Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #495 dnia: Kwietnia 28, 2013, 11:05:44 »
Do czego są przełączniki fuel flow override?
Chodzi mi o te obok przepustnic.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: Kwietnia 28, 2013, 11:27:33 »
W pozycji NORM dopływ paliwa do silników jest ustalany względnie według pozycji przepustnicy, ale przy kontroli "wzmacniacza ITT", by nie przekroczyć limitów. Przy OVERRIDE dopływ paliwa jest ustalany bezwzględnie według pozycji przepustnicy. Można wtedy przekroczyć limity ITT. Stosuje się to, gdy silnik ma awarię (nie pracuje poprawnie, bo nawali właśnie wspomniany "wzmacniacz"), a nie po to by wykrzesać dodatkową moc.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #497 dnia: Kwietnia 28, 2013, 13:11:02 »
Czyli tylko przy problemie ze wzmacniaczem?
Czy silnik mi zgaśnie jak sobie go "dopalę" tym przełącznikiem? Mogło by się to przydać przy awarii jednego z silników.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: Kwietnia 28, 2013, 13:42:41 »
Raczej tylko przy problemie ze wzmacniaczem (nie wiem czy to w ogóle powinno się tak tłumaczyć ;)). W normalnych przypadkach nie odczujesz różnicy w osiągach, ale czy silnik nie zgaśnie od przekroczenia limitów przy dłuższym użyciu? Nie wiem - nigdy tego nie próbowałem.
Cytat: Manual strona 136
In most cases switching to override will result in no change to engine performance, only in cases where the ITT amplifiers are limiting core rpm/and exhaust gas temp will overriding them cause the engine RPM/ITT to increase.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #499 dnia: Maja 04, 2013, 15:08:32 »
I mam jeszcze pytanie odnoście środkowego pylona (pylon 6), chodzi mi o podwieszane pod nim uzbrojenie.
Czy w rzeczywistości w jakiejkolwiek wersji A-10 przenosił na nim uzbrojenie? Czy w rzeczywistym A-10 jest taka możliwość?

W DCS znalazłem na stronie inventory opcję podwieszania tam bomb, więc to jest powód dla którego pytam o to. Wcześniej się chyba tylko zbiornik dało, ale teraz widzę tam możliwość podwieszenia np. GBU-12. JDAMów się chyba nie da, bo to nie jest "smart station" chociaż ponoć w nowszym suite 6 wszystkie pylony to smart station, może nawet i pylon 6.

stores[6]["racktypes"]["TER"] = true
Czyli w DCS awionika przewiduje nawet podczepienie triple ejector racka :o

audentity

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: Maja 11, 2013, 16:08:21 »
Mały offtop: wielkie dzięki dla użytkowników: poko24 i Conel za lekcje do A-10C na yoyosims!

« Odpowiedź #501 dnia: Maja 20, 2013, 09:11:02 »
Witam. Czym i w jakiej ilości niszczyć bunkry? Konkretnie Ammo Depot.
Zrzuciłem 2xLGB10, obie bombki w celu i zero efektu.
Czy trzeba celować w jakieś czułe miejsce?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #502 dnia: Maja 20, 2013, 16:35:51 »
Ja kiedyś tłukłem ammo depota z dwóch bomb 2000lb i jednej 500lb o ile dobrze pamiętam. Zawsze waliłem w środek celu.

A bunkry, te małe (nie ammo depoty) to z mavericka w wersji G, K, lub mojej ulubionej E. Może nawet D lub H, ale tych nie testowałem na małych bunkrach.

« Odpowiedź #503 dnia: Maja 20, 2013, 17:01:34 »
No to kiepsko. Bez pomocy skrzydłowego się nie obejdzie.
Mam misję w której muszę ubić 2x Ammo Depot, kóte są bronione i zniszczyć kolumnę pojazdów.
Miałem nadzieję że wykpię się po jednym LGB, trafiając w jakiś czuły punkt.
Jakąś alternatywą jest powrót do bazy i dozbrojenie. :(

« Odpowiedź #504 dnia: Września 26, 2013, 21:47:03 »
Witam, chciałem sobie dzisiaj poćwiczyć tankowanie w locie. Namiary na Tanker to 150.0Mhz AM, a tacan X1 (rozumiem że na tacanie mam ustawić 01X) i tutaj pojawiają się problemy, otóż na tacanie nie mogę ustawić tej jedynki. Przekręcając pokrętłem nic się nie dzieje, dalej wyświetla się zero. A natomiast w radiu mam tak że jak ustawię te 150.0Mhz to słychać tylko buczenie, a tanker nie odpowiada (Naciskam odpowiednik przełącznik mikrofonu). Na 152 też jest buczenie, natomiast na 151 nie ma. Nie wiem o co w tym chodzi. :D Dodam że wszystkie systemy są poprawnie włączone i działają prawidłowo. Gram na DCS: World 1.2.6.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #505 dnia: Września 27, 2013, 14:17:52 »
@Lukasz7 tez miałem taki problem, kręcąc pierwszą gałką od częstotliwości TACAN nie zmieniały się wartości. Po wgraniu gry na nowo (nie instalacji) problemu nie było. Wszystko działało/działa , nie mam pojęcia co było tego powodem.

maciek

« Odpowiedź #506 dnia: Września 27, 2013, 20:20:32 »
Teraz już działa mi ten tacan, ale nie mam pojęcia co z tym radiem jest :D Na 150 i 152 buczy, a na 151 nie. Na innych częstotliwościach również buczy.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #507 dnia: Września 27, 2013, 22:07:07 »
Mam to samo- ale tylko na 150. Przez to zamiast lecieć do najbliższego tankowca muszę się kierować do tego z którym mogę pogadać :(

« Odpowiedź #508 dnia: Września 27, 2013, 23:14:28 »

« Odpowiedź #509 dnia: Września 27, 2013, 23:31:41 »
No to widocznie pozostaje tylko edytować misję i zmienić częstotliwości.