Autor Wątek: Samolot do FSX: RWD-10  (Przeczytany 9673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: Samolot do FSX: RWD-10
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 13, 2010, 22:33:18 »
Mamy już RWD-8, RWD-14 i Lublina , teraz RWD-10... chyba czas reaktywować Forumowe loty online :)

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 13, 2010, 22:57:44 »
Słuchajcie, jeżeli chodzi o lot przy w miarę niewielkim wznoszeniu i ingerencji pilota, sugeruję dobrać obroty na poziomie ok. 1600-1700 i mieć prędkość około 150 km/h, nie więcej. Obiecuję przyjrzeć się jeszcze dynamice lotu, bo możliwe, że mi coś umknęło i wtedy przygotuję jakiś mini pucz.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 14, 2010, 11:22:44 »
Posty dotyczące zlotu samolotów RWD wydzieliłem tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=13541.msg237832;boardseen#new

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 14, 2010, 14:00:03 »
Witam,

Wspaniale, że powatał RWD 10. Kolejny z rodziny.
Zauważyłem kilka błędów w konstrukcji. Lucas pisał, że wystepują ale może dałoby się usunać je jakimś puczem.
Chodzi mi o:
- mechanizm przeniesienia napędu lotek z drążka - nie jest on taki sam jak w pezypadku RWD 8,
- nad owiewka w górnej części centropłata brak elementu w kształcie litery T, pomocnego przy wsiadaniu/wysiadaniu z kabiny,
- dodatkowa rurka w konstrukcji piramidki.
Wszystko widoczne jest na zdjęciach archiwalnych jak również występuje w rysunkach zamieszconych np. w Modelarzu.

Myslę, że RWD 10 jak i każda konstrukcja wymaga i warta jest jak najwierniejszego odwzorowania w FS.

Pozdrawiam

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 15, 2010, 10:11:31 »
Witaj,

Dzięki za celne uwagi. Postaram się to poprawić. Ponieważ się trochę zebrało tego wszystkiego, pewnie wypuszczę wersję 2.0. Na pewno wykonam:
- uchwyt w kształcie litery T
- wygładzenie kadłuba
- rurkę równoległą przy piramidce

Największym problemem jest dla mnie mechanizm przeniesienia napędu. Korzystałem z planów z "Lotnictwa z Szachownicą" i tam jest to rozrysowane dosyć nieczytelnie. Widać, że z kadłuba wychodzą dwa popychacze, które są bliżej wiatrochronu (czyli mechanizm przekazywania napędu na lotki byłby znacznie bliżej pedałów orczyka) i oczywiście nie ma mechanizmu z RWD-8.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 15, 2010, 22:15:35 »
Może lepiej zrób update jako selfextractor, bo inaczej się miesza jak trzeba cały model ściagać od nowa, potem to już nie wiadomo co jest co.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 16, 2010, 13:47:01 »
Nie, po prostu napiszę, żeby usunąć starą wersję samolotu z FSX i zastąpić ją nową. Natomiast na portalach poproszę o usunięcie pozycji i zastąpienie jej nową.