czas, by poskładać wszystko do kupy.

Co do ostatniego pytania. To jeśli twoje oprogramowanie pozwala np. skrótem klawiatury przełączyć widok na inny panel to mjoy oczywiście też może to obsłużyć.

« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 01, 2011, 09:53:06 »
Cześć

Dzięki za odpowiedź czytałem trochę o grawerowaniu plexi w internecie i jednak wydam trochę więcej pieniędzy aby uzyskać lepszy efekt. Przez wakacje spróbuję zaprojektować wszystkie panele i zdobyć trochę środków finansowych  :002:. Niestety w moim najbliższym mieście kwota grawerowania nieskomplikowanego wzoru na kawałku 20x30 wyniosłaby 600zł. Może zna ktoś sprawdzonego, taniego grawera?

Co do wyświetlacza czy można w formie testów podłączyć laptop do PC-ta. Szukałem na ten temat trochę w necie ale bez powodzenia. Jakie oprogramowanie służy do przechwytywania parametrów z FSX?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2011, 19:30:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 03, 2011, 00:28:12 »
Poszukaj grawera w internecie. Tylko ważne, żeby dokładnie uzgodnić szczegóły, powiedzieć czego potrzebujesz.

Co do wykorzystania laptopa. Zakup program fsuipc i do tego wideFS. Pierwszy i tak będzie ci potrzebny do budowy kokpitu. Drugi pozwala podłączyć drugi komputer w sieć do obsługi Flight Simulatora.