Autor Wątek: Samolot do FSX: RWD-10  (Przeczytany 9824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Samolot do FSX: RWD-10
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 12, 2010, 20:04:19 »
Nie ma jak parę miłych słów do autora darmowego samolotu...

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 12, 2010, 20:25:22 »
To "norma" ;)
A ja tam gratuluję, że się komuś chce i oddaje maszynę taką, jaka była w ówczesnym czasie (łącznie z odzwierciedleniem ujemnego przeciążenia na gaźnik), a nie dodaje wodotrysków na siłę.

A przed wytykaniem błędów warto się zastanowić co się pisze... Oczywiście, że można wsiąść do "Cienkusia" i narzekać, że nie ma wspomagania i biturbo, ale to chyba nie ten segment i nie ta cena auta...
No i "It's not a bug, it's a feature"!
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 12, 2010, 20:49:26 »
Gratuluję erwudziaka! Miło, że przybywa polskich maszyn do FSX. :D

@Maciej.S: Może jeszcze brakuje autopilota i ILS? :118:
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 12, 2010, 21:17:03 »
Już nie mogę edytować, a warto wspomnieć, że dawniej się latało na oczy i mapę oraz na... ogniska po zmroku ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 12, 2010, 21:23:41 »
... i dwa palce w prawo od Księżyca ;)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 13, 2010, 00:17:33 »
@Maciej.S: Może jeszcze brakuje autopilota i ILS? :118:

Akurat maszynki które lubię i które do FSX-a kupuję  jak i pobieram z serwisów takich jak simviation  to maszynki w których autopilot/ILS to raczej element nie przystający do takiej maszyny via Spitfire, P-40, P-36, Tiger-Moth-DH-82A czy Auster J1, itp.
Jesli grzechem ba cięzkim przestępstwem jest podzielenie się swoją opinią na forum, to może niech admin od razu takich co krytykują banuje.
A jeśli krytykowanie at dzielenie się swoją opinią  nie jest zakazane to koteczku...śmigaj na drzewo a nie czepiaj się faktu że ktoś może mieć inne zdanie niż ty.

Tyle względem Waści.

Doceniam fakt ze RWD-10 powstał ale żeby wyrażanie opinii było zakazane.  :/

Niemniej nadal bodzie mnie kanciasta szybka na "przedmordziu" i ciągłe "uciekanie" samolotu w górę
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 00:25:20 wysłana przez Maciej.S »
Forum - miejsce gdzie zero stara się wmówić innym że równe jest jeden.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 13, 2010, 01:46:36 »
OT
Chyba się nie zrozumieliśmy. Chciałem tylko podkreślić jak bezpodstawna jest Twoja krytyka. Dlaczego model miałby posiadać "ficzery" których nie było w RWD (trymer czy busola)?! :121: Równie dobrze mogłeś napisać, że najbardziej "bodzie" brak hermetycznej kabiny, chowanego podwozia, świateł nawigacyjnych, czy gogli noktowizyjnych.;)
OT End
DCS/FSX/AC/pCARS

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 13, 2010, 02:07:23 »
Żeby choć trzymał poziom było by już nieźle  do latania w szyku.....a tak no choćbym się żyletką ciachał no nie idzie.
To nie samolot trzyma poziom (w maszynie bez włączonego autopilota w odpowiednim kanale), ale pilot. Jaki pilot, taki poziom.

Nie miałem jeszcze okazji dłużej polatać samolotem, ale mam nadzieję zrobić to w weekend. Na wstępie ogromne podziękowania dla tych, którzy włożyli swoją pracę w jego przygotowane, w szczególności dla Lucasa. Wygląda ładnie i stosownie do maszyn z okresu.
Co do właściwości pilotażowych trudno mi się wypowiadać. Wiem już, że nie lubi za mocnego kopania. W szczególności nie należy przesadzać z machaniem nogami 5m nad pasem, bo może się to skończyć tragicznie - jak w moim pierwszym i jedynym do tej pory locie. Może nawet jest w tym trochę zbyt czuły, ale raczej za szybko na taką ocenę. Zobaczymy.
Bardzo dobrze, że są ludzie, którzy mają ochotę zajmować się przygotowywaniem takich samolotów! Do tego akrobacyjnych i polskich!

Cytat: Maciej
A jeśli krytykowanie at dzielenie się swoją opinią  nie jest zakazane to koteczku...śmigaj na drzewo a nie czepiaj się faktu że ktoś może mieć inne zdanie niż ty.
Ależ tu wszyscy po prostu dzielili się skromnie opinią, że Twoje dzielenie się opinią, było mało-prawie-wcale konstruktywne i dość słabo przemyślane, albo podparte niewystarczającą wiedzą. Miau!

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 13, 2010, 14:57:32 »
OK, co do modelu lotu RWD-10...
Nie jestem fachowcem, nie mam podstawy, powiedzmy to, technicznej. FM wykonuję w progrgamie AirWrench, do którego wpisuje się konkretne parametry samolotu. Co z tego wyjdzie, uzyskuje się kompromis.
Jeżeli chodzi o to, że RWD-10 zadziera do góry, to.. no cóż po prostu tak wyszło. On ma lekki wznios płata i tak a nie inaczej ustawiony środek ciężkości i inne elementy powierzchni nośnych. Samolot jest wariacki, bo ma różnicowe, bardzo duże lotki, które są skuteczne, jest mały, bo ma zaledwie 6,2 m, a do tego ma bardzo małą powierzchnię nośną (zaledwie 9metrów kwadratowych). Jeżeli doda się dosyć wysoką prędkość lądowania, jak dla takiej maszyny, oscylującą koło 100 km/h, to program sobie wylicza z automatu, że "raczej bezpieczny to ten samolot nie będzie".
Maciej, nie twierdzę, że ten samolot powinien lecieć sobie delikatnie w górę i być ciężki na ogon, ale też nie każdy samolot jest idealnie wyważony i leci po prostej bez używania drążka. Jeszcze raz posłużę się przykładem RoF, gdzie znakomita większość maszyn sama ciągnie do góry jak szalona.
Z innych błędów, które posiada płatowiec:
- widoczne ścianki szyby przy jej oświetleniu
- kilka problemów z cieniowaniem na krawędzie natarcia płatów, przy kabinie pilota oraz na spodzie prawego skrzydła
- odcinająca się wyraźnie przednia ścianka obudowy silnika
- nie do końca dokładna kratownica kadłuba
;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 13, 2010, 17:27:39 »
LukuTM lub ktokolwiek inny, dlaczego po uruchomieniu tego zacnego samolotu mam tylko "ludka" i tablicę przyrządów? Wprawdzie mi to nie przeszkadza za bardzo, ale trochę ciężko lata się w szyku  :020: . "Pokręciłem" trochę, nie odczuwałem "ciągnięcia" na ogon, raczej trzymał poziom, za to jest bardzo szybki na sterach, o ile w lotkach to nie przeszkadza, to w kanale podłużnym wymaga dużej uwagi.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 13, 2010, 17:51:49 »
Żeby choć trzymał poziom było by już nieźle  do latania w szyku.....a tak no choćbym się żyletką ciachał no nie idzie.

Nie zgodzę się z przedmówcą :)
Wkrótce to udowodnię.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 13, 2010, 18:08:55 »
LukuTM lub ktokolwiek inny, dlaczego po uruchomieniu tego zacnego samolotu mam tylko "ludka" i tablicę przyrządów?

Masz zainstalowane SP2, albo Acceleration?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 13, 2010, 19:53:05 »
No właśnie, to bardzo dziwne. Jak do tej pory jest to pierwszy sygnał, że coś jest nie tak z wyświetlaniem modelu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 13, 2010, 20:04:24 »
Słuchajcie, przeinstalowałem FSX, dałem obydwa SP i chodzi. Dzięki za pomoc.  :564: :564:
Maszynka zacna.

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 13, 2010, 20:51:34 »
Świetny samolot - gratuluje udanego projektu!

Wujku Toyo skoro masz FSXa to trzeba będzie zrobić 29 do niego ;-)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec