Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 24006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:08:52 »
Z tego wynika, że konwerter jest ok. Myślałem o zapętleniu na wyjściu MAX232 nadawania na odbiór na tym złączy SIMIN,  ale jeśli nic się nie pojawiło na receive to by sugerowało, ze coś jest nie tak z MAX232 (układ, kondensatory - polaryzacja). W tym teście z pętlą na wyjściu MAX232 przy nadawaniu np. tekstu powninny migotać obie diody D1 oraz D3. Zrób jeszcze taki test bez pętli nadawaj jakiś tekst z Terminal v 1.9b i obserwuj diodę D3, musi migotać w momencie nadawania tekstu.

« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:47:27 »
Przy zapętleniu na pinach gniazda sim in świeciły się wszystkie diody i przy teście żadna z nich nie mrygała, bez zapętlenia również przy nadawaniu tekstu świeci się power i D3 ale D3 również podczas nadawania tekstu świeci się stałym światłem nie mryga i pole receive jest puste. Pewnie muszę kupić nową kość MAX232 i spróbować jednak jeśli to nie to to nie mam już pojęcia... widać że sygnał nie wychodzi z MAXA chyba.

« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 03, 2015, 21:04:45 »
Podmień MAX232 sprawdź czy dobrze są polutowane 1uF mam na myśli polaryzację. Plus kondensatorów na pin 1, 4, 2. Jeden inaczej na pin 6 minus. Zasilanie scalaka pin 16 +5v i na 15 gnd. Sprawdź czy ścieżki dochodzące do MAX 232 nie są zwarte (złe trawienie miedzi). Powinno się udać. Możesz jeszcze sprawdzić ścieżkę "odbiorczą" z pin 9 MAX232 na piny 2 uP, może ona gdzieś zwiera.

« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 07, 2015, 18:14:49 »
Ok problem zdiagnozowany, niby zdiagnozowany bo podpiąłem nowego maxa ( panie dzięki że kupiłem na zapas trzy) i po prostu pali mi je, nie wiem czemu ale tamtego musiało tak samo spalić, czyli problem niby zdiagnozowany ale nie wiadomo czemu je pali.

« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 07, 2015, 18:59:35 »
Jakaś transmisja jest kiedy zepne te dwa piny od SIMIN, w sensie że ja wpiszę np "gg" to wróci jako "46" ale czy mam podpięty sygnalowy czy nie to wystarczy ze idzie zasilanie a scalak (MAX232) grzeje się w 7-8 sec ze muszę odłączać, zapiąłem nowy i to samo, mam MAX232 CPE firmy MAXIM i MAX232N nie wiadomej firmy, w każdym razie na MAX 232N nie ma reakcji w ogóle zadnego powrotu sygnału żadnego grzania się tak jakby nie istniał...

« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 07, 2015, 21:08:21 »
Jeśli grzeje Ci się układ wychodziłoby na to, że masz gdzieś zwarcie. Przynajmniej taki objaw pojawiał się u mnie na niektórych płytkach na stabilizatorach napięcia- w ciągu 5 sekund potrafił się stopić.

« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 07, 2015, 21:42:40 »
Nie wiem co doradzić. Wg. katalogu obydwa są dobre CPE oraz N u mnie jest N. Tak jak napisałem poprzednio jeśli masz źle polutowane 1nF to może być problem, musi być podłączone tak jak na schemacie montażowym mam na myśli polaryzację kondensatorów. Jeśli źle połączyłeś to mogą uszkodzić się kondensatory lub scalak oraz będzie grzał się scalak. 1uF mają na obudowie oznaczenie polaryzacji. Wymiana scalaka jeśli jest źle polutowany 1uF nic nie da. Zacznij od kondensatorów. Warto sprawdzić ścieżki czy nie ma zwarć.

« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 07, 2015, 22:05:03 »
Dzięki za wszystkie rady, udało się problemem było jednak jak zwykle... zwarcie, a dokładnie na ścieżce od pinku 9 do pinów 2 na ATTINY, zwarło się z nóżką kolejną która była do masy, ale co ciekawe MAX232N działa super nie grzeje się ani reszta scalaków również się nie grzeje ale MAX232 CPE grzeje się okropnie więc go nie zakładam, 7 SEG świecą pięknie, przydałby się tylko schemat płytki PCB na 5 wyświetlaczy 7 SEG... Zając chyba nie ma bo nie odpowiada...

« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 08, 2015, 06:05:31 »
To jest schemat dla 5 wyświetlaczy. Nie połączyłem kropki pin 9 7segLED z złączem 16 pin, ponieważ u siebie nie mam takiej potrzeby.

Można połączyć z sobą pin 9 (dp) pięciu wyświetlaczy i połączyć z pinem na złączu ozn. dp. Jeśli ktoś ma możliwość zrobienia paru wariantów pcb np. dla 2, 3, 4 oraz 5 wskaźników to byłoby to wspaniale. Ja to robiłem dla siebie na druku uniwersalnym, ponieważ mam tylko kilka wyświetlaczy w kokpicie.

« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 08, 2015, 16:03:06 »
Ok, dzięki tylko powiedz czy to robiłeś w wersji 2-stronnej? Bo przenieść ten schemat na 1-stronną PCB jakoś tego nie widzę....

« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 08, 2015, 16:08:41 »
Nie robiłem pcb tylko połączenia są zrobione przewodami na tzw. druku uniwersalnym. PCB zrobił zajac, ale ja nie miałem z tym nic wspólnego. To jest tylko schemat z którego można zaprojektować np. pcb.

« Odpowiedź #86 dnia: Grudnia 08, 2015, 20:17:28 »
Cześć

Na szybkości narysowałem sobie taki projekt płytki:
http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/907/oBNGzY.jpg

Anody będą połączone z drugiej strony płytki dlatego nie ma na rysunku ścieżki.

Do oceny

« Odpowiedź #87 dnia: Grudnia 08, 2015, 20:37:10 »
Każdy zrealizowany projekt jest dobry, zawsze można poprawić.

« Odpowiedź #88 dnia: Grudnia 15, 2015, 22:47:53 »
Udało mi się wyprasować schemat na płytkę teraz się trawi, jednak marnie to widzę bo cała płatka jest 6x2cm i pomiędzy pinami 7seg na szer. 1,7mm zmieszczone są jeszcze dwie ścieżki... Rysowane metodą chałupniczą, nie umiem rysować w programach do projektowania pcb...

« Odpowiedź #89 dnia: Grudnia 21, 2015, 20:57:45 »
Witam,

Udało się wytrawić i przetestować płytkę działa w porządku jeszcze tylko zrobić odpowiednie gniazda i podpiąć na taśmie

Teraz mam pytanie jak sprawić by na takim wyświetlaczu simout czytał nam np dane z wyświetlacza w FS np z Altitude? Bo jeśli chodzi o mjoy sprawa była prosta, mousemacro FSUIPC i po sprawie, tutaj trochę nie rozumiem w jaki sposób miałbym kazać SIMOUT'owi czytać dane właśnie z tego miejsca z którego chcę?

BTW jeśli ktoś chce schemat płytki to może napisać na PW, uprzedzam że nie jest w eaglu ani nic temu podobnym choć fajnie by bylo w tym to zrobić, ale w png.

Pozdrawiam