Autor Wątek: Mosty Toko-Ri  (Przeczytany 2315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Mosty Toko-Ri
« dnia: Stycznia 27, 2011, 12:48:33 »
The bridges at Toko-Ri, nie słyszałem o tym filmie wczesniej, ale zainteresowany akurat obecnie F9F natrafiłem na niego w sklepie PL (są na Alledrogo). Normalnie Top Gun lat 50-tych  :118: . Film oczywiście utrzymany w starym stylu lat 50tych i troche antysowiecki momentami (to jasne ;) jak na tamte czasy). Fabuła... może być ale raczej nic specjalnego. Jest za to bardzo dużo scen lotniczych, niektóre oczywiscie z modelami, niemniej nie żałuję wydanej kasy na Mosty Toko Ri, przyda sie do biblioteczki z filmami dvd o lotnictwie. Rzecz dzieje się podczas konfliktu koreańskiego: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bridges_at_Toko-Ri

Cos z jutiuba: http://www.youtube.com/watch?v=vLM29YYhoM0 czyli taki stary trailer.

No i można polatać Brubekerem w FSX :)

btw. jest też ciekawa scena ustawiania lotniskowca Skyriderami w porcie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Mosty Toko-Ri
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:07:42 »
The bridges at Toko-Ri, nie słyszałem o tym filmie wcześniej...
Normalnie szok  :karpik

Wiesz, były też takie filmy jak Tora! Tora! Tora!, Flying Tigers, A Guy Named Joe, Twelve O'Clock High, The Dam Busters, Catch-22, The Great Santini... może musisz zaczynać od tych podstaw ? :D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:21:22 »
Sun, ja nie siedze 24h na dobe jak Ty w US Navy i F-14 ;), filmy które wymieniłeś to inna tematyka.

www.yoyosims.pl

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:38:16 »
Czy to ten film gdzie Mickey Rooney lata w zielonym cylindrze ?

The Great Santini - czołówka przednia z F-4, potem to raczej psychologiczny... o ile mnie pamięć nie zawodzi  :004:

Edit: Już wiem obejrzałem trailera ;)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:48:02 »
Tak to ten.
Yoyo ma takie braki filmowe  :118:.
Mnie ostatnio bardziej spodobał się "Hunter" z 1957, gdzie latają na F-86.
Całkiem dobry jest też "Lot Intrudera" i fabuła i sceny lotnicze bardzo dobre.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2011, 13:53:53 »
Od dziecka interesuje się marynistyką , jakieś 20 lat temu w jakiejś książce natrafiłem na
wzmianki ciekawego manewru : jakiś admirał z braku wolnych holowników postanowił
obrócić lotniskowiec bez ich pomocy ! Ustawił po prostu umocowane samoloty na dziobie i
rufie skierowane na przeciwne burty i obrócił lotniskowiec w porcie czy tu :
btw. jest też ciekawa scena ustawiania lotniskowca Skyriderami w porcie.
chodzi właśnie o ten manewr ?
Filmu jeszcze nie widziałem ale ze względu na tematykę no i udział Grace Kelly
zamierzam go obejrzeć  :001: .
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2011, 14:21:03 »
Pomijając "efekty specjalne" (czasami pojawiają się ujęcia aktora na tle ekranu kina jako tłem) to film jest super :). Uwielbiam kino z lat '50 '60 '70 więc łykam co popadnie. Ten film pozostał w pamięci. Jak wspomniał Traun, warto się zainteresować "The Hunters" z '58. Co prawda troszkie gorszy (moim skromnym zdaniem) lecz i tak warto w niego zainwestować (głównie chodzi o ujęcia samolotów w powietrzu, jaki by film nie był :) - tutaj uwagę zwraca spora zwrotność F-86 i F-84).

Tutaj krótka lista filmów u udziałem maszyn latających wraz z prostymi opisami ;)

http://www.coastcomp.com/av/fltline2/avmovie.htm

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2011, 14:30:28 »
Łoł dzięki za listę. Już zacząłem szukać "The Blue Max (1965)" z Hanibalem z A Team w roli głównej.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2011, 15:07:08 »
Od dziecka interesuje się marynistyką , jakieś 20 lat temu w jakiejś książce natrafiłem na
wzmianki ciekawego manewru : jakiś admirał z braku wolnych holowników postanowił
obrócić lotniskowiec bez ich pomocy ! Ustawił po prostu umocowane samoloty na dziobie i
rufie skierowane na przeciwne burty i obrócił lotniskowiec w porcie czy tu :chodzi właśnie o ten manewr ?
Filmu jeszcze nie widziałem ale ze względu na tematykę no i udział Grace Kelly
zamierzam go obejrzeć  :001: .

Zgadza się. Potem dochodzi do kłótni między dowódcą maszyn i admirałem. Do plusów też samego The bridges at Toko-Ri można dodać, że naprawdę tam sporo scen z reala i scen lotniczych, a ten aspekt psychologiczny i kobieta w tle... hmmm coś musi być by druga, lepsza połówka na kanapie nie powiedziała, że idzie spać i ma Ciebie w nosie z takim The movie :D.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2011, 15:30:47 »
Na razie przejrzałem kilka filmików na You Tube szkoda że nikt nie umieścił tam tego
ciekawego manewru lotniskowca . Ale film i tak muszę sobie po polsku cały obejrzeć!
Interesujące jest tam przymusowe lądowanie F9F Panther (lub F9F Cougar ?) w polu.
Te lądowanie wygląda jak prawdziwe ?
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 01, 2011, 02:44:24 »
Wiesz, były też takie filmy jak Tora! Tora! Tora!, Flying Tigers, A Guy Named Joe, Twelve O'Clock High, The Dam Busters, Catch-22, The Great Santini... może musisz zaczynać od tych podstaw ? :D

Film był ale Paragraf to kilka dobrych książek.